A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Csapatmunkával és szenvedéllyel a természetért


Május 17-én töltötte be ötvenedik életévét Zirc egyik büszkesége, az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma. A jubileumi születésnapot egy időszaki tárlattal ünneplik, mely a Múzeumok Éjszakáján nyílt meg. Az „50 év a Bakony szívében” című kiállítás bemutatja a múzeum szerteágazó tevékenységét és öt évtized eredményeit.


A kiállítás-megnyitón dr. Kutasi Csaba, az ünnepelt intézmény igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket – az érdeklődőket, a múzeum egykori és jelenlegi kollégáit. Mint mondta, hagyománnyá vált, hogy a Múzeumok Éjszakáján időszaki tárlatot nyitnak meg, a mostani alkalom azonban mégis különleges, hiszen idén ötvenéves a múzeum.

A tárlat a „Bakony, a mi otthonunk!” című projekt keretében kapott támogatásnak köszönhetően, modern kivitelben készülhetett el egy újonnan megnyitott apátsági helyiségben.

Dr. Kutasi Csaba múzeumigazgató köszöntője a jubileumi kiállítás megnyitóján


„Vendég vagy a világban, és ez a világ szép vendégfogadó. Van napsugara, vize, pillangója, madara. Van virágja, rengeteg sok. Tanulj meg örvendeni neki. Sajnos, ember is van. Igyekezz kevesebbet törődni velük és többet azzal, ami még a világ szépségéből csodálatosképpen megmaradt, az emberiség minden pusztításai mellett is” – Wass Albert erdélyi magyar író gondolataival nyitotta meg a tárlatot Kasper Ágota, aki negyven évig dolgozott a természettudományi múzeumban, és tíz évig volt az intézmény vezetője.

Hozzátette,

egy nagyon szép évfordulóra gyűltünk össze, hiszen május 17-én volt ötven éve, hogy megnyílt a Bakonyi Természettudományi Múzeum első kiállítása, amely szintén az apátság épületében került elhelyezésre, csak a mostanihoz képest egy emelettel feljebb.

Az állandó kiállítások jelenlegi helyszínén akkor az óvoda működött, és amikor elkészült az új nevelési intézmény, lehetősége nyílt arra a múzeumnak, hogy egy szinttel lejjebb költözzön.


Méltatta dr. Papp Jenőt, a veszprémi múzeum természettudományos muzeológusát, aki már 1962-ben megszervezte a Bakony kutatását, s nagy szerepe volt a Bakonyi Természettudományi Múzeum létrejöttében is: 1969-ben készült el az előterjesztése a későbbi intézmény felépítésével, terveivel. Az általa megalapozott, a tájegységünket kutató program pedig a mai napig működik, hiszen

mindig voltak olyanok – közöttük szakemberek és amatőrök –, akik feladatuknak tekintették a Bakony természeti értékeinek feltárását, bemutatását.

A modern köntösbe bújtatott kiállítás bemutatja a múzeum sokoldalú tevékenységét és öt évtized eredményeit


Az elmúlt ötven év során a múzeumi feladatok mit sem változtak, sőt sűrűsödtek: muzeológia, gyűjtés, kutatás, konzerválás, tudományos feldolgozás, közművelődési tevékenység. Kasper Ágota hangsúlyozta,

ehhez a munkához szenvedélyre és óriási szeretetre van szükség – több idézettel is alátámasztotta ennek igazságát –, s hogy milyen sok emberben megvannak ezen tulajdonságok, bizonyítják a múzeumban eltöltött több évtizedes életpályák. Legyen szó kutatóról, preparátorról, vagy teremőrről, mindenkinek fontos szerepe van az intézményben.


Négy vezetője volt a múzeumnak az eddigi fél évszázad során, ők is felsorolásra kerültek. Az első igazgató a rovarok nagy tudora, dr. Tóth Sándor volt, majd Futó János geológus vezette az intézményt tíz évig, őt követte Kasper Ágota, aki szintén egy évtizedet töltött el a múzeum élén, a jelenlegi igazgató, dr. Kutasi Csaba pedig 2012 óta látja el a vezetői feladatokat.

„Kell egy csapat”

– idézte a szónok Minarik Ede szállóigévé vált jelmondatát a Régi idők focija című filmből, amely a múzeumi kollektívára is passzol, erre több példát is sorolt: ilyen volt a cipekedés folyamata az apátságból jelenlegi székhelyükre, a Saroképületbe, vagy az állandó kiállításban látható mamutok feltárása során végzett munka Csajág határában.


A jubileumi kiállítást megnyitó Kasper Ágota negyven évet töltött el az intézményben. Egy kislány is érdeklődve hallgatta az előadását, mellette jobbról Iliáné Rechner Szilvia, aki szintén hűséges munkatársa a múzeumnak

Az eltelt öt évtized eredményei közül kiemelte,

hogy létezik az állandó kiállítás, ami nagyon sok kutatás, terepen eltöltött szorgalmas munka révén jött létre, és a mai napig sokan látogatják, osztálykirándulásoknak is közkedvelt célpontja, ahol igény szerint szakavatott vezetést is biztosítanak a kollégák. Szintén nagy értéket képviselnek a múzeum saját kiadványai és az intézmény által szervezett programok, így a táborok, vetélkedők, szakkörök, kiemelte az erdei iskolát, amely a természet szeretetére, megbecsülésére neveli az ifjúságot.


Emelte az ünnep fényét a kiállítás-megnyitón fuvolajátékával közreműködő Molnár Réka.

Mindenben lehet számítani az intézmény munkatársaira, ha szükséges, akkor éppen kottát tartanak

A jubileumi tárlat 2022. december 31-ig látogatható az intézmény nyitvatartási idejében.


Kelemen Gábor