A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Az igazi élet az, amit másokért élünk


Az egészségügyben dolgozókat köszöntötte és ünnepelte Zirc városa a közelgő Semmelweis-naphoz kapcsolódóan. Az önkormányzat által szervezett ünnepségen került sor a „Zirc Egészségügyéért” szakmai kitüntetések átadására is a Városházán.


Márai Sándor ünnepről szóló gondolataival köszöntötte a vendégeket Csaba Lilla, a Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB munkatársa. Elmondta, 1992 óta ünnepeljük minden év július első napján az egészségügyi dolgozókat. 1818-ban Budán ezen a napon született Semmelweis Ignác magyar orvos, az anyák megmentője, aki kiemelkedő szerepet játszott a gyermekágyi láz leküzdésében és az okának empirikus felismerésében.

Csaba Lilla köszöntötte elsőként az ünnepelteket, s vezette a műsort


Varga Zita, az Emberi Kapcsolatok Bizottság elnöke ünnepi beszédében Hippokratész ókori görög orvost idézte, aki azt mondta, hogy inkább a betegre kíváncsi, mintsem a betegségre. Hozzátette, ennek szellemében alakult át a rendszerváltás után az addigi körzeti orvosi ellátás házi-családorvosi ellátássá. Az alapellátás holisztikus szemléletű lett, amely nem csak a gyógyításért, hanem a lakosok egészségi állapotáért is felelős. Elemezte is a kifejezést: a holisztika a görög holos szóból származik, jelentése: egész, ép, teljes, osztatlan. Filozófiai értelemben, „egészében való megismerést” jelent. Az egészségügyben a lényege: rátekintés az egész emberre, a maga tökéletes komplexitásában, s így kap értelmet az egészség szóösszetétel.


„A kitüntetettek legtöbbje az alapellátás aktív dolgozója, akik ennek a holisztikus szemléletnek megfelelően végzik mindennapos áldozatkész tevékenységüket. Ismerik a gondjaikra bízott embereket, családjukkal, környezetükkel, örömükkel, bánatukkal együtt és nem csak rendelési időben segítik őket, hanem sokszor azon túl is. Tudják, hogy egy jó szó, egy mosoly vagy egy simogatás sokszor csodákra képes, és többet jelent, mint a legdrágább gyógyszer”

– hangsúlyozta a bizottsági elnök, s köszönetét fejezte ki az erőfeszítésért, a fáradságos, elkötelezett munkáért, a sok lemondásért, küzdelemért, amit az egészségügyben dolgozók vívtak és vívnak mindannyiunkért, hogy a betegek érezzék, biztonságban vannak.

Varga Zita szívhez szóló, szép gondolatokkal köszöntötte az egészségügyi dolgozókat

Azt kívánta az ünnepelteknek, hogy szeretetükkel, odaadó munkájukkal még sokáig tudják segíteni és szolgálni embertársaikat, hiszen csak „Az az igazi élet, amit másokért élünk.”


Az ünnepi beszéd után Dominek Anna színésznő ajándékozta meg a közönséget a műsorával.

Az első részben Reményik Sándor-versek, megzenésített József Attila-költemény, és a „Köszönöm” című dal hangzott el, majd egy vidám zenés-verses összeállítás következett.

Dominek Anna színésznő komolyabb és vidámabb előadással is készült az egészségügyi dolgozók örömére

A városi Semmelweis-napi ünnepség keretében került sor a „Zirc Egészségügyéért” önkormányzati kitüntetések átadására, melyet az idei évben nyolcan vehettek át kiemelkedő szakmai munkájuk elismeréseként.

Ők: az alapellátásban dolgozó asszisztensek – Bacsárdi Márta, Búzásné Dekovics Brigitta, Forsthoffer Erika, Kerper Nikoletta, Molnárné Borsos Zsuzsa, Móriné Zábó Mónika, Vargáné Huszár Lívia –, valamint Horváth Mária, a Zirci Erzsébet Kórház-Rendelőintézet Mozgásszervi Rehabilitációs Osztályának főnővére.


A kitüntetésben részesülőket a javaslattevők részéről dr. Benczik Ágnes Adrienn gyermekorvos, illetve Valler Ilona, a Zirci Erzsébet Kórház-Rendelőintézet ápolási igazgatója méltatta, az elismeréseket pedig Ottó Péter polgármester és Varga Zita, a kitüntetések odaítéléséről döntő Emberi Kapcsolatok Bizottság elnöke adta át. Az oklevél és virág mellett a javaslattevők ajándékaként egy „Zirc Egészségügyéért” feliratú dísztollat is átvehettek.

A „Zirc Egészségügyéért” kitüntetésben részesülők egy hiányzóval

A díjazottakról bővebben kapcsolódó írásainkban olvashatnak. ITT és ITT


Öröm volt betekinteni a terembe, és látni, ahogy a háziorvosok összekapaszkodnak az asszisztenciával, és együtt alkotnak egy csapatot, ahogy azt a mindennapokban is teszik, a betegek érdekében végezve a tevékenységüket – mondta pohárköszöntőjében Ottó Péter polgármester, utalva a műsort követő közös fotózásra, az ünnepi pillanatok megörökítésére.


Ha Zirc egészségügyét megkérdeznék, hogy érzi magát, valószínűleg nem azt a problémákkal terhelt választ kapnánk, amit a médiából szinte folyamatosan lehet hallani országos viszonylatban – mondta városunk vezetője. Hangsúlyozta, az a legfontosabb, amit az ellátottak közvetlen környezetükben tapasztalnak meg ezen a téren.


Városunkban komoly fejlesztések valósultak meg az egészségügyi ellátás minden területén az elmúlt tizenöt-húsz évben, az infrastruktúra és az eszközellátottság 21. századi színvonalnak örvend. De mindez nem érne semmit, ha nem lennének a felkészült szakemberek, akik áldozatos munkájukkal szolgálják a betegek érdekeit.

Meggyőződésem, hogy Zirc és térségének egészségügyi ellátórendszere kiemelkedő színvonalat képvisel

– tette hozzá.

A pohárköszöntőt hallgatják a zirci egészségügyben dolgozók

A polgármester jó erőt, egészséget, nagyon sok türelmet, kellő empátiát kívánt a szakterület dolgozóinak Zirc és a térség lakossága nevében, elsőként emelve poharát az ünnepeltekre.

Ottó Péter polgármester köszönti Horváth Mária főnővért, aki már negyven éve szolgálja Zirc egészségügyét


Június 30-án a Zirci Erzsébet Kórház-Rendelőintézet is megtartotta Semmelweis-napi ünnepségét, hamarosan erről is beszámolunk.Kelemen Gábor