A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Bővítették a kórházi épületet, megújították a parkot


Ünnepélyes keretek között került átadásra a Zirci Erzsébet Kórház-Rendelőintézet Központi Belgyógyászati Osztályának bővített épületszárnya és a megújuló park.


A házigazda intézmény részéről dr. Vermes Tamás főigazgató köszöntötte a vendégeket és ismertette a projekt részleteit. Elmondta,

a zirci kórház a 2016. évben TIOP-pályázatból közel háromszáz millió forintot tudott visszaigényelni, melyet megtoldott 30 millió forint önrésszel. Ebből a forrásból készült el ez év elejére a Krónikus Belgyógyászati Osztály új épületszárnya, a nyár végére pedig – megközelítőleg 20 millió forint saját és egyéb forrás terhére – az épülethez tartozó terasz, park, valamint a kapcsolódó utak-sétányok és két garzonlakás is kialakításra került az új épületrész tetőterében. A beruházás összértéke 350 millió forint volt.

Új, egy- és kétágyas kórtermeket kialakítva megszüntettek egy öt- és egy nyolcágyas kórtermet, mely a betegápolás szempontjából rendkívül fontos változás. A kegyeleti helyiségüket fel tudták szabadítani a valódi céljainak. A halotthűtés új helyen történő kialakítását oldották meg új egység és berendezések által. A Krónikus Belgyógyászati épület külső- és tető-hőszigetelése is megtörtént, amellyel egyrészt a fűtési költségeket csökkenteni tudják, másrészt a betegek komfortérzetét jelentősen javítják. Új orvosi szoba és nővéröltöző került kialakításra. Az alagsorban történő raktár kialakításával az irattári és raktározási tevékenységüket is javítani tudták. Az épülethez szorosan kapcsolódó park és terasz kialakításával a betegek gyógyulását, pihenését tudják szolgálni, az épület főbejáratának új kialakításával évtizedes funkcionális problémát sikerült orvosolniuk. A garzonlakások létrehozásával a jövőbeli orvos-szakszemélyzet utánpótlást szeretnék megoldani.


Dr. Vermes Tamás főigazgató köszöntője az új épületszárny teraszán – köszönetet mondott mindenkinek, akik a projekt eredményes megvalósításán dolgoztak


Dr. Csiki Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára kiemelte, hogy a zirci kórház már hosszú évek óta nagyon stabil gazdasági lábakon áll, nem halmozott fel adósságot. Az elmúlt években pedig sikeresen pályáztak több európai uniós és hazai fejlesztési forrásra, ami azt bizonyítja, hogy nemcsak a gyógyításban, hanem a menedzsmentben is komoly szakmai munka folyik. Az átalakulás utolsó gyöngyszemének nevezte az új Krónikus Belgyógyászati Osztályt, mellyel jobb körülmények közé kerültek a betegek, egyúttal az orvosi, medikai folyamatok gyorsítása, modernizálása is megtörténik.


„Köszönöm, hogy hazajöhettem” – mondta dr. Kovács Zoltán, térségünk országgyűlési képviselője, aki Zircen született, s ezért különösképpen jó érzéssel tölti el, amikor a szülőháza gyarapodását látja. Visszautalva a korábbi nagyszabású fejlesztésekre, úgy fogalmazott, hogy a zirci kórház az elmúlt másfél évtized során újraírta a saját történetét. Hangsúlyozta, nagy kihívást jelent úgy építkezni, hogy közben az intézménynek működnie is kell, az e téren létrejött együttműködésnek látható eredményei vannak, s azt kívánta, hogy ez így is maradjon a továbbiakban, a kórház pedig legyen szolgálatára a betegeknek, gyógyulni vágyóknak.


A nemzeti szalag átvágásával jelképesen is átadták a rendeltetésének az új épületet és a hozzátartozó parkot, balról: Ottó Péter, Zirc város polgármestere, dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, dr. Csiki Zoltán helyettes államtitkár, dr. Vermes Tamás főigazgató és Lőrincz Krisztina, a fenntartó intézmény térségi igazgatója


Ezt követően a történelmi egyházak képviselői – Vecsey Katalin református lelkész, Szakos Csaba evangélikus lelkész, Bérczi L. Bernát apát és Imrefi Mór plébános – áldást mondtak az intézményre, Isten áldását kérve a kórházban folyó gyógyító tevékenységre és a betegekre.


Dr. Vermes Tamás főigazgató elmondta, a kertnek szeretnének arborétum jelleget adni, s ennek első lépéseként a vendégek közösen elültettek egy fát az átadó-ünnepség alkalmából.

„Újraírták a saját történetüket”

A Zirci Erzsébet Kórház-Rendelőintézet 2006 óta folyamatosan fejlődik. 2010-től jelentős uniós pályázatokat és kormányzati támogatást sikerült realizálniuk: foglalkoztatási pályázatok révén több mint húsz fővel bővült a betegellátásban dolgozók köre, napelemes kiserőmű telepítésével csökkentették az épület üzemeltetési költségeit, betegazonosítási és betegbiztonsági fejlesztésekkel tovább javították az intézmény működtetését, valamint „retrospektív” pályázattal közel 300 millió forint értékű, korábban saját forrásból finanszírozott beruházás került elszámolásra. Összességében 2,5 milliárd forint (2010 óta 1,6 milliárd forint) felhasználásával – melyből megközelítőleg 220 millió forint önerő és egyéb (nem uniós támogatás) – a teljes épületállomány megújult.


Kelemen Gábor