A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Az igazi versenytáncosok nyáron sem pihennek


A Ritmus Tánc- és Mozgásművészeti Egyesület idén is megszervezte edzőtáborát. Több turnusban várták a gyerekeket a versenyszezonra való felkészülés jegyében.


Már a sikeres évadzáró gálaműsort követően sor került egy akrobatika táborra Horváth Péter vezetésével, majd az egészen kicsiknek Mrázik Mira és Szilizlicsenkó Erzsébet segédoktatók állítottak össze egyhetes programot. Ők most is segítik az edzésmunkát, illetve hétfőnként akrobatika órákat tartott Horváth Péter – tudjuk meg Finta Dóra koreográfus, vezető táncpedagógustól, aki a szezonzárásra is visszatekint: tanítványaik kimagasló eredményeket értek el Balatonfüreden, a Magyar Látványtánc és Sportszövetség Európa-bajnokságán.


Mint mondja,

nagyon sokat dolgoztak azért a gyerekek, hogy oda eljussanak és meg is állják a helyüket. A gálaműsort pedig az évad „csúcspontjának” nevezi, hiszen a tavalyihoz képest idén már két gálán mutathatták meg a versenytáncosok a tudásukat a nagyközönség előtt.


Az augusztusi tábor már inkább a versenyszezonra való felkészülés jegyében szerveződött meg. Korcsoportokra bontották a gyerekeket, ahogy a következő évadban fognak majd táncolni, és ennek megfelelően készülnek az új koreográfiákkal. Az első turnusban a mini és a junior korcsoport képviseltette magát – azaz a legkisebbek és a legnagyobbak –, a másodikban, ezen a héten pedig a gyermek korosztállyal foglalkoznak. A táborba elsősorban azokat a gyerekeket várták, akik oszlopos tagjai az egyesületnek, de Finta Dóra hangsúlyozza, hogy az ajtajuk nyitva állt mindenki előtt, s vannak is, akik újonnan csatlakoztak. Közel ötven fiatallal foglalkoznak a tábor heteiben, a helyiek mellett a környékből is érkeztek gyerekek.


Az edzésmunkához a helyet a Vincze Judo Club Zirc biztosítja, a foglalkozások az áruházi dojóban zajlanak, amiért a Ritmus csapata ezúton is köszönetét fejezi ki a klubnak.


A tábor a kőkemény edzésmunkáról szól, csak étkezési és frissítő szünetet tartanak. Reggel nyolc órától délután négyig zajlik a napi program. Egyórás bemelegítéssel kezdenek, mindig másfajta mozgásformákkal indítva a napot. A vezető táncpedagógus rövidebb mozgásanyagokat állít össze a tanítványoknak, ezeket gyakorolják a nap további részében.


Egy labda huppan a kék-sárga szőnyegre, de nem focimeccs kezdődik, hanem az egyik új koreográfiát gyakorolják a lányok. A gálaműsoron nagy sikert arató „pókos tánccal” is behálózzák a termet, és bár most nincs akkora közönségük, ugyanolyan elszántsággal hajtják végre a jól megtanult gyakorlatokat, mintha a színpadi fények pompájában tennék mindezt.Amikor a lányokat arról kérdezzük, hogy mi tetszik nekik a legjobban a táborban, a „minden” szócska kerül elő többnyire, és azt mondják, örülnek, hogy együtt lehetnek.

Igazán összetartó csapat az, akiknek a vakáció sem telik el egymás nélkül, és a szabadidőben is együtt, közös célért dolgoznak, hogy aztán a szakmai zsűri és a nagyközönség elé vigyék alkotásaikat.

Kelemen Gábor