A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Belülről merítette az erőt


– Az igazi nagyok nem külső, hanem belső, mély indíttatásból, forrásból merítik cselekvésükhöz az erőt, mely azután működteti személyüket, vezeti őket a kijelölt úton.


Egervölgyi Dezső mondta ezt a Prohászka Ottokár székesfehérvári püspök halálának kilencvenedik évfordulójára rendezett emlékező ünnepségen, az arborétumban. Az emlékezést szervező Zirci Országzászló Alapítvány és a Zirci Katolikus Egyházközség 2015 őszén ültetett emlékfát a nemzet apostolaként, tanítójaként számon tartott egyházi személy tiszteletére.


A szónok a nemzet lelkiismeretének, az emberi méltóság szószólójának is nevezte a püspököt, az igazi nagyok közé sorolta, akik belülről merítik cselekvésükhöz az erőt.

„Ezek az átlagember szemében a különcök, az összeférhetetlenek, a próféták, a küldöttek, akikkel nem lehet alkudni. Persze e rájuk aggatott jelzők érthetetlenek kora emberének, mert a küldetést végzők munkája csak később nyer értelmet, mire beérik és termést hoz. A probléma felderítése, az út, melyen a megoldás kivitelezhető, mind-mind időbe telik. Itt nem egy csatát kell megnyerni, hanem belenyúlni a társadalom életébe és azt alakítani úgy, hogy a jövőt szolgálja hosszútávon” – fogalmazott a Zirci Országzászló Alapítvány kulturális felelőse. Hozzátette: ezek a személyek érzik a kor problémáit, először azzal veszik fel a harcot, majd az ellenállást kell legyőzniük az újjal, az ismeretlennel szemben.

Egervölgyi Dezső méltatja Prohászka Ottokár püspököt (Fotó: Dr. Kőváry György)


Az ünnepség szónoka az európai kultúráról is beszélt az emlékfánál:

„magunkban hordjuk, mert lelkünk és szellemünk egy része még akkor is keresztény, ha nem is tudatosul bennünk. Olyan, mint a nyelv, mely bensőnkből folyik. Erre a keresztény kultúrára kell, hogy épüljön erkölcsünk, hitünk, nemzettudatunk.”


Az ünnepségen köszöntőt mondott Huszár G. Lőrinc plébános atya. Az emlékező szervezetek képviselői végül megkoszorúzták Prohászka Ottokár püspök emlékfáját.


Kelemen Gábor