A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Az év sportolóit díjazták Zircen


Ünnepélyes keretek között, Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének májusi rendes ülésén kerültek átadásra a „Zirc Város Sportjáért” kitüntetések a 2018-as évre vonatkozóan. Zirc város utánpótlás sportolójának Bittmann Panna kerékpár- és síversenyzőt, az év felnőtt sportolójának Piedl Erik judóst választotta az önkormányzat.


„We Are The Champions” – a Queen zenekar ismert slágere csendült fel a Városháza nagytermében. Szólt ez a dal a két kitüntetésben részesülő sportolónak, edzőiknek, a pályafutásukat támogatóknak, s valamennyi, Zirc város hírnevét öregbítő sporteredménynek.


– Kutatások tömege bizonyítja, hogy az aktív sportolók egészségesebbek, hosszabb ideig élnek, életvitelük kiegyensúlyozottabb, emiatt mind a családi-, mind az anyagi világban jobban helyt tudnak állni. Különösen igaz ez a versenyszerűen sportoló emberekre, hiszen ők többségében már fiatalkorban hozzászoknak a kihívásokhoz, a megmérettetésekhez, így a mai világ sikerágazatában, a versenyszférában is otthonosabban mozognak

– mondta ünnepi beszédében Varga Zita, a kitüntetések odaítéléséről döntő Emberi Kapcsolatok Bizottság elnöke.Pedagógus szemmel is nézve hozzátette, külön dicséretet érdemelnek azok, akik az aktív vagy kimagasló sporttevékenység mellett egy jó tanulmányi eredményt is fel tudnak mutatni.

„Most tudatosítsátok magatokban, a sport legyen élethosszig tartó, hiszen sportolás közben nemcsak testünket tartjuk karban, ilyenkor az agyunk átszellemült, koncentrált tudatállapotba kerül, és a szellemi pihenés a mai rohamtempót diktáló világban rendkívül fontos”.

A bizottsági elnök arra biztatta a zircieket, hogy használják ki városunk adottságait, a Bakony adta lehetőségeket, fussanak, túrázzanak, kerékpározzanak, sportoljanak rendszeresen, hogy megfelelő egészségi állapotnak tudjanak örvendeni.


Az elismerésben részesülő sportolóknak azt kívánta, hogy sok siker koronázza útjukat. Méltatta azokat is, akik a háttérből támogatják a kiemelkedő sporteredményeket elérőket, kiemelte, hogy a sikerhez az ő munkájuk is elengedhetetlen. Köszönetét fejezte ki az áldozatos munkáért az edzőknek, szülőknek, segítőknek. A város ezúttal két kitüntetést adott át, ugyanakkor Varga Zita beszélt arról is, hogy az ifjúság körében sok kitűnő sportoló van, akik megyei vagy akár országos szinten is versenyképesek. Ezt követően méltatta a 2018-as év sportolóit, ismertette pályafutásuk főbb állomásait, legkiemelkedőbb eredményeiket.


Bittmann Panna a KTM Team Hungary kerékpáros egyesület tagja 2017 óta. A Kellys Bakonyerdő Mountain Bike versenyen 2018-ban első helyen végzett, a TOP Maraton Országos Mountain Bike Bajnokságban pedig összetett harmadik helyezést ért el.


Emellett Panna versenyszerűen síel, egyesületen kívül, támogatások nélkül. Folyamatos résztvevője a Magyar Síszövetség által rendezett Magyar Kupa sorozatnak. A 2017-2018-as síszezonban Magyar Kupa „B” kategóriában második helyen végzett. A sorozat hat versenyből állt, melynek három ausztriai helyszín adott otthont. A 2018-as Alpesi Sí Diákolimpián, Mátraszentistvánon negyedik helyezést ért el, egy évvel korábban pedig megnyerte a versenyt. Az Országos Hómenők Kupa Sorozatban, összetettben a dobogó legfelső fokára állhatott a tavalyi évben, a Szombathelyi Amatőr Alpesi Sí-bajnokságban kategóriájában első helyen végzett, és az összetett női első helyezést is a neve mellé írták.


Bittmann Panna hallgatja a méltatását, melyet Varga Zita bizottsági elnök ismertetett


Mindössze három éves volt, amikor elkezdett síelni. Az első verseny mély nyomot hagyott benne, hiszen véletlenül rossz korcsoportba nevezték be. Szomorú volt először, s azt mondta, hogy nem fog síelni, de aztán kiderült, hogy megnyerte a versenyt, így hát nem lehetett kérdéses a folytatás. Szüleitől is nagyon sok támogatást kap, hiszen sportszerető emberek, édesapja szintén versenyszerűen kerékpározik, s ő Panna személyi edzője a síelésben.


Csak néhány évvel ezelőtt kezdett el versenyszerűen síelni és kerékpározni, de máris kiemelkedő, Zirc város hírnevét is öregbítő eredményeket ért el mindkét sportágban.


A 2018-as év sportolói: Bittmann Panna kerékpár- és síversenyző, Piedl Erik judós


Piedl Erik a Vincze Judo Club Zirc tagja, aki már óvodás kora óta judózik, szinte a kezdetektől jár versenyekre. Kitartó munkájában nagyon sokat köszönhet az edzőinek, Vincze Ferencznek és Vincze Lajosnak. Testvérével, Márkkal – aki korábban szintén elnyerte az „Év Sportolója” díjat – rendszeresen mérették meg magukat az edzéseken, illetve otthon is, merthogy a pincében egy kis mini dojo volt nekik kialakítva. Versenyeken is sokszor segítették egymást: ezek közül a legemlékezetesebb a 2012-es Budapest Kupa volt, ahol Márk segítette Erik munkáját a szőnyeg széléről, ami aztán nagy sikerrel végződött, mert a kor- illetve súlycsoportjában megnyerte ezt a versenyt.


Voltak szomorú élményei, csalódásai is: megesett vele, hogy komolyabb sérülést szerzett a verseny elején, így nem tudta folytatni a további küzdelmeket. Edzői azonban lelket öntöttek belé, törődésüknek, odafigyelésüknek köszönhetően ezután is folytatta a judót.


S hogy milyen jól tette, arra jó példával szolgálnak elmúlt évi eredményei is. 2018-ban megnyerte a Budapest Kupa Nemzetközi Válogató Versenyt, az U23-as Felnőtt Országos Bajnokságon, az Ifjúsági Országos Bajnokságon és az Ifjúsági Országos Rangsorversenyen egyaránt harmadik helyezést ért el. Tavalyi eredményei alapján bekerült idén a junior válogatott „B” keretébe. Eddigi pályafutása során minden korosztályban érmet jelentő helyeken tudott végezni az országos bajnokságokon.


Piedl Erik átveszi a „Zirc város felnőtt sportolója” díjat Ottó Péter polgármestertől


Kelemen Gábor