A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Csaknem nyolcvan nap alatt a „Föld körül”

Mindhárom zirci iskola eredményesen szerepelt a Millió lépés az iskoládért mozgásnépszerűsítő program őszi fordulójában, így méltán részesültek a Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete által biztosított, sportszerek vásárlására fordítható 300 000 forintos támogatásban. Az elismerő oklevelet Zirc Város Polgármesterének Újévi Fogadásán vehették át az intézmények képviselői.


Zirc Városi Önkormányzat a tavaszi akció sikere után ismét csatlakozott a Magyar Szervátültetettek Szövetsége által meghirdetett, az Aktív Magyarország Program támogatásával megvalósított „Millió lépés az iskoládért” mozgásnépszerűsítő kihívás újabb fordulójához, melynek célja ezúttal is az volt, hogy a tanulókat, pedagógusokat, szülőket, nagyszülőket és mindenkit, aki szívesen segítené lépéseivel az általa választott iskolát, mozgásra ösztönözze.

A versenyben történő részvételhez a „Millió lépés” mobilapplikációt kellett letölteni, amely mérte a vállalkozó kedvű személyek napi aktivitását, rögzítette egyéni teljesítményüket, illetve jóváírta lépéseik számát választott iskolájuk javára.

Ezúttal is mobilapplikáció segítségével lehetett gyűjteni a lépéseket a Millió lépés az iskoládért programban

A képviselő-testület – a tavaszi fordulóhoz hasonlóan – határozatban nyilvánította ki a rendszeres mozgás népszerűsítése, a helyi közösségek motiválása céljával a programhoz történő csatlakozási szándékát, s vállalta, hogy a kihívás „őszi fordulójában” is biztosítja a 300 000 forintos, sportszerekre fordítható támogatást valamennyi zirci iskolának, amely a kiírásnak megfelelően legalább ötször teljesíti az Országos Kékkör mintegy 2550 kilométeres távját. A csatlakozás feltételeit az országból a zircivel együtt mindössze tizenkét önkormányzat vállalta fel. A kihívást teljesítő iskolák között 1-1 millió forintos sportszertámogatást, valamint 100 darab kültéri pingpongasztalt is kisorsoltak a szervezők.


Zirc részvételének értékelésére a Városházán megtartott Újévi Fogadáson került sor,

ahol tolmácsolták az önkormányzat köszönetnyilvánítását Müller Wenczelné Ritának és szépkorú csapatának, akik felvállalták a részvételhez szintén szükséges zirci gyaloglóklub létrehozását, és természetesen gratuláltak az iskoláknak, s mindazoknak, akik nagyszerű eredményeik elérésében őket lépésekkel támogatták.


A zirci iskolák szereplését még szebb megvilágításba helyezi, hogy a felhívásra több mint 2300 oktatási intézmény jelentkezett, ebből azonban csak ezer iskola volt képes a Kékkör-táv ötszörösének megfelelő lépésszámot teljesíteni, közöttük a városunkban működő három oktatási intézmény.

A legjobban ezúttal a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola szerepelt 15,8 körrel, összesen több mint negyvenezer kilométert, azaz „Föld-kerülő” távot teljesítve. Őket követi a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola 15,11 körrel, míg a Pápai SZC Reguly Antal Szakképző Iskola és Kollégium – a tavaszi forduló zirci bajnoka – 6,29 kört gyűjtött a szeptember 25. és december 10. között zajló verseny során.

Az Újévi Fogadáson Ottó Péter polgármester gratulál Horváth Attilának, a Pápai SZC Reguly Antal Szakképző Iskola és Kollégium igazgatójának, és persze a másik két iskolának is: a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola képviseletében Lingl Zoltán pedagógus vette át az oklevelet, jobbról Balázsné Györek Zsuzsanna, az őszi fordulóban legjobban teljesítő zirci iskola, a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola főigazgatója

De hogyan is jöttek össze ezek az eredmények? Miben sikerült esetleg változtatni az előző fordulóhoz képest? Mi mindennel bővültek a szertárak a tavaszi támogatás eredményeként, és milyen sporteszközöket terveznek beszerezni a mostani támogatásból?

– ezekre a kérdésekre kerestük a választ a zirci iskolák igazgatóival.

Megosztották az erejüket


A III. Béla Gimnázium zirci elsőségéhez annyi is elegendő volt, hogy átmentették jó formájukat az első fordulóról a másodikra, hiszen őszi lépésszámuk szinte teljesen megegyezett a tavaszival.

Négy csapattal vágtak neki a versenynek: Tanulók, Tanárok, Szülők, Sportolók. – Minden tanulóval újra beállítottuk a Millió Lépés alkalmazást, illetve a Fitness alkalmazásban a személyes adatokat. Megbeszéltük velük, hogy minden iskolán kívüli aktivitást és a testnevelés órákat is rendszeresen rögzítik, és erre emlékeztettük is diákjainkat. Az osztályok szülői csoportjain keresztül értesítettük a szülőket, hogy hogyan tudnak csatlakozni iskolánkhoz – sorolja Balázsné Györek Zsuzsanna igazgatónő, hogy mi mindent tett a sikerért a „Gimi”, és külön kiemeli Bohon Gabriella aktivitását, aki nélkül ezt a szép eredményt nem tudták volna elérni: a testnevelő személyesen keresett meg rokonokat, barátokat, így létrejött a Sportolók csoport, a kollégáikat pedig beszervezték a Tanárok csoportba.


Az intézmény vezetője nagyon fontosnak tartja, hogy aktív életet éljük ebben a digitalizált világban és a program által megtapasztalhatták, hogy együtt nagyobb eredményeket lehet elérni.

A tavaszi támogatásból asztalitenisz- és tollasfelszerelést, medicinlabdákat, az úszáshoz bójákat vettek, míg az őszi fordulóért kapott pénzt mezekre, pingpongasztalra, röplabdákra szeretnék elkölteni.

Többek között ilyen sportfelszerelések kerültek beszerzésre a zirci önkormányzat által iskolák részére biztosított támogatásból

Még plakátot is készítettek


– Sokkal több osztályt sikerült bevonni a programba

– magyarázza az okát Burján István, a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola igazgatója, hogy hogyan sikerült ennyit javítani az eredményen, iskolájuk ugyanis több mint kétszer annyi kört teljesített, mint tavasszal. Az alsó és a felső tagozaton egyaránt kérték az osztályfőnököket és az informatika tantárgyat tanító kollégáikat, hogy tegyék lehetővé a regisztrációt a tanulók számára. Így akár – engedéllyel – testnevelésóra után is rögzíteni lehetett a lépéseket azon kívül, amit megtettek. Bevonásra kerültek a szülők, nagyszülők is. Folyamatos volt a figyelem felhívása, egy osztály még plakátot is készített, így ösztönözte a diáktársakat a lépések rögzítésére.

A munkamegosztást bizonyítja, hogy az alsó és a felső tagozat a grafikon adatai szerint szinte fele-fele arányban járult hozzá a körök számához.

Az igazgató kitér arra is, hogy a mozgás fontosságát, egészségre gyakorolt pozitív hatását is hangsúlyozták a diákok körében. Ami pedig a támogatást illeti, az első forduló során kapott összegből az alsó és a felső tagozat egyaránt gyarapodott, többek között labdákat, ugrálóköteleket vásároltak, a mostani támogatásból pedig a szintén fogyóeszköznek számító sportfelszereléseket, így például kosárlabdákat terveznek beszerezni.

Értékes sporteszközökkel gyarapodtak


A Pápai SZC Reguly Antal Szakképző Iskola és Kollégium kiemelkedően teljesített tavasszal, Veszprém vármegyében sokáig a dobogós helyért is versenyben voltak.

– Az őszi forduló során is biztattuk tanulóinkat, oktatóinkat, hogy újra segítsék iskolánkat a lépéseikkel. Az alkalmazáson belül a korábban létrehozott „osztályok” megmaradtak, az intézményünkhöz csatlakozott létszámban történt visszaesés – értékeli a szereplést Horváth Attila igazgató. Érthetően egy kicsit a motiváció is alábbhagyott, hiszen a játékszabályok alapján – a tavasz egyik szerencsés nyerteseként – ezúttal nem szállhattak versenybe az egymillió forintért. Az első napok adatai alapján már látták, hogy az öt Kékkört teljesíteni tudják, ezért most nem helyeztek akkora hangsúlyt a program népszerűsítésére, mint azt a korábbi forduló során tették.


Az intézmény vezetője örömtelinek nevezi, hogy az önkormányzat ezúttal is csatlakozott a kezdeményezéshez, hogy segítse a helyi iskolák sportszerbeszerzéseit, hozzájárulva a gyermekek egészséges életmódra neveléséhez.

A tavaszi önkormányzati támogatásból floorball-szettet, tollasfelszerelést, kézilabdákat, diszkoszt, súlygolyót, ugróköteleket vettek, az Aktív Magyarország egymillió forintos összegét pedig kondicionális eszközökre váltották be. A most elnyert 300 000 forint sorsa még nem teljesen eldöntött, de annyi bizonyos, hogy jól fog majd hasznosulni a sportszerek terén.

A zirci szakképző iskola egyike volt azon oktatási intézményeknek tavasszal, amelyek sorsolás útján egymillió forintos támogatásban részesültek: spinning-kerékpárokat, evezőgépeket, lapsúlyos készüléket vásároltak a nyereményből, és előszeretettel használják a kondicionális eszközöket a diákok (Forrás: Pápai SZC Reguly Antal Szakképző Iskola és Kollégium)


Kelemen Gábor