A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

A barátsághoz a megismerésen keresztül vezet az út


Négy ország delegációja érkezett városunkba az Erasmus+ program keretében.


Mint arról már hírt adtunk városunk honlapján,

a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskolának sikerült bekapcsolódnia egy olyan oktatási projektbe, amely öt ország együttműködésén alapul. A projekt harmadik állomása Magyarország, a német, török, olasz és macedón vendégek vasárnap érkeztek, majd másnap a Városházán fogadták őket a házigazdák.


Először dr. Kutasi Csaba, az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeumának igazgatója mutatta be a nemzetek képviselőinek az emeleti aulában látható tárlaton keresztül, hogy milyen sokszínű az élővilága Zircnek. A zene „nemzetközi nyelvét” Palánkai Hanna és Palánkai Tünde, a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola zeneiskolás diákjai szólaltatták meg.

A Városháza nagytermébe sokszínű élővilágon keresztül vezetett az út – dr. Kutasi Csaba tárlatvezetése

A vendégek előszeretettel örökítették meg a lányok zenejátékát

A négy ország delegációjának képviselőit Ottó Péter polgármester köszöntötte.


A jeles alkalomból Lingl Zoltán, a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola igazgatója is köszöntötte az egybegyűltekeket, megosztva velük egy rövid történetet. Mint elmondta, Burján Istvánnak – aki a zirci iskola részéről irányítja a projektet – már nem ez az első nemzetközi projektje, jó pár évvel ezelőtt, ugyancsak a Városháza nagytermében, egy hasonló összejövetel alkalmából prezentációkat néztek különböző országokról, és a lengyel barátaik bemutatójában láttak egy olyan dolgot, amelyet átvettek és hagyománnyá tettek: aki az iskolába érkezik, azt egy jelképes ceremóniával a tiszteletbeli polgárukká fogadják.

Így hát az igazgató úr megfogott egy óriásceruzát, s egyenként „Reguly-s diákká ütötte” a delegációk vezetőit…

A bűvös ceruza Lingl Zoltán igazgató kezében – emlékezetes pillanatok voltak, nem lehet őket radírral kitörölni

Az Erasmus+ program nemzeteket kapcsol össze egymással

Mint látható, a ceruza igen népszerű lett, szívesen fényképezkedtek vele

Hamarosan már Zirc logójával vagy Reguly Antal arcképével ellátott kitűzőt viseltek a vendégek, és ajándékként az idén tízéves Segítő Kezek Házában készített kispárnákat is átvehettek. De a pihenés ideje ekkor még nem jött el, hiszen várt erre a kis európai közösségre a sok-sok program…

Az indulás előtt még egy csoportképre összeálltak a projektben résztvevő öt ország képviselőinek felnőtt tagjai

A vendégek péntekig, illetve szombatig tartózkodnak Magyarországon. A zirci nevezetességek megtekintése mellett kirándulnak a Balaton-partjára, ellátogatnak a Cseszneki várhoz és Olaszfaluba is. Táncház, kézműves foglalkozás, work shop, projekt-megbeszélés szerepel többek között a Reguly iskola által szervezett programban


Kelemen Gábor