A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Egész eddigi életművével a honért munkálkodott


Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a városért végzett kimagasló tevékenysége elismeréseként a „Zirc Város Díszpolgára” címet adományozta Orémusz József részére. A méltatás Zirc város államalapításra emlékező ünnepségén elhangzott, az elismerés személyes átadására egészségügyi okok miatt később kerül sor.


Orémusz József méltatásában elhangzott – Petőfi Sándor szavait kölcsönözve –, „Egész életében munkálkodott a honért.”


Elemi iskoláit Zircen kezdte, majd Pannonhalmán, a Bencés Gimnáziumban szándékozott továbbtanulni, ahová felvételt is nyert, de a gimnázium 1948-as államosítása után visszakerült Zircre, itt végezte el már az általános iskolát 1952-ben. Veszprémben, a 306. számú ipari iskolában tanult, ahol villanyszerelőként végzett. Dolgozott a dudari bányában, ahonnan munkája elismeréseként 1954-ben beiskolázták Budapestre az Erősáramú Technikumba. Munkahelye a Kőbányai Sörgyár volt, s az Üllői út 48. szám alatti ágybérlet lett a lakhelye, az 1956-os forradalom és szabadságharc eseménydús helyszíneinek egyike.


Október 23-tól november 11-ig aktívan és tevékenyen részt vett a forradalom és szabadságharc eseményeiben.

A túlerőt és a reménytelen helyzetet látva, aki tehette, menekült Budapestről, így november 9-én visszatért Zircre a szüleihez. A tetteit elemezve úgy döntött a család, hogy menekülnie kell fiúknak a biztos halálra ítéltetés elől, azonnal el kell hagynia az országot. Szövevényes utat követően egy háromgyerekes ügyvéd és kerületi tanácsos befogadta a Brüsszelben élő családjába. A családfő saját gyermekeivel egyenrangúnak tekintette őt és egészen 1964-ben kötött házasságáig a családban élt. Édesapjával 1961-ben Bécsben, édesanyjával 1962-ben Brüsszelben találkozott ismét. 1966-ban lett belga állampolgár, és ezt követően – tíz év után először – látogathatta meg családjával Zircen élő szüleit.

Orémusz József napjainkban (Fotó: Répás József)


Orémusz József az 1957 és 1966 közötti időszakban két munkahelyen dolgozott vezető beosztásban, majd 1966-ban, miután megkapta a belga állampolgárságot, egy belgiumi áramszolgáltató céghez került, ahonnan 2001-ben ment nyugdíjba. Munkája elismeréseként 1993-ban a Koronarend Arany-fokozatát kapta, 2002-ben pedig a Koronarend Aranypálma-fokozatával tüntette ki a belga király.


1956-tól, Belgiumba történt menekülésétől kezdve 56-os harcostársaival együtt részt vett az emigránsok által szervezett programokban. Rendszeresen találkoztak, így találtak szellemi és lelki menedéket az összetartó emigráns magyarok.

Már 1957-től kezdve rendszeresen, rendkívül színvonalas, felemelő érzésű, gyakran több napos rendezvényeken emlékeztek meg a forradalom eseményeiről, a magyar nemzeti ünnepekről, évfordulókról. Tagja lett a „Brüsszeli Magyar Háznak”, s a mai napig a ház igazgató tanácsának tagja.


Életét 18 éves kora óta meghatározták a forradalom és szabadságharc eseményei, kényszerű menekülése hazájából és az emigráció évei. Jelenleg kétlaki életet él, szíve tavasztól késő őszig Magyarországra húzza, de Belgiumot is szereti, ahol választott rokonai között egyenrangú családtagnak számít a mai napig. Zircen aktív tagja a Bakonyi Finnbarátok Köre Egyesületének, anyagilag támogat más zirci civil szervezeteket. 2016-ban, a forradalom és szabadságharc hatvanéves évfordulója alkalmából színvonalas megemlékezéseket tartott.

Szakács Ildikó méltatja Orémusz József munkásságát az államalapításra emlékező ünnepségen. Balról Hellebrandt Ferenc alpolgármester és Ottó Péter polgármester. Egészségügyi okok miatt később kerül sor a kitüntetés átadására


2017. október 24-én a Brüsszeli Magyar Nagykövetségen Nagy Zoltán nagykövet a belgiumi magyar közösség érdekében végzett önzetlen munkája, valamint az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékének ápolását szolgáló tevékenysége elismeréseként a "Magyar Arany Érdemkereszt" kitüntetést adta át a részére, melyet Áder János, Magyarország köztársasági elnöke adományozott.

Orémusz József példás életet élve, egész életművével általános elismerést szerzett, köztiszteletben áll, öregbítette Zirc hírnevét, tetteivel kivívta különböző civil szervezetek és állami intézmények magas rangú elismerését úgy itthon, mint külföldön egyaránt.


Összeállította: Kelemen Gábor