A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

A barátságok megerősítését szolgálja minden találkozásunk

Partnertelepüléseink ünnepélyes fogadására került sor a minap a Városházán, a kétnapos ZIRCikON fesztiválhoz kapcsolódóan. Az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat jegyében lezajlott kiemelt rendezvényre négy országból érkeztek Zirc város meghívására, hogy együtt éljék át a pillanatokat.


„Bármely közösség alapja a hűség és a bizalom. Mi, zirciek büszkék vagyunk a testvértelepüléseinkkel, Pohlheimmel, Nivalával, Baróttal, Dercennel és a szintén partner Traunsteinnel éveken, évtizedeken átívelő barátságainkra. Nekünk veletek sikerült a különbözőségeink ellenére lelkünk szintjén is találkozni”

– e gondolatokkal és a barátságról szóló további idézetekkel köszöntötte a négy országból érkező vendégeket Wenczel Zsuzsanna, a Bakonyi Finnbarátok Köre Egyesület elnöke.

A zirci civil szervezetek meghatározó szerepet játszanak a testvérvárosi kapcsolatok fenntartásában – Wenczel Zsuzsanna köszöntője

Az eseményen tolmácsként Hegyi Mariann és Sárdi Judit működött közre,

az ünnepi műsort viszont nem kellett fordítani, hiszen az a tánc és a zene mindenki számára érthető nyelvén beszélt a magyar lélekről:

a Kárpátaljáról érkező „Gyöngyösbokréta” Népi Együttes nyírségi és rábaközi táncokkal örvendeztette meg a közönséget, Ujvári László Lehel pedig egy ismert magyar együttes által is feldolgozott népdalt adott elő hegedűn kísérve „Ez a vonat, ha elindult, hadd menjen…” címmel.


Bármelyik nemzetet is képviselték, értették a magyar kultúra nyelvét a vendégek a felemelő ünnepi műsorban


Ottó Péter polgármester is köszöntötte a városunkba érkező delegációkat. Méltatta a fellépőket is, akiknek az előadása mélyen megérintette az ő lelkét is.

Beszélt arról, hogy elsőként a kultúra bölcsője, Görögország fővárosa, Athén adott otthont az Európa Kulturális Fővárosa programnak. Magyar város Pécs által 2010-ben lehetett először Európa Kulturális Fővárosa. Veszprém 2016-ban döntött arról, hogy megpályázza a címet, majd egy évvel később elhatározták, hogy egy tágabb régiót képviselve lesznek a program gazdái. A pályázatot már ennek szellemében nyújtották be és a 2018-as év végén született meg az eredmény, hogy Veszprém a Balaton és Bakony térséggel együttesen lehet 2023-ban Európa Kulturális Fővárosa.

Ottó Péter polgármester örömét fejezte ki, hogy Zirc partnertelepülései is részesei lehetnek az Európa Kulturális Fővárosa programnak

Hangsúlyozta, hogy

Zirc városa a legelső pillanattól kezdve partnerséget vállalt, mert óriási lehetőséget látott benne, hogy felnyithatja és a magasba emelheti ezáltal kulturális értékekkel gazdagon megrakott kincsesládáját.

A városvezető örömét fejezte ki, hogy a testvértelepülésekkel közösen élhetik meg a kétnapos ünnepet, a ZIRCikON fesztivált. Azt kívánta mindannyiuknak, hogy élményekben, szép emlékekben gazdagon, pozitív üzenettel a lelkükben térhessenek haza, és a jövőben gondoljanak majd arra is, hogy hogyan képviselték közösen Európa sokszínűségét városunkban.


Ezt követően sorra mutatkoztak be a delegációk képviselői egymásnak. Összekötő szövegeiben városunk vezetője a kapcsolatok kialakulásának kezdeteit, főbb mérföldköveit ismertette.


Elsőként az erdélyi Barótról az önkormányzat munkatársa, Józsa József köszöntötte az egybegyűlteket. Beszélt az 1990-ben partnerségre lépett két település közös vonásairól, fejlődéséről. Örömmel jelentette be, hogy

a napokban Baróton járt zirci delegáció révén három új ismerőssel is gazdagodott.


Zirc elsőként az erdélyi Baróttal létesített testvérvárosi kapcsolatot – Józsa József és Nagy Kopeczky Annamária beszél


A baróti tánccsoport vezetője, Nagy Kopeczky Annamária kulturális referens, táncoktató is felszólalt, nagy örömnek nevezte, hogy már hatodik alkalommal élvezheti Zirc város vendégségét.

Csoportjuk, a tavaly harmincadik születésnapját ünneplő Syncron több műfajt is felvonultat repertoárjában.


A pohlheimi delegációt Eva Saarbourg, német testvérvárosunk képviselő-testületének a tagja vezette, aki előadóművészként is fellépett a ZIRCikON fesztiválon.

Édesapja, Hermann Georg, Pohlheim néhai polgármestere német részről volt az aláírója a két város között megkötött testvérvárosi szerződésnek.

A baróti küldöttségvezetőhöz hasonlóan a pohlheimi Eva Saarbourg is először, de minden bizonnyal nem utoljára járt Zircen

A finnországi Nivalával az idei évben jubilált Zirc testvérvárosi kapcsolata, huszonötesztendős múltra tekint vissza. Paivi Karikumpu polgármester asszony a kapcsolat kulturális vonalon történő erősödéséről, a közös oktatási, művészeti programok tervéről beszélt. Megtudhattuk azt is, hogy 2026-ban egy finnországi város nyerte el az Európa Kulturális Fővárosa címet.

A programévben Nivala is érintett, hasonló szeretettel várják majd a zircieket, mint amilyen fogadtatásban volt itt részük.

Az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat Nivalát is érinti majd – Paivi Karikumpu polgármester gondolatai

Legfiatalabb testvértelepülésünk a kárpátaljai Dercen, a kapcsolat kialakulásában, erősödésében meghatározó szerepet játszik a „Gyöngyösbokréta” Népi Együttes. Vezetője, Korolovics Valéria megemlítette, hogy

a jelenlegi csoportjukat alkotó gyerekek közül többen 2009-ben születtek, abban az évben, amikor először látogattak Zircre, a Kárpát-medencei Hagyományőrző Ifjúsági Találkozóra.


Felnőtt egy generáció az első találkozás óta – Korolovics Valéria vezetésével a derceniek rendszeres vendégei városunknak

Német részről a tűzoltók, magyar oldalról a nemzetiségi önkormányzat volt a letéteményese a Traunstein és Zirc között már negyedszázados múltra visszatekintő partnerségnek. Franz Reitschuh tűzoltó, a delegáció vezetője hangsúlyozta, hogy

a kapcsolatot megalapozó elődöktől kapott örökséget szeretnék tovább vinni, és ezúttal sem jöttek üres kézzel, újabb adományok érkeztek a részükről.

A traunsteini tűzoltócsapat is ellátogatott városunkba, és jó szokásukhoz híven nem jöttek üres kézzel – Franz Reitschuh

A jeles alkalmat egy emléklappal örökítették meg a partnertelepülések, melyet minden vendég aláírhatott, aki egyetértett annak tartalmával.

A hat példányban kinyomtatott dokumentumon Müller Péter író gondolatai szerepeltek, több nyelvre lefordítva: „Igazi közösség csak ott jön létre, ahol az emberek rejtélyes módon szeretik egymást, vagyis barátok. Minden érdeken, valláson, politikán, társadalmi helyzeten és világnézeten túl. A barátságok megerősítését szolgálja minden találkozásunk.”


Elsőként a delegációvezetők látták el névjegyükkel az emléklapokat, majd minden vendég aláírhatta, aki egyetértett azzal
Kelemen Gábor