A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Az idősek védelmében a világnap apropóján


Orsós Károly rendőr őrnagy, a Veszprémi Rendőrkapitányság kiemelt megelőzési főelőadója tartott előadást nyugdíjasoknak a Mozgáskorlátozottak Zirci Csoportja meghívására a Békefi Antal Városi Könyvtár közművelődési klubtermében. Az esemény kapcsolódott az Idősek Világnapjához, melyet minden év október 1-jén ünneplünk.


Pálinkás Rezső csoportvezető köszöntötte a hallgatóságot és a meghívott előadót, akinek hamarjában át is adta a szót. Orsós Károly őrnagy egy szomorú hírrel kezdte előadását: még mindig nem találták meg azt a veszprémi nyugdíjast, aki gombászni ment az erdőbe a napokban. Nem véletlen, hogy első témaként az erdőben történő eltévedés veszélyeire figyelmeztetett. Felhívta a nyugdíjasok figyelmét, hogy nagyon fontos, hogy feltöltött mobiltelefonnal induljanak a természetjárásra, ma már viszonylag jó a lefedettség a természetben. Ennek ellenére fennáll az a lehetőség, hogy a telefonkapcsolat létesítéséhez helyet kell változtatni. A térerő hiánya általában a mélyebb völgyekre jellemző. A segélyhívást a 112-es hívószámon kell kezdeményezni. A Veszprémi Rendőrkapitányság szeptemberi hírlevele külön fejezetet szentel a témának, a hírlevél elérhető a városi honlapon.


Orsós Károly őrnagy hasznos tanácsokkal látta el a nyugdíjasokat a védelmük érdekében


Az előadó elmondta, 33 éve van a pályán, de ilyen kiváló statisztikai mutatókkal még nem rendelkezett a rendőrség, mint 2017-ben – országos és megyei viszonylatban is igaz ez. Sikerült kézre keríteni például a cseh állampolgárságú, lakásbetörésekre specializálódott párost, akik rekordot állítottak fel azzal, hogy Veszprémben 24 óra alatt 8 betörést követtek el. „Forgalomból történő kivonásuk” jelentősen érződött a 2018. első félévi mutatókon is, hiszen a Veszprémi Rendőrkapitányság illetékességi területén mindössze 5 betörést követtek el. Az őrnagy hangsúlyozta, hogy az örvendetes közbiztonsági helyzet nem szabad, hogy nyugalomra intse a rendőrséget, ők továbbra is készülnek a hasonló bűncselekmények ellen. Tájékoztatást adott, hogy milyen módszerekkel kell megelőzni a lakásunkba történő behatolást. Rámutatott, hogy a lakásbetörések gyakrabban a nappali órákban fordulnak elő.


Beszámolt arról is, hogy sikerült leleplezni egy csaló bandát, akik „egészségügyi állapotfelmérés” címén toboroztak telefonon nyugdíjasokat veszprémi irodájukba – amely a rendőrség épületével egy utcában volt –, majd az internetről vásárolt egyszerű egészségügyi eszközeikkel szörnyű diagnózisokat állítottak fel a „pácienseknek”, arra sarkallva ezzel őket, hogy vásárolják meg a gyógyulásukat elősegítő termékeket, amelyeket jóval a piaci ár fölött kínáltak a félrevezetett időseknek. – Honnan tudták, hogy nyugdíjasokat hívnák fel a telefonkönyvből? – hangzott el a kérdés, melyet aztán közösen „nyomozott ki” az előadó és közönsége. A hölgyek esetében a férjezett név generációs sajátosságaiból következtettek, az uraknál pedig a keresztnévadási szokások változásai választották ki a „célközönséget”.Az őrnagy két tájékoztató anyagot is átnyújtott a nyugdíjasoknak, az egyik „Vigyázat, csalók!” címmel a fentebb ismertetett hasonló esetek megelőzősére szolgál, a másik pedig az otthoni biztonságot hivatott elősegíteni. Pár perces felvilágosító film is levetítésre került a témában, majd kérdések hangzottak el, melyekre a kiemelt főelőadó készségesen válaszolt.


Kelemen Gábor