A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

A bakonyi betyárok jubileumi találkozója


Kossuth-díjas magyar népzenei együttes, Jászai Mari-díjas színművész, betyáros történelem, határtalan tánc, látványos felvonulás – méltóképpen jubilált Zirc város nagyrendezvénye, a Bakonyi Betyárnapok Országos Betyártalálkozó, amely huszadik alkalommal került megrendezésre a hétvégén.


Már nem csak a betyároknak van történelme, hanem a kultúrájuk köré épített hagyományőrző rendezvénynek is, melynek évről évre Zirc városa ad otthont Kisasszony havának első hétvégéjén. A főszervező Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB a jubileumhoz méltó programokkal várta az érdeklődőket, és az időjárás is a kegyeibe fogadta a betyárokat. Csak a rekkenő hőséggel kellett egy kicsit megbirkózni a pusztán, de az érdeklődés, a hangulat és a színes kínálat okán elmondhatjuk: a húszéveseké volt a világ.Péntek délután immár hagyományosan a bográcsok tüze keltette életre a kétnapos rendezvényt, s míg a légtérben találkoztak egymással az ételek ínycsiklandozó illatai, Herbály András az ózdi betyárok közreműködésével rendhagyó történelemórát tartott, melynek során megismerhettük többek között a „szegénylegények” fegyverzetét. Elcsattantak az első karikás ostorok is a hosszúréti pusztán, a Kelevézek pedig népi hangszerekkel elevenítették meg a betyárvilágot.A templomtoronyban már elkongatták a harangok a hat órát, amikor Csizmadia Géza Főbetyár – aki nélkül nem Betyárnap a Betyárnap – a színpadra lépett, hogy köszöntse a vendégeket, a tűzről pattant menyecskéket, az ország különböző helyeiről összesereglett „minden rendű és rangú” betyárokat. „Csárdabéli Szépasszonnyal” karöltve egy ismerős arc is kísérte, aki nem mozog ismeretlenül a „világot jelentő deszkákon”: a zirci születésű Horváth Lajos Ottó Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész nyitotta meg a rendezvényt. Annak ellenére, hogy már csecsemőkorában elköltöztek Zircről, sok gyerekkori emlék köti a városhoz, mert nagymamája és nagynénje évtizedekig itt laktak, így sokszor visszalátogattak ide – mesélte el a színész, aki jelenleg a Nemzeti Színház társulatának a tagja, és megtiszteltetésnek érezte Zirc Városi Önkormányzat felkérését a jubiláló rendezvény megnyitására.


Horváth Lajos Ottó volt a díszvendége a huszadik alkalommal megrendezésre kerülő Bakonyi Betyárnapoknak


A jó hangulatot a további programhoz Zirc magyar ajkú testvértelepüléseinek hagyományőrző műsora alapozta meg. Fellépett a Baróti Gaál Mózes Általános Iskola néptánccsoportja és a Derceni Gyöngyösbokréta Népi Táncegyüttes. A néptánc-csokorban előfordult, hogy a kárpátaljai és az erdélyi vendégek közösen ropták, s becsatlakoztak zirci fiatalok is a „Határtalanul táncolni jó!” mottó jegyében. Volt olyan műsorszám, amelyet verssel vezettek fel, a határon túli fiatalok hazaszeretetről szóló szavalatait a Magyarok Keresztje előtt már megcsodálhattuk néhány nappal ezelőtt, és a Bakonyi Betyárnapok színpadára is elhozták a hitvallásukat.A fergeteges táncuk után egy meglepetésszámra is sor került, a Bakonyi Betyárnapok állandó „Csárdabéli Szépasszonya”, Nagy Luca a keszthelyi Helikoni Ünnepségeken ezüstminősítést elnyerő ugróköteles mutatványával bűvölte el a nagyérdeműt.Az ETHNOKOR együttes ott folytatta a zenéjével, ahol a határon túli fiatalok abbahagyták a táncukkal: kárpát-medencei dallamok csendültek fel, és a balkáni vonulatok sem hiányozhattak a veszprémi és szabadkai tagokat is sorai között tudó zenekar repertoárjából.


Az est sztárfellépője Falusi Mariann Artisjus-díjas magyar dzsesszénekes, a mindannyiunk számára jól ismert PA-DÖ-DÖ együttes egyik tagja volt, a napot pedig a SUMMER BAND zenekar „Betyárjó” bulija zárta.


Falusi Mariann műsorában dzsessz- és popslágerek is szerepeltek (Fotó: Kaufmann Ferenc)


A szombati programba a sport is bekapcsolódott, lovas ügyességi játékok, díjugratás, fogathajtó verseny várta az érdeklődőket, délután az öregfiú-labdarúgók mutatták meg, hogy bizony nem vén betyárok, és ezúttal sem csak a betyárpuskák sültek el: az Alkotmány utcai lőtéren célzó ügyességüket mutathatták meg kicsik és nagyok. A sportversenyek eredményeiről külön cikkben olvashatnak.


A második nap leglátványosabb attrakciója a muzsikaszóval kísért lovas-felvonulás volt, amelyet ezúttal is nagyon sokan kísértek figyelemmel a házak elől, buszablak mögül, járdáról, a főtér fáinak árnyékából, a buszmegálló mellett hosszú sorfal üdvözölte a felvonulókat, akik között ezúttal „gyalogos betyárok” is feltűntek: a néptánccsoportok – az Erdélyi Baráti Kör Egyesület felvezetésével – énekelve kísérték a hosszú menetet. „A nagy bevonulás” is egy ünnepi szertartása a Betyárnapoknak, Varga Antal, a lovas-fesztivál programjainak szakkommentátora egyenként mutatta be a színpad előtt elvonuló lovasokat.A szombati fellépők sorát az Akkordeon Harmónika Zenekar nyitotta meg, majd a baróti Syncron moderntánc-csoport műsora következett. Aztán a színes, csillogó ruhákat népviseletre cserélték, hiszen ugyanazon fiatalok járták a rock and rollt, akik a határokat nem ismerő hagyományainkat is életre keltették táncukkal. A modern arcát is megmutató erdélyi néptánccsoport mellett fellépett a Derceni Gyöngyösbokréta Népi Táncegyüttes.Nagy Luca is bemutatta újra ugróköteles mutatványát, sőt a vállalkozó kedvűek ki is próbálhatták az ugrókötelezést. Volt egyéb meglepetésben is részünk, így például Horváth Lajos Ottót deresre húzták a fekete ruhás betyárok a tűző napon, kíváncsi tekintetek, a pillanatot megörökítő masinák kereszttüzében. A kemény próbát kiállva immár őt is Bakonyi Betyárrá avatták. A huszadik születésnapot tortával is megünnepelték, melyet Bieberné Réz Ágnes, a főszervező intézmény vezetője hozott betyáros segítőivel a színpad elé.A zirci születésű színművész kiállta a próbát, így méltán viselheti a „Bakonyi Betyár” címet. A lenti képen jobbról Palotai Attila, aki a „Leghetykébb betyárbajusz” címet nyerte el


„Bakonyi Betyárlegénykét” is avattak, hiszen nem lehet elég korán kezdeni. Jobbról a büszke apuka


Sok mindenkinek jutott a betyáros tortából, hiszen nem húsz felé szeletelték a szervezők


A jubiláló rendezvényre sok ékszer került a két nap során, de megkoronázását kétségkívül a magyar népzenei élet meghatározó szereplőjének számító, Kossuth-díjjal kitüntetett Csík Zenekar fellépése jelentette. Az idén szintén jubiláló, harminc éve alapított együttes műsorát várva megtelt a rendezvényi terület, hosszú sorokban álltak a nézők, hogy a Bakony szívében, egy csodálatos nyári este részesei lehessenek a zenei élménynek. A mintegy másfél órás műsort a „Most múlik pontosan” című dal zárta, de ekkor már a szűnni nem akaró taps követelte vissza a zenekart a színpadra. Minden véget ér egyszer, így elnémultak a hangszerek és Majorosi Mariann gyönyörű hangja a színpadon, de lehetett „tovább vágtatni az éjben”, a „Betyárjó” buli második kiadásában a Rulett együttes várta a szórakozni, mulatni vágyókat.


(Fotó: Fekete Zsigmond)

A Csík Zenekar zirci fellépése nagyon sok érdeklődőt vonzott, koncertjük emlékezetes marad

(Fotó: Kaufmann Ferenc)


A XX. Bakonyi Betyárnapok Országos Betyártalálkozót kísérőprogramok hosszú sora színesítette. Betyáros ízvilág, kézműves kirakodóvásár várta az érdeklődőket régi mesterségek bemutatóival. A „Betyártanyán” korhű viseletekkel, eredeti fegyverekkel, autentikus muzsikával megelevenedett a betyárvilág, a Kelevézek közreműködésével pedig népi hangszerbemutatóra került sor. A Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház Kézműves udvarral készült, a Népi Játékparkban a kicsik találhatták meg számításukat. A legkisebbekre is gondoltak, „Betyár-bölcsi” címmel a Bakonyi Babázó Csoport játszósátrat nyitott erre az alkalomra. A Betyárnapok nemcsak a szórakozásról szól, hanem a segítségnyújtásról is, a Magyar Vöröskereszt Zirci Területi Szervezete második alkalommal szervezett véradást, amely hasonló eredményt hozott, mint a tavalyi, ezúttal 48-an adtak vért.


A térség több településéről is éltek a véradás lehetőségével. A képen: Gémes Andrea (Porva), Tóth László Béla (Zirc), Holdinger Zoltán (Nagyesztergár), Ifj. Magyar László (Csetény)


Címek, díjak, nyeremények

A „Bográcsos Erőpróbán” tizenegy csapat mérte össze főzőtudását, de ennél többen voltak, akik a gasztronómiának áldozták a péntek délutánt, csak éppen a versenybe nem neveztek be. Az első díjat idén egy csülök pörkölt nyerte el, melyet a „Csikóbőrös Kulacs FC” készített. Második helyen végzett a „Piszkos 12”, a harmadik helyet pedig az Esztergomból érkező „Pilis Kecsessége” érdemelte ki. A zsűri különdíjjal jutalmazta a „Fakanál-forgatókat”. A „Leghetykébb betyárbajusz” címet a Komárom-Esztergom megyéből érkező Palotai Attilának adományozták, a „Legnagyobb Bakonyi Betyár” elismerést pedig a Detherm Kft. kapta, amely ingyenes áramkiépítéssel és –szolgáltatással segítette a rendezvény megvalósulását. Ezúttal is sok „Bakonyi Betyár” és „Csárdabéli Szépasszony” címet osztottak ki az arra rászolgálóknak, ezek listáját majd a rendezvény hivatalos honlapján lehet megtekinteni. A tombolasorsoláson mindkét nap értékes nyereménytárgyak találtak gazdára a támogatóknak köszönhetően, a legszerencsésebbek Görögországba repülhettek a „zirci pusztáról”.


Kelemen Gábor