A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Bringával a Dunától a Bakonyon át a Balatonig

A közelmúltban készült el a Zircet Veszprémmel összekötő kerékpárút utolsó szakasza, mely része a Dunától a Balatonig elvezető kerékpárút-hálózatnak. Révész Máriusz Aktív Magyarországért felelős államtitkár vezetésével az ünnepélyes alkalomból közös biciklizés indult városunkból a minap.


A mintegy húsz kilométer hosszú, aszfalton és jól járható stabilizált úton vezető létesítmény az elmúlt évek összehangolt munkája nyomán készült el a települési önkormányzatok és a VERGA Zrt. beruházásaiban.

Utolsóként a Gyulafirátót és Kádárta közötti szakasz épült ki a nyár elején, a Zircről induló program ennek átadásával végződött Veszprém Megyei Jogú Város szervezésében.

Az indulás előtt készült csoportkép a Cuha partján – a Dunát a Balatonnal köti össze a kerékpár-úthálózat

A kerékpározás pénteken 9.30-kor indult Zircről Révész Máriusz Aktív Magyarországért felelős államtitkár vezetésével.

Nyeregbe pattant Ottó Péter, Zirc város polgármestere, Ugron Ákos Gábor, a VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatója, Pál Lajos, az erdőgazdaság gazdasági vezérigazgató-helyettese és civilek is csatlakoztak szép számmal a közös tekeréshez.


A TESCO-parkolóban volt a gyülekező, ahol a résztvevők egy csoportképpel örökítették meg a pillanatot. Majd a Köztársaság utcán át, a Mayer-tó felé vették az irányt és a közelmúltban elkészült stabilizált úton érkeztek meg az első állomáshelyre, Olaszfaluba. Itt Boriszné Hanich Edit polgármester asszony fogadta a csapatot, frissítővel kínálva a még jó pár kilométert letekerő bringásokat.

Ottó Péter polgármester és Ugron Ákos, a VERGA vezérigazgatója is kivette részét a közös tekerésből

Jól esett a frissítő a hőségben – Révész Máriusz Aktív Magyarországért felelős államtitkár az olaszfalui állomáson

Olaszfaluból a VERGA kerékpározásra kiépített erdészeti útjain Eplényen át Gyulafirátótig, onnan pedig a frissen elkészült kerékpárúton érkeztek meg a célállomáshoz a résztvevők.


-Ez egy nagyon fontos kerékpáros útvonal, hiszen a Duna és a Balaton mellett is nagyon sokan kerékpároznak, és felvetődött, hogy ezt a két kerékpáros hálózatot kössük össze. Erre a célra a Pannonhalma-Zirc-Veszprém-Balatonfüred nyomvonal került kijelölésre, ahol csodálatos látnivalók is kísérik a bringások útját

– mondta el érdeklődésünkre Révész Máriusz Aktív Magyarországért felelős államtitkár.

Szakaszokra bontva sorolta a megvalósult fejlesztéseket:

a tavalyi évben készült el Olaszfalu és Gyulafirátót között a VERGA kivitelezésében egy erdei kerékpárút, legutóbb pedig a Gyulafirátótot és Veszprémet összekötő aszfaltozott út épült ki a bringások számára a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program támogatásával, s csakugyan TOP-os forrásból létesült Zirc és Olaszfalu között egy kiválóan bebiciklizhető döngölt út. Hozzátette, többen a Mountain Bike-ot ajánlják az erdei utakra, ő azonban több útitársával a nem bitumenes szakaszokat is egy vékony kerekű országútival szelte át különösebb akadály nélkül.


Révész Máriusz hangsúlyozta,

a kerékpárutak is egy egészségmegőrző program részét képezik, melynek keretében pumpapályákat, futóköröket, vízitúra-megállóhelyeket építenek, megújítják a turistaházakat, különböző akciókat indítanak, ilyen volt a Millió lépés az iskoládért program is, melyen több mint kétszázezren vettek részt.

Nem szeretnék megmondani az embereknek, hogy milyen mozgásformát válasszanak, azt viszont nagyon fontosnak tartják, hogy az eddigieknél többet sportoljanak. Hivatkozott egy friss felmérés adataira, mely szerint a magyar lakosság ötvenkilenc százaléka nyilatkozott úgy, hogy semmit sem sportol. Van tehát feladat még bőven e téren – zárta gondolatait az államtitkár, majd újra nyeregbe pattant, hogy személyesen is jó példát mutasson.


Kelemen Gábor