A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Az arborétum élőlényei, mint képregényhősök


„Rajzolj és mesélj! – Fejezetek az Arborétum lakóinak életéből” címmel hirdette meg képregény-készítő pályázatát az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma általános iskolás korosztály számára. A pályázat díjátadó ünnepségére került sor és kiállítás is nyílt az alkotásokból a SarokGalériában. A szervező intézmény beszámolója.


A képregény – ahogy a nyertes pályaművekből készült kiállítást megnyitó dr. Medzihradszky Zsófia, anyaintézményünk, a Magyar Természettudományi Múzeum általános és közművelődési főigazgató-helyettese is megfogalmazta – az irodalom és a képzőművészet sajátos keveréke, egymás után következő képek sorozata, amelyek egy történetet mesélnek el. A képeket elbeszélő vagy párbeszédes szöveg egészíti ki, ami általában úgynevezett szóbuborékokban helyezkedik el. Eredetileg csak egyszerű, szórakoztató történeteket díszítettek képsorozatokkal, mára azonban széles körben kedvelt műfajjá nőtte ki magát.


Gyökerei évszázadokra, a kora középkori kódexekig és falfestményekig nyúlnak vissza, sőt egyesek a barlangrajzokig is visszavezetik. A képregény szoros értelemben vett, mai formája azonban nagyon fiatal, a 19. század végén alakult ki az Egyesült Államokban. Tipikusan huszadik századi műfaj, a tömegkultúra része. A jelenlévő gyerekek és szüleik egyaránt jól ismerik a műfaj legsikeresebbjei közt számon tartott Asterix, Pif, Hupikék törpikék, Góliát, Bobo, Superman, Pókember, Garfield és Snoopy címmel hosszú éveken át folyamatosan megjelenő sorozatokat – mondta.


Dr. Medzihradszky Zsófia, a Magyar Természettudományi Múzeum általános és közművelődési főigazgató-helyettese átadja a díjakat a múzeumi munkatársak közreműködésével


A képregény-készítés mint pályázati forma egyértelműen úttörőnek számít Magyarországon, az intézmény történetében eddig egyedülálló. Az ötletgazda múzeumunk botanikusa, Sinigla Mónika volt. A feladat a Zirci Ciszterci Arborétumban előforduló, tetszőlegesen kiválasztott élőlény egy napjának bemutatása volt. Arra kértük a tanulókat, hogy háromfős csapatokban, egymással együttműködve készítsék el alkotásaikat. Minden csapat maximum két képregénnyel pályázhatott.


A képregény-készítő pályázat ötletgazdája Sinigla Mónika botanikus volt


Annak ellenére, hogy az arborétum egy mesterséges kert, számos növény- és állatfaj talál itt menedéket. Ezekről az élőlényekről intézményünk több évtizedes kutatásai nyújtanak tájékoztatást. A pályázati kiírásban megadtunk néhány, az arborétumban előforduló fajt, a további elmélyüléshez pedig az internetről letölthető irodalmakat is felsoroltunk. A pályázatok benyújtásának határideje június 30. volt. Az ezt megelőző mintegy két hónap az osztálykirándulások időszaka, ilyenkor különösen sok diákcsoport fordul meg a kiállításunkban az ország szinte minden szegletéből. A diákcsoportok figyelmét külön is felhívtuk erre a még szokatlan pályázati lehetőségre, a pályázati ismertetőt szórólapunkkal haza is vihették. Az általános iskolás korosztályból sokan tárlatvezetéssel tekintették meg „A Bakony természeti képe”, a „Jégkorszaki óriások a Bakony hegységben”, „A természet ékszerei” című tárlatainkat és a trófeakiállítást. Hogy a vezetett kiállítás-látogatások során sok hasznos ismeretet és maradandó élményeket szereznek a gyerekek – akiknek többsége a szomszédos Ciszterci Arborétumot is meglátogatja –, abból is lemérhető, hogy a beküldött képregényekben több itt szerzett ismeretmorzsa köszön vissza, s a nyertes pályázók között több ismerős arcot fedeztünk fel a tavasszal nálunk járt osztályokból.


Megtelt a kiállítótér, a pályázó gyerekek izgatottan várták kísérőikkel az eredményeket


A megadott határidőig összesen 123 pályamunka érkezett. Az elbírálás során előnyt élveztek a környezettudatosságra, illetve a természet- és környezetvédelemre utaló alkotások. Három korcsoportban – 1-2. osztály, 3-4. osztály és általános iskola felső tagozat – külön díjaztuk a pályaműveket. Minden korcsoportban az első három helyezett és egy különdíjas kapott oklevelet és ajándékcsomagot. Nagy öröm volt számunkra, hogy bár sokaknak 2-3 órás autóutat jelentett az ideutazás – érkeztek gyerekek a zirciek mellett Budapestről, Dunaújvárosból, Csömörről és Győrből, valamint a megyeszékhelyről is –, mégis teljesen megtelt a kiállítás nagyvadas terme a meghívottakkal, a díjazott alkotókkal és hozzátartozóikkal, sőt a szomszédos kiállítási termekből is mindenütt lehetett kukucskáló arcokat látni. A díjátadó ünnepségen dr. Kutasi Csaba, múzeumunk igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket és beszélt a kiállítás létrejöttének körülményeiről, többek között arról, hogy a kiállítás elkészítésére benyújtott pályázatunk sajnos nem nyert, így azt kisebb méretben, szűkített forrásból, anyaintézményünk, a Magyar Természettudományi Múzeum hathatós támogatásával sikerült megvalósítani. Ezután az eredményhirdetés és a díjak átadása következett.


A képregény-készítő pályázat eredményei:

1-2. osztályosok: 1. Profik (Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola; felkészítő: Táncos Lászlóné osztályfőnök, csapattagok: Piedl Gergő, Kukoda Boglárka, Waller Ármin), 2. Rajzmanók (Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola; felkészítő: Táncos Lászlóné osztályfőnök, csapattagok: Bauer Rebeka, Biber Tamás, Holdinger Attila), 3. Bogárcsapat (Diadal Úti Általános Iskola, Budapest XVII. ker.; felkészítő: Gintli Júlia, csapattagok: Gally-Kovács Levente, Szabó Zalán, Kotov Krisztián), különdíj: Farkas és Pipi (Gárdonyi Géza Általános Iskola, Győr; felkészítő: Némethné Mátyás Erzsébet, az alkotás készítője: Garrido Szabó Rodrigo Andrés)

3-4. osztályosok: 1. Dörmi maci csapata (Mátyás Király Általános Iskola, Csömör; felkészítő: Boda Zsuzsa, csapattagok: Gantner Dorka, Molnár Hanna, Veres Péter), 2. Háromlevelű lóhere (Diadal Úti Általános Iskola, Budapest XVII. ker.; felkészítő: Gintli Júlia, csapattagok: Szukfiel Hanna, Deák Rozita, Szukfiel Dóra), 3. KÓD (Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola, csapattagok: Molnár Hunor Botond, Váliczkó Attila Noel, Albrecht Alex), különdíj: Makkos mókusok csapata (Hriszto Botev Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola, Veszprém, csapattagok: Csizmadia Levente, Farkas Katalin)

Felső tagozatosok: 1. Medvehagyma Baráti Kör (Diadal Úti Általános Iskola, Budapest XVII. ker.; felkészítő: Gintli Júlia, csapattagok: Rákos-Zichy Vilma, Beck Laura, Kövér Zsófia), 2. Krizantém (Móricz Zsigmond Általános Iskola, Dunaújváros, Nagy Szonja Luca), 3. Pelerajongók Klubja (Diadal Úti Általános Iskola, Budapest XVII. ker.; felkészítő: Gintli Júlia, csapattagok: Szél Vivien, Gyurin Veronika, Rákos-Zichy Vilma), különdíj: JULCSIBRIGI (Szín-Vonal Alapfokú Művészeti Iskola, zirci telephely; felkészítő: Gurobi Bernadett, csapattagok: Farsang Brigitta, Horváth Júlia)


A pályázati kiírásnak megfelelő képregényeket feltettük a múzeum facebook-oldalára, ahol követőink szeptember végéig adhatták le szavazatukat kedvenc képregényükre. A legtöbb szavazatot, szám szerint 156-ot – a saját kategóriájában a zsűri 2. díját is elnyerő – Háromlevelű lóhere csapat kapta (Szukfiel Hanna, Deák Rozita és Szukfiel Dóra a Budapest VII. kerületi Diadal Úti Általános Iskolából), így ők vehették át a közönségdíjat is a vele járó ajándékcsomaggal.


Az ünnepség fényét – mint már oly sok alkalommal – a Palánkai testvérek, Tünde és Hanna, a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola növendékeinek fuvolajátéka emelte. Ezúttal „Kis fantázia” néven adtak elő egy rövid részletet Bizet „Carmen” című operájából.


Újdonság az eddigi SarokGalériás kiállítás-megnyitókhoz képest, hogy ezúttal a nyertes alkotásokból készült egy kis füzet is, melyet a díjazottak meg is kaptak az ajándékcsomagban, valamint a kiállítás látogatói is – természetesen a készlet erejéig – magukkal vihetnek belőle egy-egy példányt. A “Rajzolj és mesélj!” című kiadvány szerkesztői a múzeum munkatársai, Csillag Brigitta, Kutasi Csaba és Sinigla Mónika. A grafika Csillag Brigitta munkáját dicséri.


További érdekesség, hogy az első helyezett képregényekből rövid kisfilmek, animációk készültek, ezek a kiállításban elhelyezett monitoron tekinthetők meg. Péterszegi László balmazújvárosi animátor munkája nagy sikert aratott a magukat társalkotóként felfedező gyerekek és szüleik körében is. Az első helyezettek ajándék pendrájvon is hazavihették a kisfilmeket, amelyek a későbbiek folyamán a Magyar Természettudományi Múzeum honlapjára is felkerülnek majd.


A tárlat 2019. január végéig látogatható kiállításunk SarokGalériájában, az apátsági épület első emeletén. Ne mulasszák el megtekinteni!

Szöveg: Ujvári Judit; Fotók: Sinigla Mónika, Kovács Attila