A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Derceni gyerekek nyaralnak városunkban


Tegnap érkezett meg kárpátaljai testvértelepülésünkről, Dercenből a Gyöngyösbokréta Néptánccsoport. A fiatal táncosok fellépnek majd a Bakonyi Betyárnapokon. Az Erdélyi Baráti Kör Egyesület gondoskodik arról, hogy minél több élményben legyen részük.


2009-re nyúlik vissza a két település, Dercen és Zirc kapcsolata, akkor az Erdélyi Baráti Kör a „Gyöngyösbokréta” mellett még további három néptánccsoportot hívott meg a határon túlról: a Vajdaságból, Kárpátaljáról, Felvidékről és Erdélyből. Két évvel később a derceni néptáncosok újra felléptek Zircen, a Bakonyi Betyárnapokon. Az Erdélyi Baráti Kör tagjai is jártak Dercenben, és ekkor szembesültek vele, hogy hiányt szenvednek a magyar nyelvű irodalomból. Ezért több alkalommal könyvadomány-gyűjtést szerveztek, és el is juttatták a „hiánycikket” a kárpátaljai településre.


Tavaly jótékonysági koncertet rendezett az Erdélyi Baráti Kör Dercen település megsegítésére, az Ukrajnában kialakult háború okozta gazdasági nehézségek enyhítésére. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete ugyanerre a célra 500 000 forintos támogatást szavazott meg, majd a nyáron kárpátaljai gyerekeket látott vendégül. Dercen és Zirc ezt követően testvértelepülési kapcsolatot létesített egymással, és testvérgyülekezeti kapcsolat is létrejött a református egyházak között.

A Gyöngyösbokréta Néptánccsoport derceni és zirci kísérőkkel az apátság udvarában, érkezésük másnapján


Koósné Stohl Ilona, Erdélyi Baráti Kör Egyesület képviselője elmondta, pályázatot is benyújtottak a határon túli kapcsolatok ápolására, egy közös programot szerettek volna szervezni a baróti és a derceni fiatalok számára. A pályázat a visszajelzés alapján nyert, de csak a 386. helyre sorolták őket, így végül eredménytelennek bizonyult. A közelgő Bakonyi Betyárnapokra való tekintettel elhatározták, hogy a Gyöngyösbokréta Néptánccsoportot ennek ellenére is vendégül látják. Szerencsére nagyon sok támogatóra leltek. Az egyesület két önkormányzati tisztségviselő tagja mondott le tiszteletdíjáról, helyi vállalkozások pénzbeli és természetbeni támogatást nyújtottak, a kollégium ingyen biztosítja a szállásukat, két vendéglátó szinte minimális térítésért megvacsoráztatja őket, a helyi önkormányzat pedig az oda-vissza útjukat, valamint a reggelijüket és a napközbeni ebédjüket finanszírozza.


A programokat az Erdélyi Baráti Kör szervezi a kárpátaljai fiatalok számára, és a vendéglátásból is kiveszik a részüket a civil szervezet tagjai. A néptánccsoport hétfőn érkezett városunkba egy kis budapesti kirándulás közvetettségével. Megnézték az Országházat és sétáltak a Várban a zirci egyesület fővárosban élő tagjának kíséretében, majd a Bakony fővárosa felé vették az irányt. A csoportot két kisbusz szállította, az egyiket a Zirci Járás Szociális Szolgáltató Központ, a másikat Zirc Városi Önkormányzat biztosította. – Azt mondták, hogy fáradtak, de amikor mentünk vacsorázni, akkor már azt kérdezték: „Lemehetünk a pályára?” – idézte fel a találkozás első pillanatait Ilona.


Tavaly is valahogy így kezdődött, alighogy megérkeztek, máris arról érdeklődtek, mikor focizhatnak a zirci gyerekekkel. Persze nem csak a labda körül forog majd a világ, a helyi nevezetességek megtekintése mellett Ajka, Pápa, Veszprém is az úticélok között szerepel, balatoni fürdőzésre, vadregényes bakonyi kirándulásra is jut idő az egy hét alatt. A szerdai napi programot a Zirci Református Egyházközség állítja össze és anyagilag is hozzájárul a szabadidő kellemes eltöltéséhez.


A Gyöngyösbokréta Néptánccsoport a Betyárnapok második napján lép fel, pénteken pedig a baráti körrel közös főzéssel hangolódnak az eseményre. Vasárnap reggel indulnak majd vissza. Reméljük, hogy sok élménnyel feltöltődve térnek haza, és megőrzik szép emlékeik között a bakonyi nyaralást.

Kelemen Gábor