A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Az együttzenélés örömében „elolvadnak” az életkori különbségek

A III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola hegedűtanszakos növendékeinek koncertje elsősorban a szülőknek szól, de olvasónk videófelvételének jóvoltából a szélesebb nyilvánosság is meghallgathatja, hogyan játszottak a vonós hangszereken a fiatalok.


Ehhez kapcsolódóan kerestük meg Tarcsay Beáta hegedűtanárt, aki érdeklődésünkre elmondta,

tanévenként két tanszaki koncertet rendeznek a zirci zeneiskolában, ahol valamennyi növendék fellép, és a tanév során szintén két alkalommal vizsgát is kell tenniük a diákoknak a művészeti oktatásban.


A közönséget a szülők alkotják, akik ezáltal bepillantást nyerhetnek a zeneiskola falai között zajló folyamatokba. A fellépő diákok között vannak óvodások, általános iskolások és középiskolások. Tarcsay Beáta ugyanis az óvodában is tanít, mint mondja, a legkisebbek előbb tanulnak meg kottát olvasni, mint olvasni, többen közülük ma is kitartóan ragadják kezükbe és szólaltatják meg a hegedűt. Olyan tanítványa is van, aki szintén a pedagógusi pályát választotta, s továbbadja a zeneiskolában tanultakat.


A hegedűtanár kiemeli, hogy

arra is nagyon jók a tanszaki koncertek, hogy a szülők látják, gyermekük honnan indult és hova jutott el az évek során.

Ahhoz persze idő kell, hogy a közönség számára is élvezhető legyen az előadás, de hogy ez is teljesül, arra a legjobb példa a Zirci Tücsökzenekar, amely sokszor örvendeztette meg a hallgatóságot az együttzenélés örömével felkészítő pedagógusa által.

Tarcsay Beáta hegedűtanár és két növendékének – Sárossy Boróka, Sárossy Barnabás – triója a zirci zeneiskola tanszaki koncertjén (Kép forrása: Olvasói videó)

A tanszaki koncert Tarcsay Beáta és Kapitány Dénes zenepedagógusok duójával indult, akik a tudásuk mellett azt is megmutatták, hogy bizony ők is izgulhatnak, és időnként még akár egy-egy hiba is becsúszhat. Ezután már bátrabban állnak ki a növendékek a kottaállvány elé, és ezúttal is teltház előtt hangzottak fel a kamarazenék, duóban és trióban előadott darabok, melyeket nagy tapssal viszonzott a befogadó szülői publikum.


Tarcsay Beától megtudhatjuk, hogy huszonkét diák járt ebben a tanévben a hegedűtanszakra, amely két fővel emelkedni fog. Mindent megtesz annak érdekében, hogy széles körben népszerűvé tegye a hegedűtanszakot: az általa életre hívott Tücsökzenekar tavaly három helyszínen flash mobbal lepte meg a járókelőket, és az évente megszervezett hegedűstábor is ezt a célt szolgálja.

Az eredményeket mutatja, hogy hangszerbemutatót sem kell tartani, folyamatosan jönnek, gyarapodnak a növendékek.

A tanszaki koncertről készült videó megtekinthető alább. Forrás: Vörös KálmánCikk: Kelemen Gábor