A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Csapatépítés ismeretterjesztéssel, játékos élményekkel


A Zirci Önkormányzati Szolgáltató Központ csapatépítő hétvégét szervezett, melyre a Reguly Iskoláért Alapítvány pályázott sikeresen a Honvédelmi Sportszövetségnél. Ennek köszönhetően 50 gyermek vehetett részt egy nagyon aktív, programokkal teli hétvégén november 23-25. között, péntek délutántól vasárnap délelőttig. A Szállást, a helyszínt és a szolgáltatásokat a Zirc mellett található Szépalma Hotel és Ménesbirtok biztosította.Pénteken az egységes pólók és névvel ellátott kitűzők kiosztása, a mobiltelefonok begyűjtése, valamint a szállások elfoglalása után – melyek részben 6, részben 3 ágyas szobákban voltak – bő kétórás sportfoglalkozással indítottunk. Ennek keretében bowlingozhattak, billiárdozhattak, csocsózhattak a gyerekek, illetve többféle társasjáték közül választhattak.A megfelelő mértékű fáradtság elérése után elfogyasztottuk első vacsoránkat a hotel éttermében, ami nagyon finom lehetett, hiszen pillanatok alatt minden tányér üres lett.


Mivel a gyerekek vacsora alatt „kipihenték” magukat és korainak tartották a lefekvést, így egy különálló teremben esti levezetésnek mesefilmet néztek. A kisebbek valószínűleg a végére már nem nagyon emlékeznek, hiszen fél 11-kor lett vége. Villanyoltás végül éjfél magasságában lehetett, mivel minden gyermek nagyon izgatott volt a szombati programot illetően, illetve új barátságok is köttettek, ezért nagyon sok minden megbeszélnivaló akadt.


Szombat reggel 6 órakor ébresztettük a fáradt társaságot, akik hősiesen fél 7-kor hiánytalanul részt vettek a reggeli tornán.


A korai reggeli után a hotel igazgatója nyitotta a napi programsorozatot egy tájékoztatóval, ismertette a GPS használatát és a kincskereső játék lényegét. Ezután a kijelölt 5 csapat megkapta első feladatát, melynek megoldása mutatta meg az elrejtett kincs koordinátáit. Aztán már „csak” oda kellett jutni és meg kellett találni az elrejtett dobozt, amiben a gyerekek ajándéka volt. Ez nem kis kihívás volt, mivel kora reggel hideg és nagy köd nehezítette a csapatok dolgát.Miután minden csapat sikeresen visszaért a hotelbe, kezdődött a második programpont, ami hun harci bemutató, íjászkodás és hun játszóház volt a Csókakői Hun-ok jóvoltából. Kezdésnek „élő” történelemórát hallgathattak a gyerekek hun fegyverek, harci eszközök, harci technikák és ruházat bemutatása mellett, majd egyesével lőhettek is íjjal, valamint kezükbe vehették a korábban bemutatott tárgyakat, védőfelszerelést. A játszóházban pedig kipróbálhatták a nemezelést, gyöngyfűzést és egyéb, kézügyességet igénylő technikákat.A jól megérdemelt ebéd után Lóki György sólymász tartott interaktív ismertetőt baglyokról, héjákról, sólymokról, miközben testközelből nézhettük meg, hogy mi mindenre lehet megtanítani őket.A gyereksereg fedett helyen folytatta programjait, melynek keretében megismerkedtek a Magyar Honvédségben használatos rendfokozatokkal, a rendszeresített egyenruhával és egyéb tudnivalókkal, valamint közkívántra ismételten bowlingozásra és társasjátékozásra volt lehetőség. Vacsora után ezt az estét is filmnézéssel vezettük le. Ezen az estén már 11 órakor ágyba került mindenki.


Vasárnap reggel sem maradhatott el a reggeli torna, bár egy órával később kellett kelnie a társaságnak. Reggeli után mindenki összepakolt a szobaellenőrzéshez. A hazautazásig egy közösségi helyiségben értékeltük közösen a programokat, amikor a gyerekek elmondhatták, hogy mi tetszett vagy éppen mi nem tetszett nekik ebben a szűk két napban. Az azonnali visszajelzések alapján úgy gondoljuk, hogy a foglalkozás elérte célját, hiszen a rendkívül vegyes összetételű csoport minden tagjának sikerült új ismeretségeket, barátokat szerezni, a programok – a hideg időjárás és köd ellenére is – egyértelműen tetszettek nekik, és szinte kivétel nélkül mindenki megfogalmazta, hogy szívesen venne részt máskor is ilyen, vagy ehhez hasonló táborban, akár több napon keresztül is.Végül vasárnap délelőtt átadtuk a szülőknek a fáradt gyerekeket. És reméljük, hogy folytatása következik. Köszönjük a lehetőséget a Honvédelmi Sportszövetségnek!


Külön köszönjük Nemes Istvánnak, hogy felhívta a figyelmünket erre a pályázatra!


Koós Kata