A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

A barátság egyre határtalanabb


Hatodik alkalommal került megrendezésre a határon túli kapcsolatok erősítését is szolgáló Barátság Kupa a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola Rákóczi téri tornatermében. Sepsiszentgyörgyről érkező vendégeket fogadott városunk.


„Három a magyar igazság”,

ami ezúttal is beigazolódni látszik, hiszen az eddigi hat teremlabdarúgó-tornából hármat Sepsiszentgyörgy, hármat pedig Zirc rendezett. A két oktatási intézmény, a Székely Mikó Kollégium és a Reguly Általános Iskola kapcsolatából nőtte ki magát a rendezvény, melyet Burján István, a zirci iskola igazgatója alapozott meg, aki ezúttal is főszervezőként állt élére a kezdeményezésnek. A nemes cél megvalósítását társszervezésben és támogatásban Zirc Városi Önkormányzat segítette, illetve ezúttal is több helyi vállalkozó járult hozzá az eredményes lebonyolításhoz.


A legutóbbi zirci rendezésű tornát a testvérváros Barót nyerte, az őszi, Sepsiszentgyörgyön lebonyolított Barátság Kupát viszont a házigazdák, így címvédőként érkeztek Zircre. Örömteli, hogy a nagy ünnepnek számító csíksomlyói búcsú ellenére is elfogadták a meghívást a pünkösdi hétvégére, s május 18-án, pénteken reggel Kovács Tünde és Veres Enikő tanárnők vezetésével megérkezett a tizenegy tagú futballcsapat városunkba. A PSZC Reguly Antal Szakképző Iskolájának Kollégiumában kaptak szállást, az ellátásukat pedig önkormányzatunk biztosította intézménye, a Zirci Önkormányzati Szolgáltató Központ által. A Székely Mikó Kollégium delegációjának első útja – önkormányzati kísérettel – a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskolába vezetett, ahol meglátogatták, sőt be is kapcsolódtak a hetedik osztályosok Bárány Judit tanárnő által tartott testnevelés órájába. Közös sportfoglalkozásra került sor a sepsi és a zirci diákok között.


A sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium diákjai és kísérőik a szálláshely előtt az érkezésüket követően


Bárány Judit tanárnő közös sportfoglalkozást tartott az erdélyi és a zirci gyerekeknek az iskola tornatermében


Péntek délután Burján István igazgató úr kíséretében Tihanyba kirándultak és meglátogatták a Veszprém Arénát. Nagy élményt jelentett számukra, hogy bemehettek abba a klubszobába, ahol a veszprémi kézilabdacsapat serleggyűjteménye kapott helyett. Náluk inkább a futball és a kosárlabda élvez elsőbbséget az oktatás keretei között, de a rendhagyó tesi órán bebizonyították a székely fiatalok, hogy a kézilabda is egészen jól megy. Azért sikerült gyorsan átállni a labda lábbal való terelgetésére, hiszen a szombati nap elsősorban erről szólt. A VI. Barátság Kupán hat csapat vett részt, a házigazda iskola két csapata mellett Sepsiszentgyörgy, Hajmáskér, Csetény és Borzavár alkotta a mezőnyt.


Tihanyi kirándulással hangolódtak a székely vendégek a másnapi tornára (Fotó: Veres Enikő)


Burján István igazgató, főszervező megnyitja a VI. Barátság Kupát


A lebonyolítási rend értelmében mindenki játszott mindenkivel, majd az alapszakasz harmadik és negyedik helyezettje, valamint az első és a második helyezett még különmérkőzést vívott a végső helyek eldöntéséért.

A döntőbe a címvédő Székely Mikó Kollégium és a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola I. csapata jutott, a bronzmeccset pedig Zirc második számú alakulata vívta a tornán első ízben résztvevő Hajmáskérrel.

A rájátszás eredményei: Hajmáskér–Zirc II 3:0, Sepsiszentgyörgy–Zirc I 3:0.

A Székely Mikó Kollégium tehát megvédte címét, ráadásul százszázalékos teljesítménnyel nyerték a tornát. A mérkőzéseket Papp Bence vezette, a lebonyolítást pedig az Erdélyi Baráti Kör tagjai, valamint a Reguly Iskola nyolcadikos diáklányai segítették.


Közös kép a döntő előtt (Zirc I–Sepsiszentgyörgy), két szélről a felkészítő tanárok


Minden résztvevő csapat oklevéljutalomban részesült, az első három helyezett kupát, érmeket is átvehetett, és három különdíj is kiosztásra került a Magyar Labdarúgó Szövetség Veszprém Megyei Igazgatósága jóvoltából. A Gólkirály tizenegy találattal Kovács Áron (Zirc I) lett, a Legjobb mezőnyjátékos címet Deák Csanád (Székely Mikó Kollégium), a Legjobb kapusnak járó elismerést pedig Hunyadvári László (Hajmáskér) érdemelte ki. A díjakat Burján István főszervező és Horváth István, az Erdélyi Baráti Kör Egyesület elnöke adta át.

A színvonalas és sportszerű szellemben lezajlott tornát követően az erdélyi vendégek és a zirci vendéglátók kölcsönösen megajándékozták egymást, majd szombat este, a közösen eltöltött órákat követően a legközelebbi találkozás reményében váltak el.

Horváth István átadja a kupát a harmadik helyezett Hajmáskér csapatkapitányának


A tornagyőztes Székely Mikó Kollégium csapata


A zirciek csapata az elnyert díjakkal és a sepsiektől kapott ajándékkönyvvel


A helyezett csapatok és a segítők összeálltak egy közös képre a rendezvényt követően


Kelemen Gábor