A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Baleset-megelőzés, egy kicsit másképp!


„Azt hisszük, velünk nem történhet meg” mottóval szervezett rendkívül izgalmas, filmvetítéssel egybekötött rendőrségi előadást a Művelődési Ház április 20-án.


Az izgalmas témának köszönhetően péntek este megtelt a Művelődési Ház klubhelyisége érdeklődőkkel. Örömünkre változatos korosztályi összetételű, és nemcsak Zircről érkező közönség előtt tartotta meg a résztvevőket közvetlen hangvételben megszólító, és mindenkit mélyen elgondoltató előadását Pintér József címzetes rendőr főtörzszászlós, a Veszprémi Rendőr-kapitányság baleset-helyszínelője.


A megye közútjain előfordult autós, motoros, kerékpáros, gyalogos balesetekről, azok okairól szóló történeteket sokkoló hatású, saját filmekkel és fotókkal illusztrálta. Ezeken és személyes élményein keresztül Pintér József bemutatta a balesetek során rendkívül összehangolt együttműködésben dolgozó rendőrök, mentősök, tűzoltók életmentő munkáját is, és hogy mekkora szerepe van a baleset-helyszínelő precíz munkájának a balesetek okainak kiderítésében.


Pintér József, a Veszprémi Rendőrkapitányság baleset-helyszínelője tartott előadást Zircen (Fotó: Kucsera Katalin)


Az előadó önmagáról is beszélt: talán a kollégiumi társainak halálos baleseti helyszínén megtalált, azóta őrzött, rongyosra szakadt farmernadrág vezette őt a rendőri pályára, és a baleset-helyszínelői munkája során tapasztaltak, meg egy raktárpakoláskor kezébe került „Baleset” feliratú tábla adták számára az indíttatást, hogy előadásokat tartson a közúti balesetekről, azok okairól, mert kellő odafigyeléssel a tragédiák megelőzhetők.


Az előadást hallgató, a filmeket néző résztvevők arcára kiülő döbbenet és a végén a néma csönd jelezte, hogy mindannyian megértettük: a meggondolatlanság, a figyelmetlenség, vagy egy rossz mozdulat, de az autók felelőtlen „feltuningolása” is, – a mindenkinél más reakcióidőkkel, a környezeti hatásokkal és a fizika megkérdőjelezhetetlen törvényeivel összeadódva, – a másodperc töredéke alatt tízen- száz métereket, tonnányira növekvő tömegek irányíthatatlan mozgásait előidézve, váratlan baleseteket, visszafordíthatatlanul végzetes tragédiákat okozhatnak az utakon közlekedők számára… pedig mindenkit hazavárnak!


Az érdekfeszítő előadás után néhány fiatal kihasználta a személyes beszélgetés lehetőségét is, és megosztották Pintér Józseffel saját élményeiket, kérdéseket is tettek fel.


Encz Ilona intézményi beszámolójából