A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Csuja Imrével ünnepeltük a Magyar Költészet Napját


Április 9-én sokak kedvenc színművésze, Csuja Imre Jászai Mari-díjas, érdemes- és kiváló művész érkezett Zircre, aki a Magyar Költészet Napja alkalmából versekkel örvendeztette meg közönségét a Békefi Antal Városi Könyvtár közművelődési klubtermében.


Mindazok, akik szombaton az „Imi, mondj egy verset!” című önálló estet választották, nem csak egy szavalattal lettek gazdagabbak.


Csuja Imre versekhez való kötődése már kisgyermekkorában kialakult Nagymamája által, akivel – mivel óvodába nem járt – sok időt töltött. A Nagyanya kisunokájának már ötéves korától verseket tanított. Így aztán Imre sok-sok költeménnyel felvérteződött, még mielőtt iskolába ment volna. Abban az időben az emberek összegyűltek esténként pletykálkodni, „tanyázni”, – ahogy akkor ők mondták – és amikor már kifogytak a történetekből, mindig azt kérték: „Imi, mondj egy verset!”. Innen ered az önálló est címe is.

Csuja Imre előadása megtöltötte a városi könyvtár közművelődési klubtermét. A művészt és a közönséget a házigazda intézmény részéről Csaba Lilla köszöntötte


Csuja Imre kisgyermekként hamar megtanulta, milyen érzés mások elé kiállni és egy-egy versmondással a hallgatóságra hatást gyakorolni. Ez az élmény olyannyira meghatározó volt Imre életében a későbbiekre nézve, hogy végül a színészi pályát választotta hivatásának, amelyen a vers, a versről való gondolkodás végig elkíséri.


Mint mondta,

felemelő érzés volt rendkívül nagy érdeklődés mellett a zirci közönségnek is verseket szavalni – miként felemelő érzés az is, hogy mindenféle korosztály (kicsitől a nagyig) kíváncsi volt és fogékony a versekre, a hallgatóság együtt lélegzett Csuja Imrével a Bakony fővárosában.


A színművészt önálló estjei egyre csak megerősítik abban, hogy újra divatba jött az emberek lelkében a versek iránti vágy. Csuja Imre szerint nem árt, ha egy színészt a nagyközönség a versmondó-lírai oldaláról is megismeri, nemcsak az Üvegtigris „Csoki bácsija” vagy éppen „A mi kis falunk” polgármestere felől.

A közönség a versmondó-lírai oldaláról is megismerhette a közkedvelt színművészt


Ez április 9-én, a Békefi Antal Városi Könyvtár közművelődési klubtermében tartott esten sem volt másként. Csuja Imre örömmel, nagy lelkesedéssel és átéléssel vetette bele magát a versmondásba. Előadásának első részében elhangzottak olyan közismert költemények, mint Petőfi Anyám tyúkja, Arany Családi köre, József Attila Eszmélete, Vörösmarty Szózata, Radnóti Nem tudhatomja. Ezt követte egy Ady-blokk. Adyval ötvenéves korában kezdett el foglalkozni a színművész és abban az időben jött egy felkérés a Babits-féle Jónás könyvére, hogy azt bábvizsgával csinálja meg. Ez így is történt, és ezzel kapcsolatban aztán elkezdték hívni fellépésekre, de az a 25-30 perc kevésnek bizonyult. Így elé szerkesztett egy Ady-válogatást, majd kedvenc „slágerverseit” (ezeket nagyon sokan ismerik, szinte fejből) is hozzátoldotta a meglévő anyagokhoz, melynek köszönhetően az önálló est összeállt.


A nagy sikerű rendezvény a Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB szervezésében jött létre.

Az intézmény nagy örömére szolgált, hogy két év után ismét a közönség személyes jelenlétével ünnepelhette meg ezt a jeles napot.


A program az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázati támogatásával valósult meg.


Cikk: Csaba Lilla

Fotók: Horváth Norbert