A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Díjak a sportolóknak, köszönet az egyesületeknek


Ünnepélyes keretek között került sor a „Zirc Város Sportjáért” önkormányzati kitüntetések átadására a Városházán.


A vendégeket Ottó Péter polgármester köszöntötte. Mint mondta,

ez az alkalom elsősorban a díjazottakról szól, ugyanakkor hangsúlyozta a civil szervezetek szerepét is, amelyek áldozatos munka révén biztosítják a gyerekek sportolási, fejlődési, versenyzési lehetőségét, azért dolgoznak, hogy a mozgás a fiatalok életének részévé váljon, elhivatottságra, kitartásra nevelik őket. A városvezető ezúton is köszönetét fejezte ki a tevékenységéért minden aktív zirci egyesületnek.


Örömét fejezte ki, hogy a benyújtott ajánlásoknak megfelelően ebben az évben is több sportágban hirdethet a város díjazottakat, megjelenik a legrégebbi szervezett keretek között működő judo, a szintén nagy hagyományokkal rendelkező lövészet, és helyi viszonylatban olyan újabb keletű sportágak képviselőit is köszönthetik, mint a vízilabda vagy az egyesületi szinten legfiatalabb, de annál eredményesebbnek mondható kerékpársport.

Ottó Péter polgármester a díjazottak mellett a civil szervezetek szerepét is méltatta


Varga Zita, a sportkitüntetések odaítéléséről döntő Emberi Kapcsolatok Bizottság elnöke ünnepi beszédében kiemelte, hogy játék közben a sport rövid idő alatt megtanítja az embert a legfontosabb polgári erényekre, a kitartásra, önfeláldozásra, tettrekészségre, a gyors elhatározásra, tisztességre és mindenekelőtt a nemes küzdelem szabályaira. Hozzátette azt is, hogy a sport nemcsak a test karbantartását, az ügyességet és a mozgáskoordináció fejlesztését segíti, hanem a léleknek is a legerőteljesebb és legnemesebb nevelő eszköze.


„Sportolni kell minden nap, hogy bírjuk a tempót és a hétköznapok problémáit, feszültségeit ebben a rohanó világban. Pedagógusként látom, hogy a diákok túlterheltek, külön dicséretet érdemelnek azok, akik az aktív vagy kimagasló sporttevékenység mellett jó tanulmányi eredményt is fel tudnak mutatni, melynek elérése önmagában is hatalmas munka”.


Az elismerésben részesülőknek – akik valamennyien bizonyították kiemelkedő tehetségüket, szorgalmukat és kitartásukat – gratulált, és további sok sikert kívánt. A díjazottak mellett méltatta a „hátországot” is, az edzők, szülők, segítők szerepét az eredmények elérésében.

Varga Zita bizottsági elnök ünnepi beszédében a sport számtalan pozitív hatásáról is beszélt


A díjakat Varga Zita, a kitüntetésekről döntést hozó bizottság elnöke és Ottó Péter polgármester adta át, dr. Kovács Zoltán, térségünk közelmúltban újraválasztott országgyűlési képviselőjének közreműködésével.

„Zirc város felnőtt sportolója” 2021-ben Matuz Etelka kerékpárversenyző, az év utánpótlás sportolója Orosz Lili kerékpárversenyző, Finta Zsuzsanna vízilabdázó, Bittmann Teréz sportlövő, Heim Fanni és Mihályi Bálint judósok, az év egyesülete pedig az Acél-Vakond Kerékpáros Sportegyesület.

A díjazottak bemutatását kapcsolódó írásunkban olvashatják.

A díjazottak: Matuz Etelka, Finta Zsuzsanna, Bittmann Teréz, Heim Fanni, Mihályi Bálint, Orosz Péter, az Acél-Vakond Kerékpáros Sportegyesület elnöke és Galaczi Miklós csapatvezető, aki Orosz Lili díját vette át


Dr. Kovács Zoltán, térségünk országgyűlési képviselője emelte poharát elsőként a zirci sporteredményekre. Hangsúlyozta, hogy akik sportolnak, azok az akaraterejüknek köszönhetően az élet minden területén könnyebben megállják a helyüket. Az önkormányzat minden évben elismeri a kiemelkedőbb sporteredményeket, amely egyfajta példamutatás is.


Az elhangzott méltatások kapcsán kiemelte, hogy a kitüntetett fiatalok nemcsak jól sportolnak, hanem szinte valamennyien kiemelkedő tanulmányi eredményekkel is rendelkeznek. A közösség erejéről is beszélt, amely képes egy sportlétesítményt létrehozni, ugyanakkor formálja is az egyént, és az olyan emberi erényeket is példaként állította mindenki elé, mint a segítőkészség.

Azt kívánta a díjazott sportolóknak, hogy őrizzék meg ezeket a tulajdonságaikat, és a továbbiakban is vigyék el messze földre Zirc város hírnevét.

Dr. Kovács Zoltán, térségünk országgyűlési képviselője is elismerését fejezte ki a zirci sporteredményekért


Cikk: Kelemen Gábor

Fotók: Boross László