A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Csökkent a bűncselekmények száma


Számot adott a képviselő-testületnek elmúlt évi munkájáról a Zirci Rendőrőrs. Tóth Gábor rendőr-őrnagy, az őrs parancsnoka pozitív eredményekről beszélt hozzászólásában.


Zirc városában a közterületen elkövetett regisztrált bűncselekmények száma csökkenést mutat.

A Veszprémi Rendőrkapitányság Zirci Rendőrőrsének parancsnoka ezt elsősorban annak tulajdonítja, hogy intenzív megelőző tevékenységet folytattak, számtalan személyt sikerült megszólítaniuk városunkban és a környező településeken is. A nyomozási eredményességi mutatókról kapitánysági szinten tudott beszámolni a parancsnok, de azért Zircre kivetített adatokkal is szolgált a testületnek.


A Veszprémi Rendőrkapitányság nyomozás-eredményességi mutatója a 2015. évben országos szinten jónak számít. Zirc városában a testi sértések száma kevesebb volt a 2014-es évhez képest, a súlyos testi sértések számában szintén csökkenés tapasztalható. Kiskorú veszélyeztetésével kapcsolatos bűncselekmény nem fordult elő az elmúlt két évben. A garázdaságok száma csekély mértékben emelkedett az elmúlt esztendőben, önbíráskodásra, gépkocsi-lopásra, feltörésre nem volt példa. A közterületen elkövetett nem kiemelt bűncselekmények csökkentek.


A lopások és a lakásbetörések számában ugyanakkor emelkedés volt a tavalyi évben. Ezzel kapcsolatban az őrsparancsnok elmondta: jelenleg is több nyomozás van folyamatban, és elkövetők kerültek beazonosításra, akik nem helyiek, hanem inkább utazó bűnözőkről beszélhetünk. A tulajdoni szabálysértések vonatkozásában indított eljárások nagy része bolti lopás volt, és valamennyinek megvan az elkövetője – derült ki Tóth Gábor tájékoztatójából.


A közlekedési mutatókra is kitért az előadó. Halálos baleset nem történt a zirci járás területén az elmúlt évben, a súlyos sérüléssel járó balesetek számában némi emelkedés tapasztalható. A rendőrőrs kiemelt hangsúlyt fektet a közúti baleseteket elsődlegesen generáló 82-es főút ellenőrzésére, motoros rendőrök is segítik majd ezt a munkát. A parancsnok reményét fejezte ki, hogy a főút folyamatban lévő fejlesztése – a szélesítés és az aszfaltozás – is beváltja majd a hozzá fűzött reményeket.


Az őrsparancsnok zárásként elmondta,

a továbbiakban is a megelőzésre helyezik a hangsúlyt, minden fórumon szeretnének megjelenni, ahol bűnmegelőzési tanácsokkal tudják ellátni a helyi lakosokat.

Kelemen Gábor