Barátság, hűség, bátorság, hazaszeretet


Városunkba érkezett a Pál utcai fiúk című regényt megidéző interaktív vándorkiállítás, melyet március 1-ig lehet megtekinteni a Békefi Antal Városi Könyvtár közművelődési klubtermében.


Molnár Ferenc híres regénye a mai napig az egyik legolvasottabb mű nemcsak hazánkban, hanem a világ számos országában.

A regény népszerűségének oka, hogy olyan alapvető kérdésekre keresi a választ, mint mit jelent a barátság, a hűség, a bátorság, a haza, és mi az, amiért érdemes feláldozni akár az életünket is.

Csaba Lilla, a kiállításnak helyet adó intézmény munkatársa mutatta be a tárlatot. Az installáció egy fapalánk-nyomatú, paravánszerű fal, mely a korabeli grundok hangulatát idézi. Megtalálható rajta többek között a grund alaprajza, Csónakos zsebe, mely mai és régi fiútárgyakat tartalmaz, és egy borítékban Geréb bocsánatkérő levele


A tárlat anyagának alapjául a Petőfi Irodalmi Múzeum korábbi kiállítása szolgál, de az interaktív tartalmak kidolgozásában részt vállalt a Nemzeti Múzeum, mint a regény helyszíne is. A kiállítás a Nemzeti Kulturális Alap anyagi támogatásával született meg, első helyszíne a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtára volt 2017 májusában.


A kiállítás tizenegy tablóból, installációból és sok, a könyvhöz kötődő tárgyból áll. Egy üvegszekrény a Gittegylet csomagjára vigyáz, Csónakos zsebéből kiemelhetjük az üveggolyókat, melyeket a pásztorok „einstanddal” elvettek Nemecsektől a Múzeum-kertben, hogy aztán Áts Feri büntetéseként megfürödjenek ezért a füvészkerti tóban. Feltűnik a grund naplója is, amibe csupa kisbetűvel írták a regény hősének nevét, egy nemzeti színű zászlón pedig a Nemzeti dal versszakainak ismétlődő sorai üzenik, hogy „…rabok tovább nem leszünk”. Tizenkilencedik század végi iskolai dokumentumokkal is találkozhatunk.



A látványos tablókon fotókkal és rajzokkal illusztrálva megismerhetjük a regény világát, születésének körülményeit, megtudhatjuk, hogy milyen játékaik voltak akkor a diákoknak. A fapalánkon a modern kor „követelményeinek” megfelelően QR-kódokat is leolvashatnak a kiállítás látogatói. Belépünk az ajtón, elnézünk balra, s az „utcanév-táblából” tájékozódhatunk, hogy a Pál utcában vagyunk, a „házszámozás” pedig 1907-től 2017-ig, vagyis az ifjúsági regény keletkezési évétől a kiállítás megszületésének dátumáig tart.


Mint azt az intézmény munkatársától megtudjuk, a kiállítás elsősorban iskolai csoportokat szólít meg, de természetesen minden érdeklődő számára megtekinthető a Békefi Antal Városi Könyvtár nyitvatartási idejében. A csoportos látogatáshoz előzetes bejelentkezés szükséges.


A felnőttek is nagy kedvvel nézegették, és megelevenedtek előttük gyerekkoruk hősei. Tényleg jó volt egy kicsit belépni a grundra, s találkozni Nemecsekkel, Bokával, Csónakossal és társaikkal, akiknek a hűsége, bátorsága, összetartása példa lehet mindannyiunk számára.


Kelemen Gábor