A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Az utcára is kivitték az együttzenélés örömét


Flashmobbal lepte meg az „utca népét” a Zirci Tücsökzenekar egy péntek délután. Céljuk az volt, hogy közelebb vigyék a zenét az emberekhez, kimozdulva egy kicsit a zeneiskola falai közül. Városunkban hangszeres flashmobra még nem volt példa.


– Már a járványhelyzet időszaka előtt tervbe vettem egy olyan projekt megvalósítását a növendékek közreműködésével, amely közelebb hozza a zeneiskolát a zirci lakossághoz – meséli az előzményeket Tarcsay Beáta, a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola hegedűtanára, aki azonnal partnerekre lelt, az intézményegység vezetősége és zenetanár kollégái is messzemenőkig támogatták az ötlete valóra váltását.


A flashmob emberek előre szervezett csoportosulását jelenti, amely hirtelen, meglepetésszerűen jön létre valamely nyilvános helyen.

A Zirci Tücsökzenekar szabadtéri, spontán jellegű minikoncertjét az ötletgazda zenepedagógus egy fordított Búcsú szimfóniához hasonlítja, hiszen egy hangszer, illetve hangszercsoport szólalt meg először, és bizonyos időközönként egyre több hangszeres csatlakozott az előadáshoz.


Pachelbel „Kánon” című zeneművére esett a választás, amely az általános iskola Köztársaság utcai épülete előtt, a zirci óvoda udvarán és a Rákóczi téri diákfórumnál is felcsendült. A „Tücskök” mellett további hegedűsnövendékek is kedvet éreztek a részvételhez, nagy lelkesedéssel csatlakoztak Buzásné Rezsőfi Lívia fuvolás tanítványai, Karácson Zoltán két fúvós fiatalja pedig elvállalta, hogy basszusgitáron és akusztikus gitáron adják a dallamot játszó hangszerek alá az akkordokat. Szerencséjük volt az időjárással is, hiszen ragyogó napsütés köszöntött városunkra ezen a napon, és a szél sem fújta el a zeneiskolások „nótáját”.


Két intézmény udvarán is eljátszották flashmob jelleggel a zeneművet a zirci zeneiskolások és közreműködőik

(Fotók: Ferenczi-Avar Anna és a szerző)Tarcsay Beáta kiemeli, hogy

a zenetanulást, a koncertezést is szerették volna népszerűsíteni a flashmobbal, és a fogadtatás alapján nemcsak az előadóknak, hanem a hallgatóságnak is örömteli pillanatokat sikerült szerezni ezzel az új kezdeményezéssel. Hozzáteszi, hogy egyfajta közösségformáló szerepe is volt a programnak, hiszen a fellépők szülei mindhárom helyszínre elkísérték a csoportot és a háttérmunkálatokban is számíthattak a segítségükre.


– A jövőben is tervezünk hasonló projekteket megvalósítani, amihez reményeink szerint a zeneiskolánkba újonnan beiratkozó gyerekek is legalább olyan örömmel csatlakoznak majd, mint amilyen boldogan készültünk mi az első zirci zeneiskolai flashmobra – zárja gondolatait a zenepedagógus, s reményét fejezi ki, hogy elnyerte a közönség tetszését váratlan fellépésük.Cikk: Kelemen Gábor