A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Családi nap a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóházban


Szent Mihály-napi családi napot és az őszi-téli kézműves szakkörök bemutatójaként Nagy Szakkörválasztó címmel tartottunk rendezvényt a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóházban.


Verőfényes délutáni napsütésben, szeptember utolsó szombatján 15 órától indultak az alkotóházi foglalkozások: az érdeklődők Csóti Gabriellával agyagozó, B. Dobos Terézzel szövő, a Tekergő Nemezműhellyel: Marton Károllyal és Marton-Bőczy Boglárkával nemezelő foglalkozásokon vehettek részt és Szőnyegi Zsófiával a textilre történő szitanyomást is ki lehetett próbálni. A műhelyekben este 8 óráig nagy volt a sürgés-forgás. Aki megéhezett az alkotásban, azt az alkotóház folyosóján a közösségi szolgálatos diákok finom, sós süteménnyel, teával, szörppel és almával kínálták. Az árusoktól pedig az édes süteményeket, szörpöket, lekvárokat lehetett vásárolni, de kézzel készült ékszerekkel, kerámia dísztárgyakkal, kézzel varrott textil tárgyakkal is várták az érdeklődőket.


A Nagy Szakkörválasztón kézműves foglalkozások hosszú sorát lehetett kipróbálni


Azok számára, akik a szakkörválasztón kedvet kaptak az elmélyültebb alkotásra, jó hírünk van, hiszen az intézményben mind a négy kézművesség, valamint kosárfonás is indul tanfolyam formájában, heti egyszeri alkalommal október végétől. Jelentkezni és érdeklődni a múzeum elérhetőségein lehet.


Idén Hunyadi Mátyás születésének 575. és királlyá választásának 560. évfordulójára emlékeznek Kárpát-medence szerte. Ehhez az emlékévhez kapcsolódott - a kisgyerekes családok nagy örömére - a 17 órakor kezdődő élőzenés mesejáték a múzeumban. A Magyar Népmese Színház a Mátyás király születése napja című darabbal érkezett Zircre, amelyben több Mátyás király történetet ismerhettünk fel, pl. Okos Katica, Kolozsvári bíró, Mátyás az igazságos, Mátyás király bolondja. A Reguly-ház időszaki kiállítóterme zsúfolásig megtelt, s a mesejátékban a gyerekek egy-egy jelenet erejéig maguk is részesei lehettek a darabnak: ki lovaggá, ki udvarhölggyé, vagy éppen kolozsvári polgárrá változva léphetett be a történetbe.


A Magyar Népmese Színház társulata - egy "vendégszínésznővel"


Az előadás elnyerte a közönség tetszését


A családi napon közönségbarát tudományos előadásra is sor került. A MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének főmunkatársa, dr. Pálosfalvi Tamás történész volt a rendezvény vendége, aki Mátyást, az igazságtalan uralkodót mutatta be az érdeklődőknek. Előadásának célja az volt, hogy az ismert történelmi források tükrében mutassa be Mátyás királyt. Pálosfalvi Tamásnak sikerült bebizonyítania, hogy

a népmesék világából ismert uralkodó képe szöges ellentétben áll a korabeli forrásokkal.


Dr. Pálosfalvi Tamás Mátyás királyról szóló előadására sokan voltak kíváncsiak


A Múzeum teltházas programja jó hangulatban telt, mindenki megtalálhatta a kedvére valót. Ezt támasztja alá az egyik édesanya visszajelzése: már a programról hazafele menet történt, hogy megkérdezte a kisfiát, mi tetszett neki a legjobban ezen a délutánon a múzeumban. A kisfiú egy szóban válaszolt: - Minden!


Reméljük, hogy minél több vendégünknek tudtunk tartalmas programot kínálni a Szent Mihály-napi családi napon és Nagy Szakkörválasztón.


Szeretettel várunk mindenkit a következő családi napi rendezvényünkre október 13-án délután 16 órától.


A Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház munkatársai


Fotók: Nagyné Mrázik Bernadett, Fekete Zsigmond