A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Cipőket gyártanak, rajzfilmeket készítenek


A Szín-Vonal Alapfokú Művészeti Iskola növendékeinek alkotásaiból nyílt kiállítás a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola Köztársaság utcai épületében.


A gyermekkezek által feldíszített emeleti aulába a már megszokott családias hangulat költözött, eljöttek szülők, nagyszülők, tesók, osztálytársak, hogy megcsodálják a színes fantáziavilágot.A kiállítás-megnyitón Baranyai Zoltánné, a badacsonytomaji székhelyű Szín-Vonal Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket. A hétszáz kisdiákot foglalkoztató intézmény legeredményesebb feladatellátási helyének nevezte Zircet.

„Óriási örömmel jövök ide, mert itt nagyon sok kitartó, elkötelezett, rendkívül kreatív, vidám, jókedvű gyermek tanul, akiknek ez a hangulata és fantáziagazdagsága ezen a kiállításon is látható”

– mondta az igazgatónő, s köszönetét fejezte ki az általános iskola vezetésének a fogadókészségéért. Hozzátette, Gurobi Bernadett személyében az egyik legjobb tanáruk tanít itt, aki ezt nemcsak hivatásnak tekinti, szakmailag alaposan felkészült és a diákokkal kialakított jó kapcsolata mindenhol nyomon követhető.


Mint azt megtudtuk, nemcsak félévzáró, hanem projektzáró kiállításról is van szó, a MATEHETSZ (Magyar Tehetséggondozó Szervezetek Szövetsége) minden évben támogat egy olyan pályázatot – jelen esetben a kézművességet – amelynek keretében a gyerekek sok szép alkotással örvendeztetik meg a közönséget. Szőnyegi Zsófia – korábbi rajztagozatos zirci diák –, aki már hivatásszerűen foglalkozik a képzőművészettel, és egy textilmárkának a megalapítója, a pályázat támogatójaként elmondta, hogy amikor megnézte ezt a kiállítást, karaktereket, személyes történeteket képzelt a kiállított munkákhoz.

Egyfajta kommunikációs csatornának nevezte az alkotásokat, amelyeken keresztül a gyerekek olyan dolgokat is kifejezésre tudnak juttatni, amelyekről szóban lehet, hogy nem tudnának nyilatkozni.

Balról: Baranyai Zoltánné igazgatónő, Szőnyegi Zsófia tervező, Gurobi Bernadett művészeti vezető


Beszélt arról is, hogy kiváló mesterek tanították, első rajztanára Szeifert György volt, akitől látásmódot kapott, megtanította gondolkodni. Művészeti szakközépiskolába, majd a Nyugat-Magyarországi Egyetemre ment tovább, ahol kézműves szakon végzett. Amikor kikerült az oktatási rendszerből, kezdetben nehezen boldogult, sokáig kísérletezett, mire megszületett a saját márkája, melynek keretein belül jelenleg is alkot. Fontosnak nevezte, hogy mindig legyen egy cél, amit az ember kitűz maga elé, és el szeretné érni. Nincs munkahelye, saját magát foglalkoztatja, és ez folyamatosan nyitottá teszi őt a világra, a vizuális ingerekre, érdeklik mások történetei. Majd amikor Gurobi Bernadett megkérdezte tőle, hogy

„Jó-e ezt csinálni?”, Szőnyegi Zsófia röviden annyit válaszolt: „Jó.”


Baranyai Zoltánné elmondta, jelenleg tíz korábbi növendékük tanul valamilyen művészeti egyetemen, ugyanakkor hangsúlyozta, az iskolájukkal nem az a cél, hogy mindenki képzőművész vagy iparművész legyen,

hanem hogy egészséges lelkű, érzelmi-értelmi intelligenciával rendelkező fiatalok nőjenek fel, akik megtalálják a világban a szépet, és tervekkel meg tudják oldani a gondokat.

Az alkotásokból sugárzó frissességet, életkedvet, örömet is hangsúlyozta az intézmény vezetője.A kiállítást is értékelte az igazgatónő. Bemutatásra kerültek azok az alkotások, amelyek egy debreceni látványtervező pályázatra készültek. Zircről húsz kisdiák kapott meghívást, és két napot tölthettek el jutalmul a pályázatot meghirdető városban, még a színpadra is felállhattak a produkciójukkal. Látta azon alkotások portfólióját is, amelyek az országos kézműves versenyre készültek, és biztos abban, hogy több zirci növendék fog meghívást kapni. Nemcsak rajzolnak és festenek, ezt bizonyítja, hogy ez utóbbi pályázatra például saját magukról kellett könyvet készíteniük a gyerekeknek. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a Nemzeti Tehetség Program támogatásával minden évben országos pályázatokat írnak is. Idén két pályázatuk fut, és az egyik Gurobi Bernadett ötlete:

„A cipő, ami akár a lábadon is lehetne”.

Nem kellett feltétlenül olyan lábbeliket tervezni, amelyek hordhatók, a lényeg, hogy kihozzák a gyerekekből a kreativitást. Kiegészítőket is készítettek, majd menedzselniük is kellett a saját terméküket: hogyan győznék meg a vevőt, hogy az ő cipőjükre legyen vevő?A másik pályázatban szintén élen járt a zirci telephely,

ők voltak azok, akik az első képregényeket megalkották.

A cél az volt, hogy a legegyszerűbb animációval hozzanak létre filmeket a gyerekek. A végeredményt a közönség is láthatta, a vetítővászonról leperegtek a kisdiákok első képkockái, így a kiállítás-megnyitó egy rajzfilmklubba torkollott, ahol a nézők között ott voltak az alkotók is.


Magyarország Kiváló Művésze is elismerte a Szín-Vonal AMI tevékenységét

A megnyitón tolmácsolták Csáji Attila Munkácsy Mihály-díjas festőművész, grafikus, fényművész, holográfus, érdemes művész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjának, Magyarország Kiváló Művészének elismerő szavait is. Az iskoláról szóló méltatását az archívumuk megtekintését követően fogalmazta meg: „A SZÍN-VONAL Alapfokú Művészeti Iskola 15 éve áll fenn Badacsonytomaj központtal, de működése kiterjed egész Veszprém megyére és ez alatt a rövid idő alatt nemzetközileg is figyelemre méltó eredményeket ért el. Természetesen elsősorban hazánk, s ezen belül az említett régió számára áldásos a tevékenysége, s hatása messze túlterjed azon a korosztályon, akit közvetlenül érint. Az a szellem és tanítási módszer, amit képvisel, példaértékű. Sikerességének egyik titka a merész kezdeményezés és a hagyomány tiszteletének újszerű és termékenyítő összefonódása, melyre meggyőződésem szerint országosan is fel kellene hívni a figyelmet. A született eredmények tömegének magas színvonala be kell vallanom, számomra is meglepetés volt.” A napokban pedig újabb üzenetet kapott tőle az igazgatónő: „Kollégáit személyesen nem ismerem, de tisztelettel és szeretettel gondolok rájuk, mivel az az anyag, amit az Önök vezetésével a gyerekek produkáltak, rendkívül meggyőző. Köszönöm azt is, hogy tanúja és élvezője lehettem a megszületett eredményeknek.”


Kelemen Gábor