A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Címvédés a természet tudáspróbáján


Tizennegyedik alkalommal került megrendezésre a természetismereti vetélkedő a zirci és Zirc környéki általános iskolák felső tagozatos tanulói számára. Középpontban a Bakony élő- és élettelen világa, valamint a 2018. év fajainak beható ismerete állt.


Ebben az évben is a Múzeumok Őszi Fesztiválja adott keretet a rendezvénynek, a szervezők pedig ezúttal is a Bakonyi Természettudományi Múzeum Baráti Köre, az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma és az „Együtt a Könyvtárért” Alapítvány voltak.


A vetélkedőre öt csapat nevezett. A tavalyi újonc és egyben akkori győztes veszprémvarsányi iskolából, Borzavárról és Litérről is jöttek gyerekek, a zirci iskolából két csapat is érkezett. A felkészüléshez segítséget biztosított a múzeum, egyrészt szakirodalommal, a főbb témakörök ismertetésével, valamint minden csapat számára tartottak egy tárlatvezetést a kiállításban, ami a felkészülés fontos része volt. A csapatokat a felkészítő tanárok kísérték.


A résztvevőket dr. Kutasi Csaba múzeumigazgató köszöntötte. Hangsúlyozta, a vetélkedő célja, hogy minél többet tudjanak meg az iskolások a Bakony természeti értékeiről. A vetélkedőt Iliáné Rechner Szilvia vezette le, a feladatok összeállításából és a lebonyolításból pedig a házigazda és főszervező intézménynek szinte minden munkatársa kivette a részét.


Dr. Kutasi Csaba igazgató köszöntője, mellette Iliáné Rechner Szilvia és Ujvári Judit


Változatos feladványokkal találkoztak a csapatok, feladatlapok kitöltése, természeti totó, párosításos feladat egyaránt szerepelt a természet ismeretének tudáspróbájában. A legérdekesebbnek azonban kétségkívül azt a feladatot tartották a gyerekek, amikor forgószínpadszerűen kellett az egyes tálcákra kirakott ősmaradványok, ásványok, termések, rovarok, madarak csoportosítását megoldani különböző szempontok szerint.Idén sem távozott senki üres kézzel, a dobogós helyezettek többek között az „Együtt a Könyvtárért” Alapítvány által felajánlott könyveket, valamint több kisebb-nagyobb, hasznos ajándékot kaptak a múzeum és annak baráti köre jóvoltából. Minden résztvevő átvehette a múzeum „Rajzolj és mesélj! – Fejezetek az arborétum lakóinak életéből” című képregény-készítő pályázat díjnyertes alkotásait felvonultató kiadványát. A győztes – megvédve címét – a Veszprémvarsányi Fekete István Általános Iskola és AMI csapata lett, amelyet az egyéb ajándékok mellett fődíjként a Pepe Cukrászda által felajánlott tortával is megjutalmaztak.


A győztes veszprémvarsányi általános iskola csapata felkészítő tanárával. Másodszor nyerték meg a vetélkedőt

(Fotó: Dr. Kutasi Csaba)


Részletes eredmények:


1. Veszprémvarsányi Fekete István Általános Iskola és AMI „Foxemys Trabanti” csapata (115 pont), felkészítő tanár: Kassai Edina. Csapattagok: Takács Lujza, Hardi Márton, Holdinger Ádám, Hardi János, Major Gergely.


2. Borzavár-Porvai Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola „Borzavári Vadmacskák” csapata (98 pont), felkészítő tanár: Borszukné Kropf Ilona. Csapattagok: Bauer Ivett, Andrási Viktória, Kasza Dzsenifer, Czverencz Réka, Messzinger Réka.


3. Litéri Református Általános Iskola „Litériek” csapata (91+1 pont), felkészítő tanár: Gyenes Viktor. Csapattagok: Frank Bence, Zavada Bianka, Pintér Zsombor, Rada Enikő, Tornyos Péter.


4. Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola „Zirci Csodák” csapata (91 pont). Csapattagok: Király Csenge, Müller Zsombor, Petőcz Dávid, Szöllőskei Levente, Szakács Mátyás.


5. Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola „7.B-sek” csapata (88 pont). Csapattagok: Ábrahám Gábor, Molnár Vivien, Lajtafalvi Eszter, Ruttkay-Miklián Emma, Vörösházi Laura. Mindkét zirci csapat felkészítője Burjánné Vajcs Piroska volt.


Eredmények, információk: Ujvári Judit