A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

A dal és az ima hidat emel az emberek között


A Zirci Árpád-házi Szent Erzsébet Katolikus Karitász meghívására újra városunkba látogatott Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány létrehozója, elnöke és a Magyar Örökség Díjas Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar.


A hat helyszínből álló IX. Balatoni Csillagösvény Missziós Körút utolsó állomása volt városunk Balatonfüred, Balatonalmádi, Várpalota, Balatonfűzfő és Siófok után, július 18-án, hétfőn került sor Csaba testvér szentmiséjére és a gyermekkórus koncertjére a bazilikában.


Az ünnepélyes ebéd alkalmával, a Patkó Vendéglőben a helyi szervező Zirci Árpád-házi Szent Erzsébet Katolikus Karitász részéről Ulrich Józsefné csoportvezető köszöntötte a vendégeket. Böjte Csaba ferences rendi szerzetest, a Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkart, Ottó Péter polgármestert, Barna Tamást, a Balatoni Csillagösvény Missziós Körút megálmodóját és a karitászt rendre támogató két vállalkozót, Horváth Istvánt, a Vezir-Hús Kft. ügyvezetőjét és Hoffer Ervint, akiknél Csaba testvér az elmúlt évben látogatást is tett.


Városunk vezetője régi ismerősként, nagy szeretettel köszöntötte Böjte Csabát és a gyermekkórust, hiszen emlékeztetett, az elmúlt évben már lehetőség nyílt a találkozásra.

Ottó Péter polgármester köszöntője Böjte Csaba és a Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar fogadásán

„A csillagkörút számomra azt jelenti, hogy a Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar csillagai, gyöngyszemei jönnek el hozzánk újra, azért, hogy egy kis melegséget, szeretetet, csodálatot lopjanak a mindennapjainkba”

– mondta Ottó Péter polgármester köszöntőjében.

Tavaly az első volt, idén az utolsó állomása Zirc a körútnak, de egy valami biztos: hasonló élményben lesz részünk, mint legutóbb és az apátsági templom is újra meg fog telni, mondta. A városvezető köszönetét fejezte ki a szervező karitásznak és a jelenlévő vállalkozóknak, akik támogatják a vendégek fogadását és ilyen módon is kifejezésre juttatják, viszonozzák a szeretetüket.


Ezt követően Horváth István vállalkozó ajándékot nyújtott át egy jól megtermett sonka képében Böjte Csabának. A ferences rendi szerzetes Kodály Zoltánt és Bartók Bélát idézte, akik hittek abban, hogy a jó szó, a tiszta hang, a szép dal hidakat emel az emberek között.

Sóvidék és Zirc messze van egymástól, de az ima, a dal, az anyanyelvünk összekötnek bennünket, közösséget építenek.

Köszönetét fejezte ki városunknak a fogadókészségért, hiszen ezzel is segíti megértetni a gyerekekkel, hogy ragaszkodnunk kell nyelvi kultúránkhoz.

Az ajándékozásról készült csoportkép Csaba testvérrel, városunk vezetőjével, a vállalkozókkal és feleségeikkel (Fotó: Karitász)

Az ebédet követően Csaba testvért Bérczi L. Bernát zirci apát fogadta, megtekintették a Ciszterci Műemlékkönyvtárat, a tavaly felújított Király-termet és a Vörös-toronyba is felsétáltak.


A gyermekkórusnak a Pintér-hegyi Parkerdőbe szervezett programot a karitász. Kézműves-foglalkozásra, sportos játékokra került sor animátorok, a karitász önkéntesei, barátai és közösségi szolgálatos fiatalok közreműködésével, Borsos-Rottenbücher Anita kötélugró-bemutatót tartott. Különleges eseménynek számított, hogy a Zircről induló, s a kötélugrással világhírűvé vált Bánhegyi Adrienn ajándékát, ötven darab ugrókötelet édesanyja, a kötélugrás helyi alapítója, Kaszner Éva hozta el Zircre és adta át a szovátai gyermekotthon részére.


A szentmise és a koncert ezúttal is megtöltötte a templomot.

A közönséget Ulrich Józsefné, a program helyi szervezője, a Zirci Római Katolikus Plébánia Árpád-házi Szent Erzsébet Katolikus Karitász csoportjának vezetője köszöntötte, s örömét fejezte ki, hogy ezúttal is ilyen sokan eljöttek a rendezvényre. Azt pedig nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy a IX. Balatoni Csillagösvény Missziós Körút egyik állomásaként újra a zirci bazilikában köszönthetjük Böjte Csaba ferences rendi szerzetest és a Magyar Örökség Díjas Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkart, akik a szentmise alatt énekeltek, majd utána koncertet adtak. Ezúton is köszönetet mondott a Zirci Ciszterci Apátságnak, Zirc Városi Önkormányzatnak, vállalkozóknak és magánszemélyeknek, akik anyagi támogatásukkal segítették a vendéglátást.


Csombor Mariann szervező, a karitász önkéntese arra hívta fel a figyelmet, hogy a rendezvényt követően a templom bejáratánál a gyermekkórus tagjai adományt gyűjtenek a hátrányos helyzetű gyerekek zenei nevelésére és a rászoruló családok megsegítésére.

Ulrich Józsefné és Csombor Mariann szervezők, a karitász munkatársai. Csaba testvér mellett középen Dékány Á. Sixtus emeritus apát, jobbról Bérczi L. Bernát zirci apát, mindketten közreműködtek a szentmisén

Csaba testvér a szentmise során a szolgáló szeretetre hívta fel a figyelmet, amelynek szépségét akkor értette meg, amikor fiatal papként egy idősek otthonában történő látogatást követően, az utolsó buszt lekésve bandukolt hazafelé a sárban, az esti félhomályban, s az esős, hideg idő, a hosszú gyaloglás ellenére is végtelen nyugalom és békesség töltötte el a szívét.


A Jóisten nem akar minket semmire rákényszeríteni, hanem felajánlja, hogy az ő öröme mindannyiunk öröme legyen. Jó dolog jónak lenni, a szeretet útján járni, egy bajban lévő gyermekhez lehajolni, valakinek a kezét bizalommal megszorítani, egy pohár vizet adni, egy jó szót szólni: semmi olyat nem kér Jézus Krisztus, ami fájna, ami nehéz lenne, hangsúlyozta.


Böjte Csaba ferences rendi szerzetes szentmiséje a zirci bazilikában

Nemzeti Himnuszunk, a Székely Himnusz és a Boldogasszony Anyánk közös eléneklése kötötte össze a szentmisét a gyermekkórus koncertjével.

Nagy Éva Vera nővér köszöntője vezette fel az előadott kórusműveket. A Marosszéki Kodály Zoltán Gyermek és Ifjúsági Kar karnagya, a Boldogasszony Iskolanővérek közössége szovátai missziójának alapítója és vezetője az idei évben a Magyar Köztársasági Elnök által adományozott Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetésben részesült. A karnagyként szintén közreműködő Czakó Gabriellával közösen álmodták meg azt a közösséget, melyet a hit, a közös értékek tartanak össze, s amely már sokadszor tündökölt énekhangjával az anyaország csillagösvényén.


Mintegy isteni csodaként járta át a templom falait a gyermekkórus szívből jövő dalcsokra. Hosszú, szűnni nem akaró taps kísérte a koncert után a padsorok között párosával kivonuló fiatalokat, akik hamarosan Firenzében, egy kórusversenyen is megmutathatják tudásukat.

Felejthetetlen élményben lehetett részük azoknak, akik ezt a hétfő estét a bazilikában töltötték (Fotó: Boross László)

A szentmisét és a koncertet követően a templomudvarban kötetlen beszélgetéssel szeretetvendégségre invitálták a szervezők a közönséget. A karitász a támogatóinak köszönhetően megajándékozta a gyerekeket, akik nem maradtak adósak még egy hálaénekkel.Kelemen Gábor