A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Dráva-menti bringás élmények


Zirci diákok már harmadik alkalommal vehettek részt bringás vándortáborban.


Újabb nyár, új célokkal, új útiránnyal, egy új kísérővel és egy új taggal, de a „régi”, összeszokott, lassan felnőtté váló csapattal.

Röviden így lehetne jellemezni az idei kerékpáros vándortábort, amely Detre Anita és Barcsai Beatrix szervezésével indult a helyszínek és az időpontok lefoglalásával - amihez igen szemfülesnek és rendkívül gyorsnak kellett lenni -, valamint a tábor résztvevőinek toborzásával. Ez utóbbi azonban nem igényelt különösebb erőfeszítést részükről, hisz már a tábor meghirdetése előtt beteltek a helyek, köszönhetően a korábbi évek sikeres túráinak, a lelkes, sportos, kihívásokra vágyó fiataloknak és szüleiknek. (S elmondom, hogy a hazafelé vezető vonatúton már a következő kerékpáros vándortábor lehetséges helyszíneit nézegették.)

Ezúttal a Dráva menti területet hódították meg a zirci bringások, összesen 227 kilométert tekertek

Az Aktív Magyarországért Kormánybiztosi Iroda közreműködésével öt évvel ezelőtt újraindultak hazánkban a vándortáborok, melyeken évről évre egyre több gyermek vesz részt. Az idei nyáron is több ezer diák nyaralhatott aktívan egy hétig a vízi-, erdei-, zarándok- és kerékpáros vándortáborokban. A Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (MAKETUSZ) már tizenkét útvonalon szervez bringás vándortábort, melyből kettőn már Erdély csodás tájait járhatjuk be. Ezen táborok célja hazánk, és határon túli vidékek természeti és kulturális értékeinek megismerése, ápolása, valamint a sport, az egészséges és környezettudatos életmód kialakítása, támogatása. Ezeken a túrákon a kerékpárokat, a bukósisakokat, valamint a kerékpáros táskákat a MAKETUSZ biztosítja a résztvevők számára. Minden résztvevő ajándék pólót és kulacsot kap.

Július 26-án 12 diák, két szülő, Detre Anita és Csepin Judit pedagógusok kíséretével egy hosszú vonatút után megérkezett Mohácsra.

7 nap és 6 éjszaka


Az első és az utolsó nap több mint fele utazással telt, többszöri átszállással, de a diákoknak 90%-os jegykedvezménnyel értük el úti célunkat. A vándortábor nem a kényelemről szól elsősorban, ami az alvást illeti. Inkább a tapasztalatról. Fontos, életre szóló élményeket ezzel kapcsolatban nem a néhány éve épült, letisztult, modern berendezésű, légkondicionált szobákkal rendelkező szaporcai szálláshelyen szereztek a táborosok, sokkal inkább a nagyharsányi iskola tornatermében, amely klímával rendelkezett ugyan, de a hangjától aludni nem nagyon lehetett, és a drávagárdonyi pajtában, aminek a résein befújt a szél, és jaj, de furcsa hangok hallatszottak innen-onnan!

227 km kerékpáron

MOHÁCS-NAGYHARSÁNY-SZAPORCA-DRÁVAGÁRDONY-BARCS-SZIGETVÁR


A Dráva-menti vándortábor tulajdonképpen a fenti útvonalat jelenti, Villány borvidékén áthaladva, az Ormánság apró falvait érintve, Baranya és Somogy megye jól kiépített kerékpárútjain és viszonylag jó minőségű, kevésbé forgalmas közútjain kerekezett kis csapatunk Matuszczak Róbert túrakísérő vezetésével. Mohácson vettük birtokba a kerékpárokat, a kerékpáros táskákat, sisakokat, amelyek öt napig a mi gondjainkra voltak bízva, a tábor elengedhetetlen tartozékai voltak egészen Szigetvárig.


Nagyon sokat tanultunk, figyeltünk, csodálkoztunk az interaktív bemutatókon, előadásokon, tárlatvezetéseken, ami a tábor programját képezte.


A Szent Miklós Vízi és Taposómalmot már az érkezésünk után nemsokkal meglátogattuk. A Csele patak adta/adja a vizét az előbbinek, a lépéseink mozgatják az utóbbit. Kipróbáltuk, működik! Igazi ritkaság, egész Európában csak itt található működő taposómalom! A Mohácsi Nemzeti Emlékhely méltó és mélyen elgondolkodtató bemutatása után Kölkeden a Gólyamúzeumban annyi érdekes dolgot megtudtunk a gólyákról! Siklós várában mi, felnőttek „A Tenkes kapitánya” című filmsorozatot idéztük fel emlékeinkből, a nagyobb fiúkat a fegyverbemutató bilincselte le.A Gólyamúzeumban és a siklósi várban is megfordultak a vándortábor résztvevői


Másnap közel ötven km tekerés várt ránk.

Meleg volt nagyon, félúton azonban felfrissülhettünk! Sellyén, a strandon nem voltak sokan, igaz, medence is csak kettő volt, de éppen elég volt egy kis mókához, csobbanáshoz.

Ez nem a sellyei strand, de kút vize is jól jött a felfrissüléshez a nyári melegben - Detre Anita szervező tölti meg az egyik fiatalember kulacsát

A drávagárdonyi izgalmas éjszaka után, útban Barcs felé, találkozót szerveztünk Selyem Józseffel, aki a Dráva, és a folyó menti táj, ökokultúra ismerője. Tudása és ismeretei átadása mellett megerősítette a természet iránti tisztelet fontosságát, átadta ökoszemléletét, válaszolt kérdéseinkre, és büszkén mondhatom, hogy mi is jól „vizsgáztunk”.

Tanultak és tudásukról is számot adtak a zirciek a Dráva partján

Barcsnál csak térdig mentünk be a Drávába, s a gyönyörű Barcsi Gyógyfürdőben is csak képzeletben fürödtünk. Az idő aznap nem igazán kedvezett a strandolásnak. De bejártunk egy igazi romkastélyt!

Titokzatos állomás volt a romkastély...

Szigetvárra is hosszú és fárasztó tekerés után értünk. A folyamatos ellenszélben mintha egy méterrel sem közeledtünk volna a várost jelző templomtoronyhoz, végül mégis megérkeztünk, s szinte azonnal Zrínyi Miklós várában találtuk magunkat. A fizikai megterhelés után szellemileg és mentálisan is bizonyíthattuk, ki és mennyire bírja.


A szigetvári hős, Zrínyi Miklós nyomában


A tábor utolsó szállásának elfoglalása után a csapat fele fürdött egyet a helyi termálfürdőben, a másik fele vacsora előtt tett egy sétát a városban. Este, a már hagyományosnak mondható kvízjáték után lepihent a táboros csapat, mert másnap utaztunk haza.


Röviden mik jellemezték a tábor egy hetét számunkra? Várakozás, izgalom, derű és vidámság, megelégedettség és egy csipet elégedetlenség, büszkeség, nyugalom, aktivitás, pihenés, teljes kikapcsolódás! Jó volt átélni, megélni!

Bittmann-né Katzer Nóra közreműködésével a "Reguly Iskoláért" Alapítványon keresztül többen is támogatták a zirci vándortáboros csapatot. Ezúton is köszönet nekik, hogy segítségükkel szilikon-karkötőt, törölközőt, hátizsákot, pólót, kulacsot, védőkrémet, gyógyszereket, kolbászt, szalámit tudtunk adni a gyerekeknek. Támogatóink voltak: Vezir-Hús Kft Zirc, Szent Hubertus Patika Zirc, Detre Anita, Hotel Kapitány Sümeg, MAKETUSZ, Aktív Magyarországért. Köszönet Matuszczak Róbertnek, hogy mutatta az utat és végigkísért minket a túrán.A beszámolót írta: Csepin Judit

Közreműködött: Detre Anita