A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

A déli harang örök hangját a csillagok ösvényén is hallani

A Zirci Árpád-házi Szent Erzsébet Katolikus Karitász szervezőmunkája révén városunk az idei évben is egyik állomása volt a Balatoni Csillagösvény missziós körútnak, amely tizedik alkalommal került megszervezésre. Böjte Csaba ferences rendi szerzetes szentmiséje és a Magyar Örökség-díjas Marosszéki Kodály Zoltán Gyermek- és Ifjúsági Kar koncertje ezúttal is megtöltötte a zirci bazilikát.


Várpalota és Balatonfűzfő után Zirc a harmadik helyszíne volt a jótékonysági célú programnak hétfőn.

Íme, a hét kezdőnapja is megszépülhet, ha testközelből hallgathatjuk Csaba testvér lélekerősítő gondolatait és hallhatjuk az Erdély földjéről Csillagösvényre elrepülő tiszta gyermeki énekhangokat.

Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány létrehozója már tizedik alkalommal járja végig missziós céllal a Balatoni Csillagösvényt a Magyar Örökség-díjjal kitüntetett Marosszéki Kodály Zoltán Gyermek- és Ifjúsági Karral

Már túl voltunk a déli harangszón, amikor a Patkó Vendéglőben ebédre terítettek meg az énekes csoportnak.

Elsőként a fogadó karitász munkatársai, Ulrich Józsefné és Csombor Mariann főszervezők köszöntötték a gyerekeket, örömüket fejezték ki, hogy viszontláthatjuk őket városunkban. Majd a régi-új zirci plébános, a majd az esti szentmisén is közreműködő Huszár G. Lőrinc plébános is üdvözölte a vendégeket. Most találkozott velük először, mégis elismerését fejezte ki azért, hogy meg tudják tölteni a zirci templomot. Ezt követően Bittmann Zoltán, a helyi karitász fiatal munkatársa verssel kedveskedett az egybegyűlteknek. Lokodi Emőke és Sebestyén-Dósa Eszter karvezető-helyettesek kifejtették, nagyon szeretnek itt lenni és köszönetüket fejezték ki, hogy újra részesülhetnek Zirc város szeretetében.

Most találkozott velük először, de annál nagyobb szeretettel köszöntötte a Marosszéki Kodály Zoltán Gyermek- és Ifjúsági Kart Huszár G. Lőrinc atya, akit nemrégiben neveztek ki újra Zirc plébánosává – jobbról Ulrich Józsefné és Csombor Mariann

Bittmann Zoltán előadását hallgatják a vendégek

Az ebédet követően – melyet szokásához híven énekkel és imával hálált meg a közösség – az apátság díszudvarába sétáltak át a kísérőkkel, ahol szabadidős programra került sor.

Török Tamás bőrdíszművessel és Szurgyi Zsuzsanna népi kismesterség-oktatóval, valamint két fiatal animátor közreműködésével kézműves foglalkozásokra nyílt lehetőségük. Majd Németh Gábor, az OSZK Ciszterci Műemlékkönyvtárának igazgatója mutatta be a könyvtárat és a Vörös-toronyba is felkalauzolta a fiatalokat.

Németh Gábor könyvtárigazgató által igazi könyvritkaságokba nyerhettek bepillantást az erdélyi vendégek

Ezen a napon nemcsak énekhangjával emelkedett magasságokba a csoport (Fotó: Kiss Richárd Mihály)

Böjte Csaba szentbeszédjét a déli harangszó köré fűzte, amelyet 1456. június 29-én hirdettek meg először, a nándorfehérvári csata előtt azzal a céllal, hogy gyűljenek össze a keresztények és imádkozzanak. A harangok azóta is megkondulnak minden délben, és hangsúlyozta, ilyenkor le kell tenni mindenkinek a munkát.


A történelmi csatát is felidézte Csaba testvér, a Magyar Királyság déli kapujának tartott végvár diadalittas megvédését követően majdnem napra pontosan 567 évvel. Hunyadi János hadvezér, Magyarország korábbi kormányzójának hőstetteit, bátor cselekedeteit példaként állította mindenki elé, és szólt Kapisztrán Szent János ferences papról is, aki lelkesítő beszédjeivel faluról falura járva keresztes hadat toborzott a haza védelmére a hatalmas oszmán hadsereggel szemben.


Mindezekből azt a tanulságot vonta le, hogy soha nem szabad meghátrálni, nincs lehetetlen. Vera nővér énekes közössége is a semmiből indult, és a számtalan próbának, a nevelőmunkának, a fiatalok kitartásának köszönhetően már tizedik alkalommal járják körbe Erdélyből a Balatoni Csillagösvényt.

Böjte Csaba ferences rendi szerzetes a nándorfehérvári várvédők példáján arra hívta fel a figyelmet: Nincs lehetetlen!

Nekünk, 21. századi halandóknak pedig azt üzente Zircen a ferences szerzetes, hogy

ne fogadjunk el mindent, ami a nézeteinkkel ellentétes, és ne törődjünk bele abba se, hogy ilyen ez a mai világ. Isten képére, hasonlatosságára küzdjünk, tegyünk meg minden tőlünk telhetőt, hogy a környezetünket jó irányba változtassuk, s törekedjünk a tökéletességre magunk és a családunk életében is.


A Marosszéki Kodály Zoltán Gyermek- és Ifjúsági Kar már a szentmisén is közreműködött, majd azt követően ősi Mária-énekekre épülő koncertet adtak Nagy Éva Vera nővér és Czakó Gabriella karnagyok vezetésével, Kapitány Dénes és Lokodi Lehel zenei kíséretével.


A fiatalok megjárták Firenzét is, de azt mondták, itt szeretnek a legjobban énekelni Zircen.

A együttes produkciók mellett szólóban is megmutatták a tudásukat. A műsorokat rendre lezáró közös meghajlás azonban csak egy állomása lett a koncertnek: a közönség egyre erősödő tapssal jelezte, hogy ez a csodálatos este itt még nem érhet véget. Következett a ráadás, a padsorokban már felállva fejezték ki elismerésüket a résztvevők, és az utolsó – kivonulóval egybekötött – éneknél sem akart szűnni a taps, így a fiatalok a bazilika ajtajából visszafordulva fejezték be a „hálaéneküket”.

A Marosszéki Kodály Zoltán Gyermek- és Ifjúsági Kar ezúttal is felemelő élményben részesítette a bazilika közönségét

Az adományok – az elismerés újabb kifejezőeszközeként – pedig csak úgy gyűltek a székely leánykák kosárkájában: a foglalkozásoknak, képzéseknek helyet biztosító „műhely”, a Szovátai Marianum otthon fenntartási költségeire és a hátrányos helyzetű gyermekek támogatására fordítják majd.


Az eseményen köszönetet mondtak Zirc Városi Önkormányzatnak és a vállalkozóknak, valamint a szervező Zirci Árpád-házi Szent Erzsébet Katolikus Karitásznak, akiknek a jóvoltából az idei évben is megvalósulhatott a X. Balatoni Csillagösvény missziós körút zirci állomása.


A szentmisét és a koncertet követően az apátság díszudvarában a zirci plébánia karitász csoportja szeretetvendégségre invitálta az est résztvevőit. A segítőknek köszönhetően sokféle finom sütemény közül választhatott a templom hűs falai közül érkező, még a friss élmények lázában égő közönség.


Kelemen Gábor