Be kell tartani a tűzgyújtásra vonatkozó szabályokat


A Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a szabadtéri tűzesetek megelőzésére hívja fel a figyelmet. Zirc városában módosult a tűzgyújtást szabályozó rendelet, az avar és kerti hulladék égetése egész évben tiltásra került.


A szabályok betartásával egyben megelőzhetők azok a szabadtéri tűzesetek, melyekre a katasztrófavédelem hívja fel a figyelmet: az elmúlt napok csapadékmentes és enyhe időjárása miatt egyre többen kezdenek neki a kerti munkáknak, emiatt az ország számos pontján gyulladt meg az aljnövényzet. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz. A szabadban keletkezett tüzek 99 százalékát emberek okozzák. Idén már 585 esetben riasztották a tűzoltókat szabadtéri tűzesetek matt.


A szabadtéri tűzgyújtás feltételeit az Országos Tűzvédelmi Szabályzat tartalmazza, jogszabálytól eltérő vagy hatósági engedély hiányában végzett tűzgyújtási tevékenység tűzvédelmi bírságot von maga után – áll a katasztrófavédelmi közleményben.


Ifj. Szelthoffer Ferenc, a Zirci Önkormányzati Tűzoltóság parancsnoka érdeklődésünkre elmondta, a külterületi égetéssel kapcsolatban már jók a tapasztalataik, az Országos Tűzvédelmi Szabályzat szerint megkérik az engedélyt és telefonálnak a tűz gyújtásakor és eloltásakor is. Hozzátette, több esetben volt példa arra, hogy külterületen nem vették figyelembe a széljárást és a hirtelen felerősödő szélerősséget, ezért a tűz továbbterjedt. Kokas-hegy–Három-hegy viszonylatában visszatérő vendégek a zirci tűzoltók, egyébként nem nagyon van példa szabadtéri tűzre Zirc és vonzáskörzetében – tudtuk meg a parancsnoktól.


Zircen és környékén egy-két kivételtől eltekintve nem jellemzőek a szabadtéri tűzesetek, betartják az emberek a szabályokat (Fotó: Zirci Önkormányzati Tűzoltóság)


Zirc Városi Önkormányzat a tavalyi évben vizsgálta felül a környezetvédelem részleges helyi szabályozásáról szóló rendeletét a levegőtisztaság védelmére vonatkozóan, melynek célja – részben lakossági kezdeményezésre – a kerti hulladék égetésének egész évben történő tiltása. A módosított rendelet február 5-én lépett hatályba, ennek alapján már korlátozott időszakban sincsen mód az avar és kerti hulladék égetésére Zirc város teljes közigazgatási területén.


A kirándulóhelyeken kialakított tűzrakó-helyeken, valamint saját tulajdonú, belterületi ingatlanon továbbra is megengedett a kerti grillezés és a tűzön történő sütés-főzés a tűz állandó felügyelete mellett, a tűzvédelmi rendelkezések betartásával. A jogszabálytól eltérő vagy hatósági engedély hiányában végzett tűzgyújtási tevékenység bírságot von maga után.


A külterületi égetést országos rendelet szabályozza, mely szerint „Külterületen az ingatlan tulajdonosa, használója a tűzvédelmi hatóság engedélyével legfeljebb tíz hektár egybefüggő területen irányított égetést végezhet.” A Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a figyelmet, hogy a szabadban meggyújtott tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül és minden esetben gondoskodjunk megfelelő mennyiségű oltóanyagról. Mindig legyen nálunk a tűz oltására alkalmas kéziszerszám és csak akkora tüzet gyújtsunk, amekkorát folyamatos felügyelet alatt tudunk tartani. Tájékozódjunk a várható időjárásról is.


Ha már megtörtént a baj, haladéktalanul hívjuk a 112-es segélyhívószámot – int a közlemény.


Kelemen Gábor