A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Az osztrákok kegyetlenségét még a cár is elítélte


Tábornok emlékezett meg a hős tábornokokról Zircen, az Aradi Vértanúk Emléknapján


– Október 6-a mártírokról szól, a hősökről történő megemlékezés napja, mert tettük jelképe lett az ország szabadságvágyának, jelképe lett a tenni akarásnak a társadalmi haladásért, a függetlenségért.


Németh István nyugalmazott tábornok mondta ezt az Aradi Vértanúk Emléknapjának zirci ünnepségén, a Városházán. Hozzátette: ez a nap jelképe lett a nemzeti hovatartozástól független összefogásnak is, hiszen német, szerb, horvát és magyar származásúak voltak azok, akik a legdrágábbat, az életüket áldozták a szabadságért.


„Ma szerencsére nincs szükség hősi halottakra, mártírokra, de szükség van a közvetlen környezetünk, a nemzetünk, az országunk, a hazánkért tenni akaró, cselekedni kész, történelmi példaképeinkből erőt merítő állampolgárokra, akik a legjobb tudásuk szerint végzik hivatásukból és munkájukból eredő napi feladataikat.”


Németh István felsorolta a tizenhárom aradi hős nevét, és ismertette kivégzésük körülményeit. A véres megtorlás további áldozatairól sem feledkezett meg. Egyes forrásokra hivatkozva elmondta, ötszáz halálos ítélet született, melyből több mint százat végre is hajtottak. A Haynau-féle önkényuralom különös kegyetlenségét még az osztrákoknak segítséget adó Miklós orosz cár is elítélte. Hangsúlyozta,

„a tizenhárom aradi vértanú követendő példát adott az országnak hazaszeretetből, emberi tartásból, bátorságból az újrakezdéshez, példaértékű összefogásból, ami segítette a nemzet talpra állását, és lassan, de elindította az országot a polgárosodás útján.”


Végül arra hívta fel a figyelmet, hogy az állami intézményeknek, egyházaknak, civil szervezeteknek és más szerveződéseknek politikai hovatartozástól függetlenül, közösen kell emlékezniük múltunk dicső eseményeire, hőseink áldozatvállalására.


Az ünnepi műsorban közreműködött Csaba Lilla. A helyi egyházak képviselői áldást mondtak a nemzetre, majd az emlékező szervezetek elhelyezték koszorúikat az Aradi Vértanúk Emlékművénél.


Fotók: Vecsey András

Cikk: Kelemen Gábor