A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

A Bakonyvasút majálisa Porva-Cseszneken


A Cuha-völgyi Bakonyvasút Szövetség április 29-én, szombaton rendezi a Bakonyvasút Napját Porva-Csesznek megállóhelyen, majális formájában.


Az ünnepi rendezvény 10.00 órakor veszi kezdetét, így Győr felől a 7:25-kor induló, Veszprém felől a 8:15-kor induló vonatokkal célszerű a helyszínt megközelíteni – írja felhívó levelében a programot szervező civil szervezet.


A vasút és a Szövetség elmúlt egy évét Bödecs Barnabás, a Cuha-völgyi Bakonyvasút Szövetség elnöke értékeli. A Bakonyvasút szerepéről, jövőjéről európai szemmel dr. Navracsics Tibor, az Európai Unió Oktatási Biztosa tart tájékoztatót.


A Bakonyvasút Szövetség 2017. április 15-én végződött, bérletes utasoknak meghirdetett ajándék-akció nyereményeinek átadására is az ünnepség keretében kerül sor.


Az új tablók és szerzemények ünnepélyes átadása Vitézy Dávid, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatójának részvételével történik. Ezt követően megkoszorúzzák dr. Rómer Flóris és dr. Darnay-Dornyay Béla emléktábláját.


A beszédekkel párhuzamosan, egész estig színes programválasztékkal kedveskednek a megjelenőknek. 11:30-kor vasúttörténeti túra indul Porva–Csesznek–Hódos-ér–Vinye–Porva-Csesznek útvonalon Mészner Viktor vezetésével, ahol a csatlakozók megismerhetik az egykori Hódos-éri kisvasút történetét és nyomvonalát, ezen kívül számos érdekességet hallhatnak a Bakonyvasútról, építéséről, melynek egyes elemeit a helyszínen meg is csodálhatják. A túra hossza Vinyéig 7,5; Porva-Csesznekig kb. 13 km hosszú. A részvétel ingyenes, igény esetén a 11:43-kor érkező vonatot bevárják.


A nap egészében várja az érdeklődőket az „Én vonatom” „aszfalt”-rajzverseny a peronon, a résztvevők hűtőmágnest kapnak, eredményhirdetést óránként tartanak, a díjazott meglepetés-ajándékot kap.


Szintén egész nap, sőt egészen május elsejéig kézi hajtányozásra is lesz lehetőség Porva-Cseszneken. A méltán népszerű, és ritkán látott kis piros hajtány újra Porva-Cseszneken lesz, és lehetőség nyílik azt kipróbálni a használaton kívüli második vágányon.


Mókuspróba is várja a vasúti ünnepre érkezőket 3-tól 99 éves korig – szórakoztató feladatokkal, kihívásokkal, nyereményekkel a vendégháznál. A 10 órától a Cuha felett üzemelő kötélpálya és csúszó kötélpálya fiataloknak, idősebbeknek egyaránt izgalmas kihívást jelent majd.


A nap folyamán folyamatos filmvetítés lesz a kiállításnál, korábbi nosztalgiavonatokról készült videókat, drónfelvételeket, vasúttörténeti kisfilmeket nézhetnek meg a látogatók.


A büfében sörrel és virslivel, kibővített kínálattal várják a vendégeket.


A vasúttörténeti túrán való részvétel díjtalan, a hajtányozás, a mókuspróba és a kötélpálya igénybevételének díja 300 Ft/fő, mely összeggel a rendezvény lebonyolítását támogatják.


A kiállítás megtekintése és a további programpontok ingyenesek.