A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Egy életre szóló befektetés az egészségbe


Kiemelkedő szakmai tevékenységének elismeréseként az Emberi Erőforrások Minisztériumának elismerő oklevelét vehette át Döméné Janni Ildikó iskolavédőnő, a Zirci Járás Szociális Szolgáltató Központ Védőnői Szolgálatának munkatársa.


A kitüntetést Horváth Ildikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára adta át a védőnők napjához kapcsolódó ünnepségen, a Pesti Vigadóban. A zirci védőnő ebben az évben megyénkből egyedüliként vehette át Kásler Miklós miniszter magas szintű elismerését.


Több oklevelet is magával hoz, s önzetlenül nem a sajátját mutatja először, hanem azt a miniszteri elismerést, amelyet a védőnői kollektívájuk kapott 2005-ben. Már nem teljesen ugyanazok a munkatársak, de Ildikó büszke rá, hogy ilyen kolléganői vannak, azt mondja, bárki megkaphatta volna ezt a díjat, hiszen valamennyien nagyon lelkiismeretesek és szakmailag felkészültek. Azért nem véletlen, hogy éppen őrá esett a választás, nem ez az első kitüntetése, egy másik díszokirat a tulajdonából a Közép-Dunántúli Régió „Kiváló Védőnője” elismerésről tanúskodik, melyet pontosan tíz éve vehetett át. Aztán végre kinyílik a legújabb oklevél, a szép bársonykötés a legfontosabb adatok mellett egy negyedszázados pályát takar.


Döméné Janni Ildikó iskolavédőnő a miniszteri elismerő oklevéllel


– Pontosan huszonöt évvel ezelőtt végeztem a főiskolán, s rögtön munkába tudtam állni. Akkor még a Zirci Erzsébet Kórház volt a munkáltatónk, majd 2004-ben kerültünk át az akkori Zirci Kistérségi Szociális Szolgáltató Központhoz – idézi fel a kezdeti időszakot Ildikó, akinek egyetlen munkahelye volt eddig, csak a munkáltatója változott.


El lehet mondani, hogy Ildikó egész életét végigkísérte a védőnői szolgálat, már kiskorában is arról álmodott, hogy olyan szakmája legyen, melyben a gyermek és az egészségügy jelen van. Nagyon korán „be lett oltva” későbbi munkájának szeretetével, emlékszik, nem volt olyan gyermekkori estéje, hogy kihagyta volna unokahúga vagy unokaöccse fürdetését. Nem is lehetett kérdés a pályaválasztásnál, hogy merre és hogyan tovább, tisztán látta maga előtt a jövőképét.

A gyermekekkel való foglalkozás a családi környezetre is jellemző, édesanyja egy ideig óvónőként dolgozott, a nagynénje is óvónő volt, nővére pedig pedagógusnak tanult. Előfordult, hogy édesanyja mellé szegődve vigyázott a kisgyerekekre az olaszfalui óvodában. Az egészségügyi pálya iránti vonzalma is már fiatalkorában megmutatkozott, vöröskeresztes, honvédelmi szakkörökön vett részt, megismerte a betegápolást, a kórházi légkört.


Jelenlegi szakterületén 2005 óta dolgozik, ekkor nyitottak iskolavédőnői státuszt a városban, melyet jelenleg ketten töltenek be a zirci járás összes iskoláját lefedve. Az érzékszervi vizsgálatoktól kezdve a gyermekek mentális-testi egészségi állapotát követik nyomon négyszemközti beszélgetésekkel az általános iskola Köztársaság utcai telephelyén kialakított védőnői szobában, amely egyben egy tanácsadói helyiség, orvosi rendelőnek minősül. Itt nem felejti el megemlíteni intézményük korábbi vezetőjének, Koósné Stohl Ilonának a nevét, a kezdeti nehézségek után ő közbenjárására sikerült helyet biztosítani az iskolavédőnőnek.


Hiszen nem volt akkor ez egy kiforrott szakma, nekik kellett taposni az utat. Manapság már egy kidolgozott munkaterv mentén dolgoznak, a tanévhez igazodva. A hivatás sokrétűségéből fakadóan állandó egyeztetés történik az iskolaigazgatókkal, tantestületekkel, orvosokkal, társszakmák képviselőivel. A szűrővizsgálatok, mélybeszélgetések mellett elsőtől a nyolcadik osztályig egészségneveléssel is foglalkozik, szakköröket, táborokat szervez, versenyekre viszi a diákokat, akik megyei szinten is jó eredményeket érnek el. Fontosnak tartja, hogy iskolai előadásai interaktívak, figyelemfelkeltőek legyenek, igazodva a mai fiatalság életritmusához.


A díj büszkeséggel tölti el, számára ez egy igazolás a munkája minőségéről, ugyanakkor hangsúlyozza, felelősség is egyben, hogy a továbbiakban is így kell folytatni. Láthatóan azonban nem aggódik attól, hogy ez nem fog sikerülni, hiszen a gyermekek őszintesége, odafigyelése, nyitottsága ösztönző hatással van rá, ezáltal mindig meg tud újulni.

Munkája legfőbb elismerésének a visszajelzéseket tartja, amikor fiatal felnőttként látja viszont az egykor gondozása alatt lévő diákokat, és arról mesélnek, hogy az egészségügyi pályát választották, vagy az általa szervezett tábort követően sikeres vizsgát tettek elsősegélyből.


Hivatása a mindennapi életében is jelen van, gyermekei születésétől kezdve „hazavitte a munkáját”, és azt mondja, ezért is érzi benne magát igazán jól. Hangsúlyozza, a minőségi egészségnevelés lehetőségének megteremtésében nagy szerepe van munkáltatójának, Nagyné Fáró Katalinnak, a Zirci Járás Szociális Szolgáltató Központ vezetőjének, aki igyekszik minden pályázati lehetőséget megragadni, ami az intézmény, s ezen belül a védőnői szolgáltatás fejlesztését célozza. A nemrégiben átadott új tér, az eszközök mind-mind a hatékonyabb munkavégzést szolgálják, most már a lakosság felé is tudnak nyitni, ennek jegyében indítottak különböző felvilágosító és egészségmegőrző tanfolyamokat, tornákat.


Ildikó a védőnői szolgálatot egy jól jövedelmező befektetéshez hasonlítja. Az eredmény nem látszik azonnal, de ha a gyerekekbe épített egészségtudatos gondolkodás a gyakorlatban érvényesül később, akkor elérték a céljukat – megtérül életre szóló áldozatos munkájuk.


Kelemen Gábor