A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Edzőtáborral is népszerűsítik a kézilabdát Zircen


Új szervezeti formában, a Zirc Kézilabda Sportegyesület keretei között folytatódik városunkban a kézilabda utánpótlás-nevelés. Az egyesület ötnapos edzőtábort szervezett a nyár végére.


– Kivált a zirci gyerekek csoportja a veszprémi DEVM alapítványból, helyi keretek között képzeltük el a jövőt, és ebben szerencsére támogatókra is leltünk – mondta el érdeklődésünkre Jakab Richárd csoportvezető-edző, akinek a munkáját Kerner László, Honyecz Gábor és Hermann Dávid segíti.

Már ezzel a négytagú edzői stábbal hirdették meg a tábort, melyre szép számmal jelentkeztek gyerekek nyolc éves kortól tizenöt éves korig, fiúkkal, lányokkal vegyesen találkozhatunk, és a zirciek mellett a környékből is érkeztek, hogy elsajátítsák a sportág alapjait.

Pörgős edzésnek lehettünk szemtanúi a Zirc KSE táborában – jobbról Jakab Richárd csoportvezető-edző

A csoportvezető kifejti, az ötnapos edzőtábor többfajta célt is szolgál, egyrészt tovább tudják építeni a már meglévő közösséget, ugyanakkor új gyerekek csatlakozásának lehetőségét is látták benne, ennek megfelelően aktív propagandamunkát folytattak, a környékbeli településekre is elvitték a program hírét. Fontosnak tartja, hogy minél több gyermek sportoljon valamit, persze haza is beszél egy kicsit, nem bánják, ha éppen a kézilabdát választják a fiatalok. Igyekeznek a térség minden általános iskolájába eljutni, hogy legalább egy tájékoztatást adjanak arról, mivel is foglalkoznak, ahhoz pedig, hogy új tagokkal gyarapodjanak, a gyermek és a szülő együttes döntése szükséges. Jakab Richárd arra bátorít mindenkit, hogy

keressék őket bizalommal, az egyesület kapuja nyitva áll azok előtt, akik kedvet éreznek a kézilabdához.

A délelőtti erőnléti tréning után délután a labdáé a főszerep

A tábori programot illetően délelőtt mindig az erőnlétre helyezik a hangsúlyt, majd délután labdás gyakorlatok következnek.

Egyfajta felkészülésként is szolgál ez az öt nap a közelgő bajnokságra, saját szemünkkel is megtapasztalhatjuk, hogy a fiatal edzőkollektíva mindent elkövet annak érdekében, hogy formába hozzák a tanítványokat a szezonnyitányra.

A közösségépítés mellett a bajnokságra való felkészülést is jól szolgálja a program

A kemény munka mellett van azért egy kis lazítás is, szerdán kirándulás szerepel a naptárban, Porva-Csesznekre vonatoztak az ifjoncok a kísérőikkel. Pénteken játékos sorversenyre is sor kerül, majd az összes korosztály közös kézilabdájával zárul a Zirc KSE tábora.


A vezetőség alapvető céljául azt tűzte ki, hogy minél több csapatot tudjanak indítani a bajnokságban. A minőségi edzőmunka a nagyobbaknál már megmutatkozott tavasszal, szép eredményekkel hívták fel magukra a figyelmet, a kisebbek szereplése kevésbé eredmény-centrikus, ők egyelőre szivacskézilabda révén találkoznak a versenyélménnyel, esetükben az a fontos, hogy felkeltsék a mozgás, a rendszeres sportolás iránti vágyat.


A tábori foglalkozáson résztvevő gyerekek közül vannak, akik még meg sem születtek akkor, amikor a Zirc KSE nevével utoljára találkozhattunk a versenyporondon.

A megyei bajnokság egyik legjobb csapata volt akkoriban a zirci, két játékosa, a kapus Hermann Dávid és a többszörös megyei gólkirály Honyecz Gábor ma az edzői stábot erősíti, s most látszik, milyen jól döntött annak idején a vezetőség, hogy bár a felnőtt csapat megszűnt, az egyesületet megtartották.

Honyecz Gábor (jobbról) kézilabdás pályafutásából kifolyólag is jó példával áll elő a fiatalok számára

Jakab Richárd hangsúlyozza,

továbbra is tizenöt évnél húzták meg a korhatárt az utánpótlás-nevelést illetően, a továbbtanulás miatt ugyanis nem egyszerű helyben tartani a gyerekeket.

Azonban nem tartja kizártnak, hogy egyszer majd újraalakulhat egy felnőtt csapat, de ennyire előre még nem gondolkodnak, célul továbbra is az alapok lerakását, az utánpótlás-nevelést tűzték ki, és hogy minél több gyermekkel tudjanak foglalkozni, az edzői kollektívát is szeretnék bővíteni.


Kelemen Gábor