A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Az eszpresszó művészete várja a vendégeket Zircen


Ünnepélyes keretek között került átadásra a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház kávézója a Múzeumok Éjszakája program keretében. Az új vendéglátóipari-egység Zirc Városi Önkormányzat nyertes pályázatának útján, a „Komplex turisztikai fejlesztés” című projekt eredményeként jött létre, és szeretettel várja a vendégeket.


Az egybegyűlteket elsőként dr. Vida Beáta, a házigazda intézmény megbízott vezetője köszöntötte,

s örömét fejezte ki, hogy az idei év is újdonságokat nyújthat a látogatóközönség számára.


Hosszú út vezetett a kávézó megnyitásához – mondta Ottó Péter polgármester, s bevezetésként egy időben, térben még hosszabb utazásra invitálta az átadó vendégkörét: a legenda szerint egy etióp kecskepásztor fedezte fel a kávét, illetve annak a hatását, aki észrevette, hogy az állatai élénkebben mozognak bizonyos piros bogyók elfogyasztása után. Majd megosztotta felfedezését a szerzetesekkel, akik rájöttek arra, hogy a magokat meg lehet pörkölni, és mindenféle ízletes ital készíthető belőlük. Az első kávéültetvényeket Jemenben telepítették, onnan terjedt el a kávé, mint növény, s mint italfogyasztási szokás a Közel-Keletre, majd később eljutott Európába, 1624-ben Velencében nyitották meg az első kávézót.

Az évszázadok során az egész világot meghódította, immár az önkormányzat fenntartásában működő múzeumot is.


Ottó Péter polgármester és Popovics Borbála üzemeltető az új múzeumi kávézó megnyitóján


A polgármester azt kívánta, hogy

a múzeumi kávézó legyen sokak törzshelye, a kávéfogyasztás mellett pedig egy új közösségi helyszínnel is gazdagodjon általa városunk.


Célunk nem kisebb, minthogy felélesszük a kávéházba járás szokását Zircen a kultúra folyamatos jelenlétével

– emelte ki Popovics Borbála üzemeltető. Hozzátette, hogy ehhez a helyszín adott, a felújított műemléképület-együttessel körülvett udvaron, a hatalmas hársfák árnyékában csend és nyugalom van. Visszafogottan elegáns, oldott találkozóhelyként jellemezte a múzeumi kávézót, ahová a nap bármely szakában bárkinek érdemes betérnie.


Az intézményi munkatársak által korábban szervezett kulturális programokat, így az esti filmvetítéseket, művészeti kiállításokat szeretnék továbbfejleszteni és növelni az ilyen jellegű rendezvények számát a kávézó nyújtotta szolgáltatásokkal kiegészítve. Az időszakosan megtartásra kerülő kreatív esték különleges légkört hozhatnak létre, amelyek vonzzák az erre fogékony vendégkört, kellemes időtöltésre, spirituális feltöltődésre is alkalmasak lehetnek.

Csendes, nyugodt környezetben várja vendégeit az új zirci kávézó, amely találkozóhelynek is kiváló választás


Az új létesítmény belső térben és a kávézó előtt kialakított teraszon egyaránt várja a vendégeket, szerdától vasárnapig 11.00 órától 19.00 óráig.


Popovics Borbála hangsúlyozta,

mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy a vendégek elégedettek legyenek a minőséggel és a szolgáltatással. Figyelembe vették a fogyasztási szokások átalakulását is, s ennek megfelelően a beszállító saját fejlesztésű olasz kávéját, az „eszpresszó művészetét” lehet majd kapni Zircen:

a kávébabot Indiából és Dél-Amerikából szerzik be, a pörkölés Alessandriában történik, a kávé erőssége pedig a kiváló krémjében és erőteljes ízében rejlik. Vendégek által kedvelt és ismert üdítőitalok, limonádé, német sör is várja majd a betérőket, s a kávézás elengedhetetlen kiegészítője, az édesség sem hiányozhat. E tekintetben szűkebb kínálattal indulnak, majd a vendégvisszajelzések és a technikai feltételek figyelembevételével a választékot a későbbiekben szélesíthetik.


A sokáig szállodavezetőként dolgozó szakember végül kiemelte, számára az jelenti az igazi elismerést, ha visszatérnek hozzájuk, hiszen ez azt bizonyítja, hogy eredményes munkát végeztek. Majd a pult mögé sietett, hogy kiszolgálja az első vendégeket.

Erről a hangulatos nyári estéről a sok program mellett a múzeum édes ízeivel térhettek haza a látogatók.

Művészetet lehet csinálni az eszpresszóból: a vendégek megkóstolták a krémes, erőteljes ízeket


Kelemen Gábor