A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Az igazi öröm belülről fakad


Vecsey Katalin református lelkész ünnepi gondolatainak kíséretében került sor a harmadik gyertya meggyújtására az óriás adventi koszorún.


A szervező Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB, valamint együttműködő partnere, a Zirci Ciszterci Apátság Látogatóközpontja nevében Csaba Lilla köszöntötte az egybegyűlteket. A program adventi koncerttel kezdődött: Csutak Noémi énekesnő lélekemelő, ünnepre hangolódó dalcsokorral ajándékozta meg a közönséget.Ízek, illatok, fények, hangulat, hagyományok és újdonságok – jellemezte az adventi időszakot Vecsey Katalin református lelkész, ugyanakkor hangsúlyozta,

amitől megtelik az ünnep igazi tartalommal, az a belső lelki készülődés, az imádságos elcsendesedés, az Isten igéjével való töltekezés, az egymásra szentelt figyelem. Krisztus szeretetének a szívünkbe fogadása és továbbadása tölti meg igazi, valós tartalommal az adventünket és a karácsony ünnepét is.

Rájövünk arra, hogy nem elegendő csak külső értelemben készülnünk, hanem szükséges az is, hogy lelki értelemben is igényünk legyen a bőségre, azaz, hogy ne csak a testünket akarjuk jól tartani, hanem a lelkünket is. Hozzátette, nagyon fontos és meghatározó ilyenkor a külső hangulat, de az igazi öröm belülről, a lelkünkből, az Istenre találtságunk biztonságából fakad.


A lelkész asszony elmondta azt is, hogy Isten szeretete Jézus Krisztus megszületésével utat tört a mi emberi világunkban, s ez a legcsodálatosabb terv, amit véghezvitt értünk. Az e feletti hálánk és köszönetünk kifejeződése, hogy karácsonyt ünnepelünk.


„Éppen ezért bármennyire is sűrű az adventünk, mégiscsak meg kell tudnunk állni, lassítani egy-egy imádság, fohász, istentisztelet, mise, gyertyagyújtás erejéig, számba venni Isten szeretetét, amellyel az életünket táplálja, egyénenként és a szeretetével összefog mindannyiunkat közösségként is.”


Ezt követően közös imádságra került sor, majd a lelkész asszony az ünneplő közösséggel az óriás adventi koszorúhoz sétált, ahol meggyújtotta a harmadik gyertyát, az öröm lángját.


A Zirci Ciszterci Apátság a Zirci Római Katolikus Plébánia Árpád-házi Szent Erzsébet Katolikus Karitász csoportjával közösen süteménnyel, meleg teával fogadta az ünneplőket. Pénteken és szombaton a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház Karácsonyi Ajándékkészítő Hétvégével várta az érdeklődőket. „Ez a mi házunk” címmel a Művelődési Házban működő intézmények, szervezetek színes programkínálattal készültek szombatra, a Luca-napját is megünnepelték, felelevenítve a jeles naphoz kötődő népszokásokat, hagyományokat. Ezekről a rendezvényekről kapcsolódó írásainkban olvashatnak ITT és ITT.


Fotók: Vecsey András

Cikk: Kelemen Gábor