A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Az online tér veszélyei és a kapcsolati erőszak megfékezése

A Zirci járás közbiztonsági helyzete megnyugtatónak mondható, ugyanakkor a közterületről folyamatosan terelődnek át a bűncselekmények az online térbe, ezért a rendőrség az internetfelhasználók fokozott óvatosságára int. A családon belüli erőszak megfékezésében számítanak a lakosság együttműködésére is.


Ezúttal is a zirci Városháza adott helyet a Zirci Járási Közbiztonsági Egyeztető Fórumnak, a résztvevőket Szűcs Erika rendőr alezredes, hivatalvezető köszöntötte.


Az első napirend keretében bemutatkozott az új megyei rendőrfőkapitány, Dékány Balázs rendőr ezredes, akit szeptember 1-jével bíztak meg a feladat ellátásával, majd november elsejei hatállyal kinevezését is átvehette.

Megtudhattuk, hogy a rendőrtiszti főiskola elvégzését követően a Budapesti Rendőr-főkapitányságon, majd a Nemzeti Nyomozó Iroda különböző bűnügyi szakterületein látott el szolgálatot. 2012-ben a Nemzeti Védelmi Szolgálathoz került, ahol fő feladata a korrupció elleni küzdelem volt. Főosztályvezetőként, majd három évig igazgatóhelyettesként dolgozott itt. Ezután kapta meg a felkérést megyénk rendőrfőkapitányi posztjának betöltésére.


Két hónapja kezdte meg a munkáját, de máris megtapasztalta, hogy egy kiváló csapat dolgozik a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányságon, akik szívvel-lélekkel szolgálják a lakosságot a nap huszonnégy órájában, minden lehetőséggel fellépnek azokkal a személyekkel szemben, akik bármiféle jogsértést követnek el.


A célkitűzéseiről is beszélt,

elsők között említette a közlekedésbiztonság még hatékonyabbá tételét, nagyon fontosnak tartja a kommunikációt, a média minden felületét kihasználva igyekeznek bemutatni az állampolgároknak, hogy mit kell tenni a balesetek megelőzése érdekében, ajánlotta mindenkinek a figyelmébe a főkapitányság közösségi oldalát is.

Hogy különböző technikai eszközökkel ki tudják szűrni a gyorshajtókat, számítanak az önkormányzatok segítségére is, azok mindenkori forrásainak figyelembevételével. A térfigyelő kamerák bűnmegelőzési hatékonyságát is kiemelte, amelyek közterületi bűncselekmények felderítésében is segítették már többször a nyomozókat.


Érintette azokat a témákat is, amelyeket a soron következő előadásokban bővebben is kifejtettek a kollégái, így a bűncselekmények online térbe történő átszorulását és a családon belüli erőszakot. A virtuális bűnözéssel kapcsolatban felhívta a figyelmet, hogy ennek áldozatául nemcsak magánszemélyek, hanem közintézmények is válhatnak, ezért nagyon fontos, hogy betartsuk az alapvető biztonsági szabályokat. Ami pedig a kapcsolati erőszakot illeti, a zaklatások, bántalmazások elfogadhatatlanok számukra, hatékony intézkedéseket tett a kapitányság, ugyanakkor számítanak a lakosság segítségére is.


Végül kiemelte, hogy az állampolgárok közbiztonságának érdekében kiemelkedő az együttműködés az önkormányzatokkal és a társszervekkel.

Dékány Balázs megyei rendőrfőkapitány bemutatkozása Zircen. Az asztalnál balról Rausz István kapitányságvezető, Ottó Péter polgármester és Kropf Miklós, a Zirci Járási Hivatal vezetője

Rausz István rendőr ezredes, kapitányságvezető előadásában az aktuális közrendvédelmi és közbiztonsági helyzetet értékelte, szó esett továbbá a települések közrendvédelmi, közbiztonsági problémáira való gyors reagálás jelentőségéről és a kapcsolati erőszak korai felismerésének fontosságáról.


Kiemelkedőnek nevezte a bűnügyi tevékenységet a Veszprémi Rendőrkapitányság illetékességi területén, ezen belül a Zirci járásban is, a közterületi és a vagyon elleni bűncselekmények visszaszorultak, ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy egyfajta struktúraváltás történt, általánosságban elmondható, hogy az elkövetők mozgási tere a virtuális térbe terelődött át.

Nagyon fontosnak ítélte, hogy az internetfelhasználók betartsák a rendőrség tanácsait, amelyet a médiában folyamatosan kommunikálnak. Kérte továbbá a települések elöljáróit is, hogy a rendelkezésükre álló felületeken juttassák el a megelőzést segítő információkat az állampolgárokhoz.

Megyénk bűnügyi mutatói jók, de a bűncselekményeknél egy strukturális átrendeződés figyelhető meg, ami ellen fel kell lépni, a rendőrség az állampolgárok segítségére is számít – Rausz István ezredes előadása

A kapitányságvezető hangsúlyozta,

mindenkinek számítanak a közreműködésére, kérte, hogy aki bármi olyan problémát észlel, ami a lakosság biztonságérzetét negatívan befolyásolná, azt jelezze a rendőrség felé.

A járásnak szinte minden területére kiterjed a családon belüli erőszak, e téren is fontos, hogy aki bármit hall a környezetében a négy fal között történő sajnálatos esetekről, az váltsa információvá, hiszen ezzel egy élethelyzetet lehet megoldani.


A közlekedésbiztonságról is szó esett, a 82-es főút állandó gócpontot jelent, és bár az egyenruhások fokozott ellenőrzéseket hajtanak végre a tranzitútvonalon, a tragédiák elkerülése érdekében ezen a téren is a megelőzésre hívta fel a figyelmet.


Az illegális migrációval is nap, mint nap meg kell küzdenie a rendőrségnek, a fórumon elhangzott, hogy járásunk területén gyakran fognak el embercsempészeket.

Speciálisan az államhatár őrzésére és a jogellenes bevándorlás megakadályozására indította el a rendőrség a határvadász szolgálatot és képzést, melyről Szűcs Erika rendőr alezredes, hivatalvezető adott bővebb tájékoztatást.

Továbbra is várja a rendőrség a jelentkezőket a képzésre a határok védelme érdekében

Mint azt elmondta, öt megyében indult meg a határvadász-toborzás. A szeptember végi adatok szerint 1600-an jelentkeztek és ötszáz fő tett esküt. Békés, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a határvadász létszámhelyeket már feltöltötték. Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyébe – ahol egyébként a legnagyobb a migrációs nyomás – még várják a jelentkezőket 18-tól 55 éves korig. Általános iskolai végzettséggel, büntetlen előélettel, cselekvőképes magyar állampolgársággal már lehet valakiből határvadász, fontosnak nevezte az előadó az egészségi, fizikai, pszichológiai alkalmasságot és a monotonitástűrést.


A képzésről megtudhattuk, hogy

160 órát foglal magába négyhavi időkeretben, gyors, gyakorlatorientált és folyamatos. Tizenöt jelentkező esetén már elindul a képzés, amelynek időtartama alatt a leendő határvadászok havi bruttó háromszázezer forintos fizetést kapnak.


Orsós Károly rendőr őrnagy, kiemelt főelőadó az online csalásokról és az azok ellen való védekezési, megelőzési lehetőségekről adott tájékoztatást.


Az őrnagy által száz percben összeállított anyagból a fórumon egy kivonatot hallhattunk, de már ebből is kiderült, hogymilyen változatos módszerekkel igyekeznek pénzt kicsalni bűnözők a gyanútlan állampolgároktól, legyen szó bankszámla elleni támadásról vagy éppen egy hamis webáruház ajánlatáról.


Orsós Károly őrnagy a prezentációjában logikai sorrendet állított fel a különböző típusú online csalások között – előadását a tervek szerint zirci televízió felveszi és levetíti a közeljövőben, érdemes megtekinteni

Az előadó – miközben az online tér veszélyeivel kapcsolatban információk tömkelegével látja el a hallgatóságot az áldozattá válás megelőzése érdekében – emészthetően, humorral is átszövi az időnként egészen abszurdnak tűnő, de valós történeteket, úgy, hogy a téma közben cseppet sem veszít a komolyságából.


Kelemen Gábor