Belakták az áruházi dojót, várják az eredményeket


Azok a kislányok, kisfiúk, akik öt óra előtt pár perccel nagy lelkesedéssel öltik magukra a judós ruhát és egy, már több év óta lerakott tatamira léphetnek, nem tudják, milyen volt az, amikor háromszáz négyzetméter szőnyeget kellett megmozgatni edzés előtt és után. Azaz, hogy mégiscsak tudják, mert a mesterek mesélnek nekik róla.


– Most érezzük úgy, hogy belaktuk a dojót, megtanultuk használni, élni a lehetőséggel, hogy ez itt van, de mindig elmondjuk azoknak a gyerekeknek, akik már ebbe a „luxus kategóriába” érkeztek, hogy nem volt ez mindig így – mondja Vincze Lajos, a Vincze Judo Club Zirc edzője, társelnöke, aki ezúttal fiával, Vincze Balázzsal vezényli az edzést. Keményen készülnek a versenyszezonra, most hétvégén Siklóson teszik próbára tudásukat a növendékek.


Az Alkotmány utcai áruház tetejében bő két évvel ezelőtt átadott edzőterem módot ad arra, hogy nyáron is tartsanak edzéseket, vagyis nincs már olyan évszak a Bakony szívében, amely judo nélkül telne el. Óriási előny továbbá, hogy csoportbontásban tudják végezni az edzésmunkát, a kezdők kezdenek, aztán a haladókkal haladnak tovább, február 20-án pedig egy regionális keretedzésre is Zircen került sor, a klub növendékei mellett több nagyvárosból érkeztek judokák. Vincze Lajos hangsúlyozza, hogy nagyon jó a kapcsolatuk az épülettulajdonos Zirc-Coop Zrt-vel, amely befogadta őket és segítőkész mindenben.


Ők a legifjabb generáció, bár betegség miatt erről az edzésről többen hiányoztak


Ezúttal a regionális keretedzésnek is Zirc, a Vincze Judo Club edzőterme adott otthont


A Vincze Judo Club taglétszáma növekedett az elmúlt időszakban, a kondicionális eszközök melletti kis íróasztalról pontos adatok érkeznek: kereken nyolcvanan léptek be a tradicionális családi sportvállalkozásba, vannak köztük helyiek, környékbeliek, kicsik, nagyok, fiúk, lányok, hölgyek, urak, vegyesen, és nagyon jellemző a testvérek, családok jelenléte.


Az iskolaválasztás miatt elengedhetetlen a lemorzsolódás, de sikerült kitaposniuk az utat ahhoz, hogy a tanítványok – ha nem tudnak visszajárni Zircre – máshol folytassák a pályafutásukat. Az elmúlt évek építőmunkájának eredményeként már kezd felnőni egy új versenyzőgeneráció, akik lelkesen, kitartóan járnak az edzésekre, s vannak közöttük többen, akik már a diákversenyeken is bizonyították tudásukat, tettrekészségüket. Az edző kiemeli, hogy a gyerekek az iskola leterheltsége mellett áldozzák az idejüket a sportra, ami nagyon nagy szó, és ebben elévülhetetlen érdemük van az őket támogató szülőknek is.


A szakosztályi rangsorban is folyamatosan araszol előre a Vincze Judo Club, a tatamira érkezik egy táblázat, amiből kiderül, hogy Veszprém megyében csak a pápaiak előzik meg a zircieket, de ott teljesen más alapokon, akadémiai szinten működik a sportág. A Zircen folyó munka minőségét az is jól mutatja, hogy a megyeszékhelyről is kijárnak ide edzésekre.


Heti öt foglalkozást tartanak, ebből háromszor – hétfőn, szerdán és pénteken – judo-edzést, kétszer pedig – kedden és csütörtökön – erőnléti edzést, amire a klubtagokon kívül a civil lakosság is jöhet, és élnek is a lehetőséggel, alkalmanként mintegy harmincan veszik igénybe a szolgáltatást. A kissé feszített tempót csakúgy tudják tartani, hogy Vincze Ferenc és Vincze Lajos klubvezetők, edzők munkáját Vincze Balázs is segíti, aki már régóta a család harmadik generációjának feketeöves mesterei közé tartozik, tavaly pedig sikeresen elvégzett egy OKJ-s edzői tanfolyamot. A korábbi válogatott, Európa-bajnokságot is megjárt sportoló két évvel ezelőtt sérülést szenvedett, ami miatt ideiglenesen abba kellett hagynia a judózást, de azt mondja, hogy szeretne visszatérni a tatamira, miközben persze építgeti edzői karrierjét.


Vincze Balázs (balról) és unokatestvére, Vincze Botond a család harmadik generációs mesterei, akik a 2012-ben megszerzett fekete öv után a tavalyi évben sikeresen vizsgáztak egy OKJ-s edzői tanfolyamon (Fotó: archív)

Apa és fia együtt tartja az edzést. Persze előfordulhat az is, hogy apák és fiaik tartják együtt a foglalkozást, hiszen Vincze Ferenc fiának, Vincze Botondnak is megvan ehhez a képzettsége. Az edzés kezdetét a riport kedvéért sem csúsztatják el, percre pontosan öt órakor megtörténik a tiszteletadás, aztán máris rója a köröket a klub legifjabb generációja az egyre otthonosabban berendezett dojóban. Az edzők pedig nem csak az alapvető fogásokat, gyakorlatokat mutatják, hanem ha kell, öltöztetik a gyerekeket, gyógyítgatják az oviban, isiben szerzett karcolásokat.


A tatami teljes szélességében, a tükör fölötti polcon serlegek, a sort egy díszoklevél zárja, amely Zirc városának a klub részére adományozott különdíjáról tanúskodik. Ez egy hosszabb időszakért járó elismerés, 2017-ben volt ötven éve, hogy id. Vincze Ferenc 3. danos judo-mester lerakta a sportág alapjait Zircen. – Töretlen a tenni akarásunk és az ambíciónk. A gyerekek, szülők hálásak és nagyon örülünk annak, hogy a város is elismeri a klubban folyó munkát. Ahogy édesapánk megnyitotta az utat, úgy próbáljuk azt végigvinni – szögezi le Vincze Lajos. Hangsúlyozza, hogy

nem elsődlegesen az a fontos, hogy a Vincze család működtesse a klubot, hanem hogy Zircen életben maradjon a judo, ezért remélik, hogy a tanítványok közül is kikerülnek majd segédedzők, biztosítva a sportág hosszú távú jövőjét.

A zirci judo ötvenéves fennállását ismerte el különdíjjal a tavalyi évben a város. A képen jobbról Vincze Ferecné Ilonka néni, a judo alapító id. Vincze Ferenc özvegye. Vincze Ferenc, Vincze Lajos, Vincze Balázs edzők, középen Vincze Lajosné, aki a „Ritmus” versenytánc-egyesületet mozgatja igen eredményesen


Az edzőteremben feltűnik egy régi kolomp, igazi ereklye, amelyet egy tapolcai edző hagyományozott át a Vincze családra. Amikor a gyerekek sorra hányják a bukfenceket a szőnyegen, a mester egy pillanatra megkongatja a kolompot. Nem mint vészharang szól, hanem inkább egy jel, amely felhívja a figyelmet, hogy a zirci judo él és még sokáig élni fog.


Kelemen Gábor