A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Az a legjobb energia, amit el sem fogyasztunk!

A munkatársak már januárban visszatérhettek a komfortos környezetbe és a látogatók is birtokba vehették a megújult tereket az idei évtől. Most ünnepélyes keretek között is átadásra került a Békefi Antal Városi Könyvtár energetikai korszerűsítését célzó beruházás, melyre 150 millió forintos vissza nem térítendő támogatást nyert el Zirc Városi Önkormányzat a TOP Plusz felhívásán.


A fejlesztéssel érintett épület közművelődési klubtermében megtartott átadóeseményen a megjelenteket Ottó Péter polgármester köszöntötte. Külön köszöntötte dr. Kovács Zoltánt, térségünk országgyűlési képviselőjét, Simon Attilánét, az E.ON veszprémi áramhálózati üzemvezetőjét, Hellebrandt Ferenc alpolgármestert, intézményvezetőket, projekt megvalósításában közreműködőket.


Újnak tűnik az épület, mégis több mint százhúsz éves.

1898-ban építették, Pacher János kőművesmester munkáját dicséri, az ő tulajdonában volt, majd a lányai örökölték meg tőle, a huszadik század első felében pedig különböző funkciókat töltött be. Az államosítást követően került köztulajdonba, működött itt ifjúsági ház, művelődési ház, de az alapfokú oktatásnak is teret biztosított – mondta történeti áttekintésében a városvezető, aki kisdiákként szintén megfordult e falak között.

Ottó Péter polgármester megnyitó beszéde a könyvtári fejlesztés átadásán. Balról dr. Kovács Zoltán, térségünk országgyűlési képviselője, jobbról Hellebrandt Ferenc alpolgármester

A már húsz éve a könyvtári feladatellátásnak helyet adó épület energetikai felújítása időszerűvé vált, amely a gazdaságosabb üzemeltetés mellett együtt járt a városképhez jobban illeszkedő külső megszépüléssel – folytatta Ottó Péter polgármester. Hangsúlyozta,

az önkormányzat már több mint tizenöt éve arra törekszik, hogy megragadjon minden olyan lehetőséget, amivel a működtetés költségei csökkenthetők, és már alig van olyan, városi tulajdonban lévő épület, ahol ne ment volna végbe energetikai korszerűsítés.


Bizalmát fejezte ki, hogy pályázati támogatások által a jövőben is hasonló fejlesztéseket tudnak majd megvalósítani. Az energiaválsághelyzetben pedig még inkább felértékelődik ezen beruházások értéke, hiszen Zirc esetében „csak” tízmillió forintos nagyságrendű többletköltséggel kellett számolni, míg más, hasonló méretű települések háza tájáról százmilliós ráfordításokról lehetett hallani a hírekből.


„Az a legjobb, a legolcsóbb, a legtisztább és a legköltséghatékonyabb energia, amit el sem fogyasztunk”

– fogalmazta meg frappánsan a városvezető a beruházás legfőbb eredményét, hiszen az eddigi üzemeltetési tapasztalatok alapján a napelemes rendszer a tőle elvárt teljesítményt produkálja, képes a könyvtár teljes áramfelhasználását biztosítani, a gázfogyasztás pedig nullára csökkent.


Kitért a közvilágítás jelenleg is folyó, már mintegy nyolcvan százalék fölötti készültségi állapotba kerülő korszerűsítésére is, melytől több mint húszmillió forintos megtakarítást várnak éves szinten.

Külsőleg is megszépült az épület – a tetőszerkezetre telepített napelemek képesek a könyvtár teljes áramigényét kiszolgálni

Dr. Kovács Zoltán, térségünk országgyűlési képviselője elmondta, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program, melynek a keretében ez a 150 millió forintos beruházás is megvalósult, az egyik legjobb lehetőséget nyújtja az önkormányzatok számára, részben európai uniós, részben hazai forrásból.


A vármegyei önkormányzat által gondozott projektek közül a „klímabarát” pályázatok közé tartozik a most átadott beruházás, amely többek között az önkormányzati épületek energiahatékonysági felújítását foglalja magába. Mint az korábban elhangzott,

a korszerűsítésnek már mérhető eredményei vannak, és örömét fejezte ki, hogy az elmúlt években több épület is átadásra került Zircen, ahol energetikai korszerűsítés ment végbe.


Kiemelte továbbá, hogy

a zirci önkormányzat már akkor elhatározta ezeket a fejlesztéseket, amikor még szó sem volt energiaválságról, és a legtöbb megtakarítást ezeken az energiahatékonysági beruházásokon tudta elérni.


A projekt műszaki tartalmát Hellebrandt Ferenc alpolgármester ismertette. Mint azt elmondta,

teljeskörű energetikai korszerűsítés ment végbe az épületen, ami vonatkozik a külső határoló szerkezetekre, a gépészeti és villamos rendszerekre.


A falak kívülről egy tizenöt centiméteres hőszigetelőréteget kaptak, a régi nyílászárókat kicserélték, és mintegy nyolcvan négyzetméter felületen háromrétegű, korszerű műanyag nyílászárók kerültek beépítésre. A fafödémet a padlástérből szintén szigetelték, gyakorlatilag „becsomagolták” az épületet. A palafedést új, korszerű cserépfedés váltotta, hőtechnikai szempontból megfelelő rétegrendi kialakítással, a padlástér szellőzésével.

Teljes energetikai korszerűsítés ment végbe az épületen – Hellebrandt Ferenc alpolgármester ismertette a műszaki tartalmat

Mindezen túlmenően a legfontosabb változás a fűtést érintette,

amely egy levegő-víz hőszivattyús rendszerre épül, három kültéri blokk lett elhelyezve az épület déli határoló fala mellett. A belső térben a kazánház átalakításra került a megfelelő beltéri egységekkel, gépészeti vezetékrendszerekkel. A helyiségekben a megfelelő hőmérsékletet részben radiátorok, részben levegőbefúvásos fan-coil készülékek biztosítják, hűtő és fűtő funkció egyaránt működik. A tetőszerkezet nyugati és déli oldalán hetvennégy darab, összesen harminc kilowatt teljesítményű napelemes panel került elhelyezésre.


Az energetikai korszerűsítés eredményeként önellátó rendszerre épül a könyvtár, amit a napelemek villamosenergiában megtermelnek, azt a hőszivattyús rendszer felhasználja és ezáltal megfelelő hőmérsékletet tud biztosítani akár klimatizált állapotban is

– mutatott városunk alpolgármestere.


Nem utolsósorban hangsúlyozta, hogy

a beruházás a pályázati határidőhöz képest egy évvel korábban megvalósult.

Köszönetét fejezte ki a kivitelezőknek, a műszaki ellenőrnek, továbbá az önkormányzati hivatal dolgozóinak, akik az eredményes lebonyolításban közreműködtek.

Komfortos körülmények közé került a városi könyvtár – Szeli Dóra Réka intézményvezető térségünk országgyűlési képviselőjével és a városvezetéssel az átadást követő bejárás során


Kelemen Gábor