A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Diákok üzenik, óvjuk meg természetünk értékeit!

„Biodiverzitás a Bakonyban – a Pintér-hegy természeti értékei” címmel nyílt kiállítás az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeumának SarokGalériájában a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola diákjainak alkotásaiból. A tárlattal a Magyar Kultúra Napját is ünneplik az intézmények.


A múzeum idei első időszaki kiállításának megnyitóján dr. Kutasi Csaba, a házigazda intézmény igazgatója köszöntötte a megjelenteket. Mint azt elmondta, a tavalyi esztendőhöz hasonlóan ezúttal is kapcsolódnak egy tárlattal a Magyar Kultúra Napjához, ezzel is nyomatékosítva, hogy a természettudományos műveltség is a kultúránk része.


A tablókon szereplő témával kapcsolatban megjegyezte,

a biodiverzitás, azaz a biológiai sokszínűség csökkenése súlyos válságot idéz elő.

Ennek tudatosításához fontos, hogy a környezetünkben lévő természeti értékeinket megismertessük, hiszen így lehet megóvni, érteni és értékelni azokat. Kiemelte, hogy már több évtizede együttműködnek a III. Béla Gimnáziummal, és örömét fejezte ki, hogy ezúttal más aspektusból is létrejött a partnerség.

A kiállítást Tamási Ivett, a gimnázium intézményvezető-helyettese, a projekt „mozgatórugója” nyitotta meg. Balról dr. Kutasi Csaba múzeumigazgató, jobbról Balázsné Györek Zsuzsanna iskolaigazgató – a két intézmény példás együttműködésben valósította meg a projektet, együtt hívták fel a figyelmet természetünk értékeire

Balázsné Györek Zsuzsanna, a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy kiállíthat intézményük a múzeumban. Arra pedig nagyon büszke, hogy tanáraik, diákjaik folyamatosan együttműködnek Zirc intézményeivel, ennek láthatjuk most az egyik nagyon szép példáját.


Emlékeztetett arra, hogy a tárlatot tavaly ősszel már megnyitották egyszer a gimnázium falai között,

a múzeum kiállítóterében azonban szélesebb nyilvánosságot kapnak az alkotások, nagyobb látogatottságra számíthatnak.

Köszönetét fejezte ki a múzeum munkatársainak, hogy segítették a tanulóik munkáját, átadták a tudásukat, szerves részesei voltak a pályázatuk eredményes megvalósításának.


A kiállítást Tamási Ivett, a kiállító intézmény igazgatóhelyettese nyitotta meg. Mint azt megtudhattuk, 2021 nyarán írtak egy pályázatot, amely eredményesnek bizonyult és az elmúlt tanév során meg is valósították azt a Nemzeti Tehetség Program és a Miniszterelnökség támogatásával, mintegy másfél millió forintos költségvetéssel. A projektben az iskola húsz tanulója vett részt, és szorosan együttműködtek az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeumával.

Csapatmunka eredménye volt a projekt, melyről egy kisfilm is készült

Beszélt arról is, hogy a tablók kialakítása egy sok-sok alkalmat felölelő sorozat eredménye.

A tanulók először előkészítő foglalkozásokon vettek részt a múzeum szakembereinek vezetésével, irányításával. Betekintést nyertek a biodiverzitás fogalmába, jelentőségébe, átfogó képet kaptak a Pintér-hegy élővilágáról. Ezt követően került sor – szintén szakemberek közreműködésével – a terepgyakorlatokra, ahol kisebb csoportokban végeztek megfigyeléseket, majd a diákok egyéni érdeklődési körüknek megfelelően, egy szabadon választott kutatási területen irodalomolvasással, tanulmányozással, konzultációk sorozatán keresztül jutottak el a tablók nyersanyagáig.


A fényképeknek mintegy a fele a tanulók munkáját dicséri, ugyanakkor internetről letöltött képekkel is dolgoztak a megfelelő hivatkozások feltüntetésével. Az összegyűjtött anyag megjelenítéséhez a természettudományos segítség mellett szükség volt arra is, hogy a diákok elsajátítsák a digitális tartalomszerkesztés ismereteit. A projektben a múzeum részéről dr. Kutasi Csaba, Sinigla Mónika, Ujvári Judit és Kovács Attila vett részt, a gimnáziumból pedig Balázsné Györek Zsuzsanna, Tamási Ivett projektfelelősök, továbbá Földváriné Lajtafalvi Katalin, Kováts Zsuzsanna, Orsós Erzsébet és Kerekes Ádám segítették a munkát.


„Ha jön a tavasz, mindenképpen érdemes lesz a Pintér-hegyre kirándulni egy jót!”

– zárta gondolatait Tamási Ivett, figyelmébe ajánlva mindenkinek a kiállítást, amely egészen június 18-ig várja az érdeklődőket a SarokGalériában.

A közönség érdeklődve vette szemügyre a SarokGalériában kiállított alkotásokat

A bemutatásra került tablók mellett egy kiadványban is megörökítették a projekt eredményeit, emellett egy összefoglaló kisfilm is készült, amelyet meg is tekinthetett a közönség.


Kelemen Gábor