A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

A dobogóra és a színpadra is fellépett a fiatal zirci testépítő


A sport iránt elhivatott zirci fiatalembert ismerhetünk meg, aki első komolyabb erőemelő versenyét megnyerte és dobogós helyezésekkel debütált a testépítők színpadán. Ihász Norbert eddigi edzői mellett a családjától is sok támogatást kap a pályafutásához.


Bemutatkozásában elmondja, hogy tősgyökeres zirci, bár a tanulmányai miatt az elmúlt években nem sokat tartózkodott itthon. Budapesten építészeti szakirányban végzi jelenleg tanulmányait – a járványhelyzet miatt online oktatás formájában –, birtokában van az érettségi, valamint egy autószerelői és egy kereskedelmi-marketing szakma. További tervei között szerepel idén nyáron az emelt szintű érettségi megszerzése, majd az egyetemen történő továbbtanulás.


Meséli, hogy a testépítéssel való barátkozás egészen kiskorában kezdődött,

kilenc-tíz éves lehetett, amikor már súlyzókat kért karácsonyra, mert megfogta a férfiakon feszülő póló látványa. A génekben is ott lakozhatott valami, hiszen édesapja is foglalkozott testépítéssel fiatalkorában, ha nem is versenyszerűen, de „erős hobbi” volt az életében, azt mondja, ő által nyert motivációt kezdetben. Aztán alábbhagyott a lelkesedés, és ha nincs az apai biztatás, akkor lehet, hogy most nem beszélhetnénk erőemelő meg testépítő versenyekről, Norbert nagyon hálás neki ezért. Nem felejti el, hogy anyai nagypapája is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy erőnléti sportágat válasszon: Bollér István az akkori bányász sportkör birkózó szakosztályának vezetője, edzője volt, és az unoka is kacsingatott a tradicionális küzdősport irányába, de akkor már szervezeti keretek között nemigen működött Zircen ez a sportág.

Ihász Norberttel a cigánydombi sportparknál beszélgettünk, előszeretettel használja a létesítményt az edzéseihez

A pályafutása elindulásához nagyon sok helyről és személytől kapott segítséget: különböző gyakorlatokkal, technikai útmutatókkal, edzéstervekkel segítették a fiatalembert az általa kijelölt úton.

Úgynevezett „fegyencedzésekkel” kezdett, aminek a lényege, hogy a saját testsúlyát bármilyen formában és kivitelezésben el tudja bírni. Szép lassú folyamatként jellemzi, melynek a legfelsőbb szintjei az egykezes fekvőtámasz, egylábas guggolás és az egykezes felhúzás. Szakirodalomból is merített, majd Schindler Balázs zirci testépítő egyengette útját, akinek szintén sokat köszönhet. A veszprémi Kis Marcell személyi edzőt – aki első testépítő versenye előtt is segítette a készülésben – jó szívvel ajánlja mindenkinek.


Ihász Norbert az edzéstervét hónapokra készíti el az egyes szezonoknak megfelelően: ősszel erőemelő, tavasszal pedig színpadi testépítő versenyekre készül, ennek függvényében alakulnak a gyakorlatok, az edzésterv, az étrend. Ősszel a forma elvész, viszont nagyon jó erőállapotot lehet elérni heti öt edzéssel, egyre nagyobb súlyokkal. Tavasszal plusz egy edzés kerül be a programba, illetve a kardio edzés, amit nagyon jól el tud végezni a Zircen is elérhető sportparkokban vagy másnéven crossfit pályákon, előszeretettel használja az új cigánydombi létesítményt is, emellett hajnali futással, kerékpározással egészül ki a tréning. Fontos számára, hogy egész évben jó formában legyen, ezért nyárra a Balaton-átúszást vette tervbe.


Hangsúlyozza, hogy a crossfit pályák – a másik a sporttelep területén található – alkalmasak egy kezdeti fizikum felépítéséhez, de akár egy könnyebb edzés céljait is nagyon jól szolgálják, minden korosztály számára ajánlja a használatát az egészségmegőrzés érdekében is.


Norbert a szépen felépített edzésprogram mellett szigorú előírások betartásával készül az egyes versenyekre. Télre időzíti az izomtömeg felszedését, majd a tavasz közeledtével szigorú diétának veti alá magát. Mint mondja, az első három-négy hét még nem annyira megterhelő, viszont az utolsó nyolc hétben már egy komolyabb kihívás elé állítja a szervezetét: só- és cukormegvonás, szénhidrátcsökkentés és a fehérjével való „játék” jellemzik ezt az időszakot.

A testépítő versenyeken különböző pózokat is be kell mutatni a színpadon. Ihász Norbert mutatványa


Az őt megérintő versenyszellem még az atlétikára vezethető vissza, aztán pár nappal egy lillafüredi erőemelő verseny előtt úgy döntött, benevez rá. A kategóriájában elért második helyezés bizonyította, hogy érdemes volt összemérnie az erejét másokkal, majd kisebb házibajnokságokon igyekezett tapasztalatot szerezni a versenyporondon. Mindezek – és a sportágba vetett alázat, hit és kitartás – megalapozták a részvételt a Magyar Professzionális Erőemelő Liga Kupán, és első országos bajnokságán mindjárt az aranyérmet akasztották a nyakába, 135 kilogramm nehezedett a súlyzóra, melyet Norbert fekve kinyomott juniorként.


A tavaly szeptemberi siker után idén legfőbb vágya is teljesült, megmutathatta formáját a nagyszínpadon. Kissé későn kezdte meg a felkészülést és a diétából adódó megvonások fáradtsághoz, gyengeséghez vezettek a verseny napján, ugyanakkor úrrá lett rajta a küzdőszellem, és persze szeme előtt lebegett, hogy nem mindennap adatik meg egy ilyen lehetőség, nem beszélve a hosszú útról, ami addig vezetett.

– Nem tartott sokáig, talán pár perc volt az egész, mégis fantasztikus érzéssel töltött el, hogy mindenki rám figyel, megmutathatom azt, amiért éveken át dolgoztam

– idézi fel a még friss emlékeket Norbert.


Ráadásul két dobogós helyezéssel zárult élete első testépítő versenye, a Herkules Olimpia,

az ex-juniorok között első, a szimpla juniorok mezőnyében pedig harmadik helyezést ért el. Barátnője is elkísérte a versenyre, és szeretettel köszöntötte őt a fellépését követően. Ihász Norbert ott, a rivaldafényben döntötte el, hogy folytatja – nem is lehetett ez kérdéses egy ilyen sportélményt követően –, így hát ősztől jöhet majd az újabb felkészülés az erőemelő versenyekre, jövő tavasszal pedig szeretne visszatérni a már valóra vált álom színpadára.

Magasba emelik a győztes kezeit a testépítők országos bajnokságán, Norbert előtt az első helyezésért járó trófea


Kelemen Gábor