A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Derceni barátunk magas állami kitüntetésének örülünk


Dr. Áder János, Magyarország köztársasági elnöke októberben Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetésben részesítette Korolovics Valériát, a Derceni Művelődési Ház igazgatóját, a Gyöngyösbokréta Néptáncegyüttes vezetőjét. A kitüntetés ünnepélyes átadására november 26-án került sor Magyarország Ungvári Főkonzulátusán, a jelenlegi járványügyi előírások szigorú betartása mellett.Egyesületünk évek óta aktív kapcsolatot tart fenn Zirc város kárpátaljai testvértelepülésével, Dercennel, ennek meghatározó alapja a mára barátsággá mélyülő kötelék a Korolovics házaspárral. A Valika és Zsolt vezetésével működő Gyöngyösbokréta Néptáncegyüttes már több ízben is lenyűgözte a zirci lakosokat szemet, fület és szívet gyönyörködtető, évről évre visszatérő fellépéseivel a Bakonyi Betyárnapokon. A Valikát ért magas kitüntetés miatt – amit a magyar népi kultúra megőrzését és továbbadását szolgáló tevékenysége elismeréseként kapott – Baráti Körünk büszkesége is határtalan, emiatt hívtuk őt a napokban egy online beszélgetésre.– Ki, illetve mely szervezet jelölt a kitüntetésre, milyen indokokkal?– A kitüntetésre a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség jelölt. Ez a szervezet egy 30 éve működő érdekvédelmi szervezet Kárpátalján, amelynek szinte a megalakulása óta magam is a tagja vagyok. Hogy milyen indokkal jelöltek, azt nem tudom. A közösségépítés, a közösség megtartása, a magyar kultúra terjesztése, hagyományaink ápolása, az 1975 óta folyamatosan működő néptáncegyüttes működtetése – ezek azok az dolgok, amikből a mi munkánk áll, ezeket értékelték a jelöléssel.– Milyen érzés egy ilyen magasrendű kitüntetés birtokosának lenni?– Ilyen magas elismerésben részesülni nagyon megtisztelő, nagyon felemelő. Váratlanul ért, nem számítottam rá. Nem értettem, miért pont engem tüntetnek ki, hiszen Kárpátalján annyi értékes ember van, aki a kultúra területén dolgozik és tesz nagyon sokat az itt élő magyarságért. A legnagyobb értéke ennek a kitüntetésnek, hogy megerősített engem abban a hitemben, hogy amit csinálok, az fontos, hogy szükség van a munkámra a jövőben is.– Miért lettél művelődésszervező? Mi motivált abban, hogy a magyar népi kultúra értékeinek őrzésére tedd fel az életed?Hogy miért lettem művelődésszervező? Hát ez egy érdekes kérdés. 2005-ben a Derceni Művelődési Házban két állás megüresedett. Az akkori intézményvezető, aki 40 év után nyugdíjba vonult, ragaszkodott ahhoz, hogy Zsolt vegye át a derceni néptáncegyüttes vezetését. Olyan embert akart, aki továbbviszi az ő sokéves munkáját. Engem arra kért, hogy a kultúrház igazgatását vállaljam el. Ez nagyon megtisztelő volt, úgyhogy nem gondolkodtunk sokáig. Azóta töretlen lelkesedéssel dolgozunk a nehéz körülmények ellenére is. Mivel én magyar nyelv és irodalom szakos tanár vagyok, ezért a népi kultúra értékeinek továbbadását ugyanolyan fontosnak tartom, mint a magyar irodalom, magyar történelem megismertetését a gyerekekkel.

A kép bal oldalán a kitüntetett Korolovics Valéria


– Milyen nehézségei vannak a szakmádnak Kárpátalján? Miben más határon túli magyarként őrizni a magyar hagyományokat?


– Kárpátalján magyarként élni soha nem volt könnyű. A kisebbségi lét rengeteg megalkuvással jár. A jelenlegi ukrán vezetés lassan teljesen felszámolja a nemzetiségi iskolákat. Sötét jövő vár a most felnövő generációra. Magyarságuk megőrzése nehéz feladat lesz. A jelenlegi ukrán vezetés már most is csak mint magyar származású ukránokról hajlandó rólunk nyilatkozni. Állandó fenyegetések céltáblái vagyunk. Nemrég tartottak házkutatást a KMKSZ elnökének az otthonában és több magyar fenntartású intézményben, jótékonysági alapítványnál. Magasrangú politikusokat tiltottak ki Ukrajnából. Csak nézünk, hogy mi jöhet még. A munkakörülményeink siralmasak. Még mindig nincs fűtés a kultúrházban télen, egyedül a tánctermet fűtjük a téli időszakban elektromos radiátorral. Viszont vannak pozitív dolgok is, amiről beszámolhatok. Magyarország számtalan területen próbál segítséget nyújtani a külhoniaknak. Az egyik ilyen az a pályázati lehetőség, amit a Csoóri-programon keresztül hirdetett meg néptánccsoportok, népi zenekarok számára. Ezt a lehetőséget ragadtuk meg mi is, hogy szép új népviseletekkel, keményszárú csizmával, karakter-cipővel gazdagíthassuk a ruhatárunkat. Szeretnék köszönetet mondani az Erdélyi Baráti Kör Egyesület tagjainak, hogy vállalták a pályázatok lebonyolítását. Itthon nem találtunk olyan szervezetet, aki tudott volna nekünk ebben segíteni. Az egyesület tagjaival évtizedes barátság köt össze. Jó érzés tudni, hogy rájuk bármiben számíthatunk.– Hogy telt ez az évetek a tánccsoporttal? Milyen nehézségekkel kellett szembenéznetek a világjárvány miatt, illetve, hogyan hidaltátok át az akadályokat?– Ez az év a tánccsoport számára eléggé eseménytelen volt. A karantén miatt az összes fellépést lemondták, elmaradtak a koncertek, fesztiválok. Így elég nehéz egyben tartani a csapatot, hogy egy teljes év teljen el fellépés nélkül. A tavaszi és nyári időszakban próbát se lehetett tartani, szeptembertől tartunk rendszeresen foglalkozásokat. Remélem, a 2021-es év nem ilyen lesz, mint a mostani. A táncosoknak szükségük van a közönség visszajelzésére, élményekre, amelyek előre visznek.– Mit jelent ez a kitüntetés a jövőbeli tevékenységeidre nézve?– Én nagyon szeretem a munkámat, szeretek Kárpátalján élni, ez az otthonom. Szép és nemes feladat a hagyományőrzés, a népi értékek ápolása és megőrzése, a nemzeti identitás megerősítése az itt élő magyarságban, elsősorban a fiataljainkban. A felnövő generációval megértetni, hogy a magyarságuk megtartása a legfontosabb cél itt Kárpátalján – ezt tartom a jövőbeli feladatomnak.


Valikának ezúton is gratulálunk a megtisztelő díjért, büszkék vagyunk az ismeretségünkre, szeretettel gondolunk a közösen eltöltött időre és reményekkel telve tekintünk a jövőbeli közös célok felé.


Cikk: Ujvári Ivett, Erdélyi Baráti Kör Egyesület


Fotók: Korolovics Zsolt