A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Az olvasás boldogabbá tesz


Grecsó Krisztián volt a vendége a Békefi Antal Városi Könyvtárnak az Országos Könyvtári Napokon. Kötetbemutatóként volt meghirdetve az esemény, végül egy rendhagyó irodalomórára került sor. Az előadót és a közönséget Csaba Lilla köszöntötte.


A szervező intézmény a III. Béla Gimnázium diákjaival hozta össze a népszerű kortárs írót. Találkozhattunk azért „vén diákokkal” is a közönség soraiban, hiszen nyitott volt az ajtaja mindenki előtt a könyvtárnak. Grecsó Krisztián nem először járt Zircen, sőt mondhatjuk, hogy „kisvártatva eljött újra”, hiszen a Magyar Kultúra Napjának zirci ünnepségén is láthattuk, hallhattuk őt Kollár-Klemencz Lászlóval együtt. Emlékezhetünk, akkor egy kicsit felcserélődtek a szerepek, hiszen a zeneszerző írói énjét is megmutatta, az író pedig zenészként is bemutatkozott a közönségnek.


A diákok megtalálták a közös hangot az íróval, bátran feltették kérdéseiket, előfordult, hogy kisebb párbeszédek alakultak ki.

De azért mégiscsak egy irodalomóra volt, így hát először a tanár úr kérdezett, és természetesen a megfelelő érdemjegy is bekerült a képzeletbeli naplóba, ha valaki helyesen válaszolt. „Miért jó olvasni?” – ebből a tananyagból felelt először az ifjúság. – Kiesik egy kicsit az ember az informatika világából, megnyugtatja a lelkét. Fontos, hogy ne mindig a géppel, a billentyűzettel foglalkozzunk, hanem egy kicsit saját magunkkal is, hogy boldogabbá váljunk – érkezett a közönség soraiból a válasz, amiért az író rögtön meg is ajánlott egy ötöst a felszólalónak.


A kortárs szerzőről megtudtuk, hogy többgenerációs földműves család leszármazottja, és nagyon sokat merített a falusi világból irodalmi munkássága során. Versekkel próbálkozott először, meg is jelent két kötete, de valahogy elmaradt a siker, ezt ő maga úgy fogalmazta meg: „Nem találkoztam még olyan emberrel, aki olvasta volna.” Végül a szépprózával futott be az irodalmi életbe, a komoly visszhangot hozó és több kiadást megélt „Pletykaanyu” című kötet már ebben a műfajban született. A novellásgyűjteményt négy regény követte, a legújabb, a „Jelmezbál” – amelynek apropóján érkezett végső soron városunkba – nemrégiben került a könyvesboltokba. Az olvasónak egy kicsit a nyomozó bőrébe kell bújnia ezen az „irodalmi jelmezbálon”, hogy összerakja a családi történetek mozaikjait.


Grecsó Krisztián az irodalomban találta meg azokat az energiákat, amelyeket működtetni tud.

„A gimnáziumban sok mindent meg lehet tanulni és elsajátítani, de az, hogy milyen energiák mozognak bennetek, melyek azok az értékek, amelyeket hasznosítani lehet, arra csak ti tudtok rájönni”

– üzent a saját példáján keresztül a diákoknak. Nagyon sok olvasást és gyakorlást ajánlott a fiatal íróknak. Mint elmondta, az írásra nincsenek tankönyvek és módszerek, azért nagyon izgalmas, mert mindenkinek egyedileg kell kitalálnia önmagát, és azt is, hogy hogyan dolgozzon. „Nincs novellaíró recept”.


Az is érdekelte a fiatalokat, hogy hazánkban meg lehet-e élni íróként.

Erre az volt a válasz, hogy ha sok alkalmazott műfajt írunk, tehát amit valamilyen módon mások használnak, akkor igen. Látszott, hogy a gimnazistákat foglalkoztatja az írás, és az is, hogy olvassák a kortárs író könyveit. Az élményekkel átszőtt, humoros előadás – amelyet nem zárt keretbe csengőszó – talán még jobban felkelti az irodalom iránti érdeklődést az ifjú generációban, és többen ragadnak könyvet, tollat.


Kelemen Gábor