A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Barcelonától Zircig, a Munkácsy utcától az iskoláig

Civil kezdeményezésre Zirc városa első alkalommal csatlakozott a Bicibusz programhoz. A Barcelonából elindult, hazánkban a Magyar Kerékpárosklub által koordinált mozgalom alapvető célja a kerékpáros közlekedésre való ösztönzés és a szemléletformálás.


-Szeretnénk elérni, hogy minél többen válasszák közlekedési eszköznek a kerékpárt. Azt pedig már számos kutatás bizonyította, hogy a mozgás hatására javul a gyermekek figyelme, téri tájékozódása, jobban tudnak koncentrálni az iskolában. Ezen kívül megtanulják, hogy van egy fenntarthatóbb formája is a közlekedésnek, így nem csak az egészségért, hanem az élhetőbb környezetért is tekertünk. Nem utolsósorban a csapatban való bringázás élménye pozitívan hat a gyerekek hangulatára, pszichés állapotára

– sorolják a spanyol honban életre hívott program számtalan előnyös hatását a szervező Andante Sport, Oktatási és Kulturális Egyesület részéről Detre Anita és Barcsai Beatrix pedagógusok, akik nem először dolgoztak együtt teljesen önkéntes alapon a fent megfogalmazott célok jegyében.

A pedagógusok mellett szülők is kísérték gyermeküket a „Bicibuszban”, mely először indult városi körútjára Zircen

A Bicibusz-menet június 16-án, pénteken reggel hét óra után pár perccel indult a Munkácsy utca elejéről.

Az előre megadott útvonalon sorra csatlakoztak diákok, illetve szülők, barátok is kedvet kaptak a közös tekeréshez, az Alkotmány utcai áruház parkolójába már csaknem ötven környezetbarát kétkerekű kanyarodott be.

A forgalmasabb kereszteződéseknél a Veszprémi Rendőrkapitányság Zirci Rendőrőrse vigyázott a gyerekek biztonságára.


A program az általános iskola „F” épületének udvarán folytatódott, ahol Borsos-Rottenbücher Anita

zenés reggeli tornával mozgatta meg a bringásokat, nem bringás tanulókat, szülőket, tanítókat.


Önzetlen segítők, lelkes pedagógusok is az egyesület mellé álltak, egy támogató csokijutalmat ajánlott fel a várost kedvelt közlekedési eszközével átszelő, iskolába igyekvő gyerekcsapatnak, az önkormányzati konyha jóvoltából pedig teával kínálták a szervezők az általános iskola diákjait.

A Bicibusz programhoz kapcsolódott a torna, de a nem biciklivel érkezőket is megmozgatta Borsos-Rottenbücher Anita

A rendezvényt országosan az Aktív Magyarország támogatta.

A szervezők a Magyar Kerékpárosklub partnerségét is méltatják,

akik mindenben segítik a programok eredményes megvalósulását, így volt ez a közelmúltban, szintén a „Bringázz a munkába” kampány részeként megvalósult zirci Bringás Reggeli esetében is. Plakátot, matricákat küldenek, biztosítják az esemény arculatát, bátorítást adnak.


A diákok számára már megkezdődött a vakáció, de amikor majd szeptemberben visszatérnek az iskolába,

újra elindulhat a Bicibusz. A szervezők lelkesedését elnézve talán bérletet is válthat rá Zirc.


Cikk: Kelemen Gábor

Fotó: Szervezők