A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

A Dimenziók kiállítója: Szűcs István Miklós a Reök-palotában


„Dimenziók” címmel nyílt kiállítása a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének Szegeden, a Regionális Összművészeti Központban, melyen Szűcs István Miklós okleveles képzőművész, városunk díszpolgárának alkotásai is láthatók.


A kiállítást dr. Nátyi Róbert, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Karának dékánja, a tárlatot bemutató intézmény vezetőkurátora nyitotta meg, köszöntött mondott Herczeg Tamás, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója. A kiállítás kurátorai D. Udvary Ildikó művészettörténész, a Pesterzsébeti Múzeum igazgatója és Sárkány Győző Érdemes művész, grafikus, a HUNGART elnöke, a MAOE alelnöke.


A nagyszabású, több száz alkotás digitális printjét bemutató reprezentatív tárlatot egy rendkívül inspiratív fogalom fémjelzi. A „Dimenziók” két szinten (ha úgy tetszik, dimenzióban) értelmezhető hívó szó, mert az alkotók és a kurátor szempontjából is sokoldalú kihívást jelent.

A Dimenziók tematika összetett (tudományos, művészeti, spirituális, akár ezoterikus) értelmezési tartománya szervesen illeszkedik a MAOE korábbi tematikus kiállításainak sorába. A köznapi értelemben kiterjedés, nagyságrend a leggyakrabban használt jelentése, de eredeti latin tartalma alapján („felmérés”) az érzékelésre, a tudatosságra is asszociálhatunk.

Szűcs István Miklós festőművész Abszolút tér című kompozíciója Szegeden, a MAOE országos seregszemléjén

(Fotó: Rafai Gábor)


A tudományok és a mindennapok szóhasználatában közismert dimenzió fogalom a művészet területén is megkerülhetetlen: a különféle műfajok más-más „dimenzióban” jelenítik meg alkotásaikat, akár a közvetlen érzékelhetőségre vonatkozóan, akár átvitt értelemben használjuk a kifejezést. A körülöttünk található tárgyak tekintetében háromdimenziós világban élünk, ahol az idő a negyedik dimenzió.


A művészt azonban az anyagi és szellemi világ érzékelésére, megjelenítésére és átformálására irányuló vágya számtalan nem hétköznapi dimenzió felé is elvezeti.


A zirci művész alkotásait is felvonultató kiállítás november 17-ig tekinthető meg.


Kapcsolódó cikk: A Káosz és a Rend után most megjöttek a Dimenziók is a Reök-palotába


Szerk.: Kelemen Gábor