A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Bajnokként írta be magát a magyar rally2 történetébe

Kocsis Imre zirci autóversenyző az Országos Rally2 Bajnokság abszolút magyar bajnoka lett az elmúlt évben navigátorával, Henszelmann Zsolttal. Kiélezett versenyben, az utolsó pillanatokban dőlt el, hogy melyik pilóta emelheti majd magasba a trófeát az ünnepélyes díjátadón.


Le sem tagadhatja, hogy versenyez, mert gyorsan hazaér a munkából – szinte törvényszerű, hogy immár tizenegy éve egy motor- és járműgyártással foglalkozó cégnél dolgozik technikusként –, a háttérből egy tekintélyparancsoló motorhang is üdvözöl minket. – Sikerült vásárolnunk Németországból egy gyári versenyautót. Az öregúr, aki eladta nekünk, nagyon vigyázott rá, a Közép-Európa Kupában versenyzett vele – mutatja be az időközben elcsendesülő járművet a gazdája.

Korábban egy átalakított utcai autóval indultak a futamokon, és úgy látja, ez a szintemelkedés is hozzájárult ahhoz, hogy megnyerték tavaly a rally2-es magyar bajnokságot.


Nagyon jól kezdték a hét versenyből álló szezont – az északi és a déli régióban is rajthoz állnak –, sikerült az első, hazai pályának számító veszprémi futamon a tabella élére állniuk, és az abszolút elsőséget meg is őrizték a továbbiakban.

A véghajrá viszont izgalmasra sikeredett, hiszen az idényzáró verseny utolsó szakaszán dőlt el a bajnoki cím sorsa.

– Próbáltam félretenni, hogy tétje van a versenynek. Sajnos nem sikerült, az első három gyorsaságin sokat hibáztam. Navigátorom, „Hans” nyugtatott, hogy engedjünk el mindent, versenyezzünk egy jót! Megfogadtam a tanácsát, és az utolsó pár szakaszt már felszabadultan, jó hangulatban teljesítettük – emlékszik vissza a zirci pilóta a sorsdöntő zempléni futamra.

Kocsis Imre zirci autóversenyző otthonában a rally2-es magyar bajnoki trófeával és a gyári versenyautójával

Kiemeli, hogy

nagyon sokan szurkolnak nekik, az új autóval pedig még inkább felismerhetők a pálya széléről. „Zeng az erdő, amikor jövünk vele” – érthetően nagyon büszke a kicsi Citroenre, nem is felejt el köszönetet mondani azoknak, akiknek köszönhetően megadta a sors, hogy beülhessen a már számos külföldi pályát megjárt versenygép fülkéjébe.

Nem dicsekedik vele, de az eredményeivel is kiérdemelte mindezt, s nemcsak a legutóbbi bajnoki címre gondolunk: a falakon polcrendszer tartja egybe a kupák hosszú sorát – külön vitrinben sorakoznak a legbecsesebb relikviák. Keretezett fotó idéz fel egy pillanatot valamikor a pályafutás hőskorából, az ablakpárkányon sisak, matcbhox árulkodik arról, mivel foglalkozik szabadidejében a házigazda.


Nem felejti el, sorra jelzett a telefonja, miután bajnokként áthajtottak a céldobogón: valaki szóban, valaki rövid szöveges üzenet formájában fejezte ki elismerését. De nemcsak a gratulációk töltik el jóleső érzéssel, hanem az is, amikor csápolnak, integetnek nekik az éles küzdelmek közepette, egyfajta lökést adva a hátralévő kilométerekre.


Időben nagyon közel volt a díjkiosztó az utolsó versenyhez, azt mondja, fel sem tudta fogni addigra, hogy mi is történt.

Kislánya is feljött mellé a színpadra, ő fogta a kupát, és együtt volt a csapat: elkísérte édesapja, a főszerelő – aki riportunk alatt is éppen bütyköl egy autót a műhelyben –, ott volt a párja, és természetesen a siker másik kovácsa, Henszelmann Zsolt navigátor a kedvesével, míg Imre édesanyja a háttérből szurkolt.

Kocsis Imre a kislányával és navigátorával, Henszelmann Zsolttal (középen) a rally2-es magyar bajnokság ünnepélyes díjátadóján (Forrás: Facebook / Bakony Rallye SE)

A zirci pilóta a bajnoki cím ellenére ezt a szezont is a rally2-es mezőnyben kezdte meg, hiszen feljebb jutni nemigen van lehetőség: anyagiakban, időben, energiában még nagyobb ráfordításra lenne szükség egy magasabb szinten történő versenyzéshez.

Köszöni, ő jól érzi magát, bőven elég az a hat hétvége, amit feláldoz a technikai sport oltárán, nem beszélve az egyes futamokra való felkészülésről.

Ezen a kocsin is feltűnnek azok a matricák, amik anno a sárga Suzukiról virítottak: szponzorai szinte kivétel nélkül kitartanak mellette, sőt gyarapodtak is, már egyre kevesebb a szabad felület a karosszérián. Akik persze látnak potenciált ebben a versenysportban, azoknak a támogatását örömmel fogadja a rallys.


Azt mondják, egy bajnoki címet megvédeni mindig nehezebb, mint először megszerezni, ennek ellenére semmilyen teher nem nehezedett a zirci autóversenyző vállára, amikor az új szezon nyitányán beült az autóba.

Még akkor sem, ha korán jött a siker, hiszen újoncként nyerték meg a rally kettőt. Ők tavaly már beírták magukat a verseny történetébe, azt a győzelmet senki nem veheti el tőlük.

Idén várhatóan nem lesz meg az elsőség, de aligha bánkódik ezen, hiszen ügyes, gyors pilóták szálltak ringbe velük együtt. Az utolsó három futamon mindenesetre – immár Bakos István navigátorral az oldalán – mindent megtesznek annak érdekében, hogy minél előkelőbb helyen végezzenek a pontvadászatban, meghálálva ezzel a kitartó partnereik támogatását is. Nyergesújfalu, Salgótarján, Pécs után Eger, Győr és Miskolc a hátralévő állomások a rally2 2023-as szezonjában.

A legutóbbi versenyen, a Mecsek Rally-n Géringer Zoltánnal alkotott párost Kocsis Imre (Kép forrása: a riportalany)

Kocsis Imrét a verseny öröme hajtja előre, és úgy érzi, már elérte a pályafutásában, amit szeretett volna.

Számára az is fontos, hogy mosolyogva szálljon ki az autóból, és persze, hogy továbbra is elkerüljék a balesetek. Szerencsére a közelben van egy kerti asztal, így ezt le is tudja gyorsan kopogni. Időnként fellépnek műszaki hibák – legutóbb a Mecsek Rally-n például „pihenőt tartott” az autó, s bár jó részidőt futottak, már nehéz volt behozni a hátrányt –, de erről igazából senki sem tehet, a technika ördöge beszáll időnként a futamokba.


A bajnoki címmel pedig még inkább rivaldafénybe kerültek, cikkek meséltek a diadalról, videók, megannyi fotó járta körbe az világhálót. Hamarosan pedig egy régi nagy álma is teljesülhet a zirci pilótának, mégpedig, hogy részese lehessen az egri Dobó tér célceremóniájának.

Ha pedig sikerül eredményesen is teljesítenie a versenyt, az álmot a valóság talán minden eddiginél szebb képe válthatja.


Kelemen Gábor