A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Csapatmunkával, önkéntesen képviselni a lakosságot


Hédl Evelin személyében új elnökkel folytatja munkáját a Zirci Német Nemzetiségi Önkormányzat. A képviselőtársakkal történő közös gondolkodást tűzte ki elsődleges céljául, vallja, hogy csapatmunkával lehet érdemlegesen képviselni a lakosságot.


– Mikor szóba került a megüresedett elnöki tisztség betöltésének a lehetősége, hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem foglalkoztatott a gondolat, hogy mi lenne, ha engem választanának meg elnöknek, de amikor a testületi ülésen ezt megszavazták, ráadásul egyöntetű döntést is hoztak, meglepetésként ért. Nagy örömmel tölt el, és közben kihívásként is tekintek a pozícióra. Szeretnék bizonyítani mindenkinek, legfőképp az egyik példaképemnek, édesapámnak, hogy meg tudom állni a helyemet a nemzetiségi önkormányzat elnökeként – mondja Hédl Evelin, amikor arról kérdezzük, milyen érzésekkel töltötte el a megválasztása.


Pár évvel a születését követően költöztek Zircre, s azóta is itt élnek a családjával.

Építésztechnikus, munkavédelmi technikus, tűzvédelmi főelőadó és környezetvédelmi auditori képesítésekkel rendelkezik, és a szakmáihoz kapcsolódóan dolgozik – 2017 óta ügyvezetőként – a családi vállalkozásukban, ahol munka-, tűz,- környezetvédelmi és élelmiszerbiztonsági tevékenységekkel foglalkoznak. Huszonkét éves lányával élnek egy háztartásban, aki harmadéves hallgató az ELTE jogtudományi karán, jogász szakon.

Hédl Evelin édesapja nyomdokain vezeti tovább a Zirci Német Nemzetiségi Önkormányzatot. Míg a lánya, Estilla Budapesten tanul, ő itthon a munkájának él, 2019 óta a városi képviselő-testületnek is a tagja

A munka mellett aktív közéleti szerepet vállal, hiszen 2019-ben nemcsak a nemzetiségi önkormányzat testületébe, hanem a városi képviselő-testületbe is beválasztották.

Azt mondja, nem jelent számára terhet a két feladat, hiszen nagyon szereti ezt csinálni, sokszor éppen emiatt áldozza fel a szabadidejét. Úgy látja, hogy talán édesapjától örökölte eme tulajdonságát, és az elnökké történő megválasztása még inkább ösztönző hatással van rá. Persze más és más feladatot jelent a kettő, hiszen a városi testületben lényegesen kötöttebb feladatokkal kell foglalkozniuk, míg nemzetiségi képviselőként több lehetőséget lát az önkéntes tevékenységekre. Már az első ülést követően közös gondolkodásra marasztalta a képviselőtársait, ahol kifejtette, hogy

csapatmunkában szeretne dolgozni, nagyon fontosnak tartja, hogy mindent közösen beszéljenek át, megosztva egymással az információkat, hiszen a lakosság érdekeit kell képviselniük, őket szeretnék támogatni a tőlük kapott bizalom mentén.


Hédl Evelin kifejti, hogy az elődje által felépített, már több mint húszéves múltra visszatekintő és nagyon jónak mondható traunsteini és surbergi kapcsolatokat szeretné tovább ápolni, még jobban megerősíteni. Szerencsés egybeesés, hogy ott is fiatalabb kollégák vették át a feladatokat az elődök nyomdokain, ami talán még jobb együttműködést eredményezhet. Persze mindez nem jelenti azt, hogy kizárják az előttük lévő generációt, csak elképzelhető, hogy bizonyos dolgokról másképpen gondolkodnak. Emellett a Pohlheim testvérvárossal fennálló partnerkapcsolat kezelésében is szívesen részt vállalna a nemzetiségi önkormányzat.


Fontosnak tartja azt is, hogy ne csak az adományok miatt jöjjenek el hozzánk, hanem kölcsönösen egy-egy rendezvényre is ellátogassanak egymáshoz a baráti kapcsolatok jegyében, megajándékozva egymást a fellépéssel. Felhívja arra is a figyelmet, hogy

az emberi kapcsolat, a kommunikáció, az eszmecsere színtereként működik Zircen egy „Deutsch Klub”, és céljai között szerepel, hogy a közösség életébe a fiatalabb generációt is bekapcsolja.


A Zirci Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke az idei munkatervről is beszél. Mint mondja, túlnyomórészt a biztos feladatokat tervezik be év elején, ami persze folyamatosan változhat. Az elmúlt évben a vírus nagyban közbeszólt a terveikbe, de remélhetőleg idén már kedvezőbbek lesznek a kilátások.

Ami már biztos, hogy március végén a németek egy gondosan összerakott adományhalmazzal érkeznek hozzánk,

mely között lesz jó minőségű ruha, pohárkészlet, egy fűszergyártó cég felajánlása és iskolásoknak kifogástalan lapmonitorok – mondja Evelin, hozzátéve, hogy már dolgoznak az adomány fogadásán. Ősszel aztán újabb adományok várhatók, de ezeknek a konkrét tartalma még nem ismert.


Szeretnék, hogy idén Zirc legyen a házigazdája a Német Nemzetiségi Gálának, ezzel kapcsolatban az önkormányzat elnöke már egyeztetéseket folytatott a megyei regionális irodával. A rendezvény megszervezésével, a műsorral kedvébe járnának a zirci lakosságnak, egy kicsit kimozdítva őket a járvány okozta bezártságból is. Szóba került még a hagyományos sváb bál megrendezése, a móri bornapokra különbusz szervezése, iskolai, óvodai programok támogatása. Az elképzeléseik megvalósításához szűk anyagi keret áll rendelkezésünkre, ezért igyekeznek megragadni a pályázati lehetőségeket és a képviselő-testület valamennyi tagja a támogatásokra fordítja a keretösszeget, a munkájukért nem vesznek fel tiszteletdíjat.


Kelemen Gábor