A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Barátság a Földdel, kapcsolat a nemzetekkel


Négy országból, Portugáliából, Törökországból, Lettországból és Romániából érkeztek iskolai delegációk városunkba az Erasmus program keretében. A Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola négy napos programot szervezett a projekt témája, a környezetvédelem jegyében. A Városházán fogadásra került sor.


Már nem az első alkalom, hogy több nemzet képviselőit fogadja és szervez számukra programokat az általános iskola, az Erasmus projekt ezúttal „A Föld barátai” címet viseli. A rendezvény nyitányaként általános iskolánk harmadik és negyedik osztályos diákjai német nemzetiségi tánccsokorral kedveskedtek a messziről jött vendégeknek és a házigazdáknak.

Nagy tapsot kaptak a gyerekek az előadásukért


A vendégeket Ottó Péter polgármester köszöntötte, örömét fejezte ki, hogy valamennyien szerencsésen megérkeztek. Gondolatait Hegyi Mariann, a fogadó iskola pedagógusa fordította a közönségnek. Beszélt városunk történelmi múltjáról, a település kialakulásáról, majd az Erasmus program idei témájának megfelelően folytatta beszédét.

„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön”

– tolmácsolt egy ismert idézetet, s hozzátette, ez egy nagyon fontos gondolat a huszonegyedik században, amikor szinte nincs a Földnek olyan pontja, ahová a fejlődésnek nevezett emberi civilizáció és annak környezetet terhelő hatásai ne jutottak volna el.


A városvezető beszélt a hulladéktermelés problémájáról, a környezeti terhelés csökkentése érdekében az Európai Unió által meghatározott célokról, azok érdekében teljesítendő feladatokról, a hulladékkezelés térségi és zirci vonatkozásairól. Szó esett az üvegházhatású gázkibocsátás csökkentésének fontosságáról, annak célját is szolgáló helyi fejlesztésekről. Kiemelte, hogy

Zirc az egyik, ha nem a legtisztább levegőjű városa az országnak, kiváló minőségű ivóvízzel rendelkezik, amely kincsek védelme és megőrzése nagyon fontos, az itt élők közös feladata.

Városunk vezetője végül tartalmas programot, kellemes időtöltést kívánt a résztvevőknek.

Ottó Péter polgármester napjaink legfontosabb környezetvédelmi kérdéseiről beszélt a program résztvevőinek


Burján István, a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola igazgatója köszönetét fejezte ki Ottó Péter polgármesternek a népes küldöttség fogadásáért, a gyerekeknek és felkészítőiknek a szép műsorért, mellyel megörvendeztették a vendégeket.

Burján István, a fogadó iskola igazgatója és kollégái


Zárásként a hetedik és nyolcadik osztályos tanulók elénekeltek az Erasmus projekt himnuszát.

A zirci diákok előadásában a projekt himnusza is elhangzott a Városházán

Az Erasmus projekt a járványhelyzet miatt ezúttal hosszabbra nyúlt. Romániában vette kezdetét három évvel ezelőtt, majd Isztambulban vendégeskedtek a zirciek, a lettországi látogatás azonban az orosz-ukrán háború miatt meghiúsult. A zirci projektállomásra Portugáliából, Romániából, Lettországból egy-egy, Törökországból két iskola képviselete érkezett. Burján István, a fogadó intézmény vezetője a városi televíziónak adott riportban elmondta, csak a fiatalok bekapcsolásával tudunk vigyázni a bolygónkra, ezért a környezetvédelem legfontosabb kérdéseivel foglalkoznak. Többek között előadások, bemutatók színesítik a programot, egy fafeldolgozó üzemben az újrahasznosításba nyerhetnek bepillantást a diákok, nyomon kísérhetik az erdőtelepítést és közös virágültetésre is sor kerül. Az iskolák workshopok keretében megosztják egymással azt is, hogy milyen akciókkal igyekeznek tenni a környezetük megóvásáért. Szabadidős programokat is szerveznek a résztvevőknek. Az Erasmus a törökországi Bursában zárul, ahol az intézmények pedagógusai összegzik, értékelik a projektet.


Kelemen Gábor