Családban maradt a pihe-puha gondoskodás


Édesanyja örökségéből merítve, az egész család segítségével illeszti textilfoltjait egymás mellé a zirci Varga Mónika, szebbnél szebb alkotásokat megálmodva és létrehozva. Műhelyükben a gyermeki világ játékossága találkozik a kockás szövetek szeretetével.


– Lassan fél évszázada, hogy ide születtem, itt éltek a szüleim, nagyszüleim… még itt élnek a gyermekeim, ha munkám el is szólít, mindig megnyugvással térek haza. Millió szállal köt ide a múlt, az emlékeim, a barátaim… itt tudok elfáradni, de feltöltődni is

– mondja bemutatkozásában Varga Mónika, a Kockiás Foltműhely vezetője, akit a fennálló járványhelyzet miatt írásban kerestünk meg a kérdéseinkkel „Alkotósarok” sorozatunkban.

Varga Mónikát több mint húsz éve egy zirci patchwork-kiállításon „szippantotta magába” végleg a textil világa


– Mióta foglalkozol alkotómunkával, hogyan kezdődött, mi által nyertél rá indíttatást?


– Édesanyámnak köszönhetően nálunk természetes volt, hogy otthonunkban saját készítésű dolgok vesznek körül: díszpárnák, hímzett drapériák, csipketerítők, makramé virágtartók. Szeretettel hordtuk kötött sálait, pulóvereit. Az általa megteremtett hagyományaink elengedhetetlen elemei voltak a közösen készített dekorációk. Már gyerekként egyértelmű volt, hogy a kreatív alkotás lesz az az út, amit bejárok.


– A foltműhely mikor jött létre, és honnan származik az ötlet?


– Huszonkét éve illesztem a textilfoltjaimat egymás mellé. A művelődési házunk szervezésében bemutatott „patchwork” kiállításon éreztem, hogy a textil világa véglegesen beszippantott. Hétvégi klubfoglalkozások keretein belül sajátítottuk el Mátyás Márta segítségével a foltvarrás alapjait. A családi vállakozásunk megalapításának kezdeti löketét egy Balaton-parti kiállítás sikeres részvétele adta, ahol a bemutatott termékeim közül egy-egy gazdára is talált.


– A „Kockiás” elnevezés a kockás és a kackiás szavak ötvözete, vagy teljesen máshonnan eredeztethető? Miért erre esett a választás, van-e valamilyen jelentése?


– Ráhibáztál. Valóban ennek a két szónak az illesztéséből született meg a nevünk. A kockásra szőtt szövetek már a kezdetektől elkísérnek minket. A gyermeki világ játékosságát gyúrtuk össze a kockás szövetek szeretetével.


– A képek láttán laikusként azt mondanám, hogy foltvarrás (patchwork) az, amit csináltok, de egy szakavatottabb és a tevékenységedet követő ismerősöm szerint egyedi rávarrásos technikát alkalmazol. Mi az igazság ezzel kapcsolatban, azaz konkrétan milyen eljárásmód mentén készülnek az alkotások?


– Valóban figurális applikációt, rátét-mintát használunk. A kivitelezés első lépései tiszta kézi munka, sablon megrajzolása, figurák elemeinek kiszabása, utána indul csak a „gépi munka”, a felvarrás, applikáció, az adott méretre való készítés után a bélelés.


– Emlékszel-e, hogy mi volt az első alkotásod?


– Természetesen, az első kis takaróm Mirámnak készült, ami az ovis éveit végigkísérte. Azóta is kincsként elrejtve a szekrényben pihen.


– Kérlek, mutasd be nekünk a műhelyeteket! Kik azok, akik részt vesznek a családból a munkában?


– „Kockiás, a pihe puha gondoskodás”. Számomra a lényeget takarja… Így élünk, így alkotunk. Nem tudok nem visszamenni a kezdetekhez – édesanyámmal indultunk ketten, az ő gondoskodó támogatásával válhattunk azzá, akik most vagyunk, az a sok minden, amit megmutatunk, vele lett teljes. Gazdag öröksége nap, mint nap inspirál minket!


– Az otthonunkban működő műhelyünknek kikerülhetetlenül tagja az egész család. Vannak közös ötletelések, tervezgetések, feladatfelosztások: ki fotóz, ki szab, ki rajzol, ki csomagol.


– Naponta mennyi időt áldozol, áldoztok az alkotótevékenységre?


– A kezdetekben a lelkesedés nagyon elvitt, szinte egész nap képes voltam munkálkodni, ma már összeszedettebben, tervezettebben telnek az óráim. De mint kreatív vénájú ember, a kezem sosem pihen…


– Körülbelül hány alkotás készült eddig a műhelyben, s mire vagy a legbüszkébb?


– Soha nem számoltam még össze, de jó kis időtöltés lesz majd egyszer… A legbüszkébb? Azokra a titokban készült ajándékokra, amiket a szeretteimnek készítettem nagy izgalommal úgy, hogy a számukra mindig nyitott műhelyemben ne bukjak le.


– Milyen az érdeklődés a munkáitokra, körülbelül mennyi kelt el eddig és nagyvonalakban honnan érkeznek a megrendelések?


– Egyre nagyobb az igény a kézműves, egyedi termékekre, így minket is egyre többen megtalálnak. Hálásak vagyunk a visszatérő megkereséseknek, törzsvásárlóknak. Mivel egyre aktívabbak vagyunk a Facebook és Instagram platformjainkon, az új megrendelések is megtalálnak.


– Úgy látom, hogy használati cikkek és díszítőtárgyak egyaránt kikerülnek a műhelyből. Fel tudnád sorolni a teljesség igénye nélkül, hogy mi minden készült eddig?


– A legkedvesebbel kezdem: babaváró összeállításaink, amelyek a legkisebbeknek készülnek, takarók, párnák, fejvédők, babafészkek, hálózsákok, zsebes tárolók. Nagyobbaknak játszószőnyegek, méretüknek megfelelő ágyneműk, falvédők, hátizsákok, ovis szettek, ágytakarók, de egy kis időt mindig csenünk lakásdekorációk, ajtódíszek készítésére is.– Volt példa arra, hogy egy megrendelő leírta / elmondta, hogy konkrétan mit szeretne, és az igényeinek megfelelően készítettetek el egy alkotást?


– Az utóbbi időben szinte csak így készülnek a textiljeink. A kiállítások, kézműves vásárok, rendezvények hiánya miatt nem tudunk személyes kapcsolatot tartani a vevőinkkel.


– Úgy tudom, hogy a Ritmus Tánc- és Mozgásművészeti Egyesület gálaműsorának gyönyörű díszlete is a Kockiás Foltműhelyben készül. Ennek kulisszáiba be tudnál avatni?


– Örömmel vettük Vincze Szilvia felkérését, hogy a táncgála színpadát öltöztessük, díszítsük. Nem csak az egyesületben eredményesen versenyző gyerekek kovácsolódtak össze igazi kis csapattá, hanem a háttérben szorgoskodó szülők is. Lányaink révén mi is tagjai lehetünk a Ritmus-családnak. Így már magától értetődő volt, hogy a gála körüli teendőkben mi is kivesszük a részünket. Jó hangulatban, közösen készítettük el itthon az aktuális dekorációs elemeket: papírvirágokat, színes girlandokat, amik az előadások előtt a tervezett helyükre kerültek.


– A küszöbön van húsvét. Készültök valamilyen alkotással az ünnepkörre?


– Az előző években megszeretett nyuszikánké ismét a főszerep, készült belőle textilfigura, de felkerült párnára, hátizsákra is. Színes, vidám kis ajtódíszekkel is készültünk. Újdonságként egyedi összeállítású „Nyusziboxokat” hoztunk.


– Van-e valamilyen tervetek a jövőre nézve, amit szeretnétek megvalósítani?


– Mindenképpen szeretnénk az online térben való megjelenésünket erősíteni. Új webes felületet tervezünk, apró csiszolások vannak már csak hátra, mielőtt a nagyközönségnek megmutatnánk.Fotók: Kockiás Foltműhely, Riport: Kelemen Gábor